Kde mníka hledat?

mník jednovousý K jeho skrytému životu naprosto vyhovují převislé břehy, překážky ve vodě, polorozbořené jezy a hluboké tůně s dostatkem úkrytů.

Kdy mníka lovit?

Lovit se dá po celý rok, zvláště po ochlazení vody se zvyšuje jeho apetit, a pak je dobré ho lovit za soumraku a v noci. Co se týká počasí, ulovil jsem mníka za hvězdné noci při vysokém tlaku, takže bude důležité spíše ho najít při chuti. Jistě... Zakalená voda po dešti je výhodnější.

Na co?

Výborná je samozřejmě rousnice a mrtvá rybka (3–10 cm), ale viděl jsem 30 cm mníka ulovit na 20 cm plotici, kterou měl ze 3 polknutou. Dle mých skromných zkušeností vůbec nevadí, pokud páchne. Nepohrdne ovšem ani živou rybkou a chomáčkem hnojáčků. Takže vlastně podobné jako u úhoře, jen s tím rozdílem, že v listopadu a prosinci je šance na úlovek největší.

Způsob lovu

V létě preferuji položenou i s ohledem na možný úlovek úhoře. V zimě preferuji plavanou a zkouším marmyšku. Na marmyšku se mi zatím úlovek nepodařil, ale pevně věřím, že budu úspěšný.

Vybavení

Preferuji 3,5–4 m dlouhé pruty na oba způsoby, protože není nutné daleko nahazovat. De facto stačí jen nástrahu spouštět pod prut (z důvodu urychleného vyzvednutí ryby ode dna). Ve chvíli, kdy mník zajede do úkrytu, je definitivně pro rybáře ztracen.

Záběr se většinou projeví u položené jako razantní rozjezd a poté se čihátko chvěje na místě. U plavané je to podobné razantní rozjezd splávku, a pak zůstane stát pod hladinou jako při vázce. Je nutné okamžitě sekat, protože mník při své žravosti má sousto již dávno v jícnu. Vlasce používám v létě kolem 0,24 a v zimě 0,18 mm.

Důležité upozornění

Naprosto nutné je zmapovat si místa lovu za světla a pohyb v případě nočního lovu omezit jen na nejnutnější kroky. Nutno je také lovit na více místech, tedy aktivně. I když už jsem četl článek borce, který "vybagroval" z jedné tůně za listopadové odpoledne 12 mníků kolem 40 cm, což je dle mého názoru nesmysl.

Nechci, aby to vyznělo, že jsem nějaký specialista, ale pár mníků jsem již chytil, proto – ač se to nemá – poradím jedno mé oblíbené místo. Je to Ohře 13 – přesně tůně nad rozbořeným jezem v Dubině.