Jsem přesvědčen, že je dobře, že u nás tak obrovská organizace jako ČRS (a MRS) funguje téměř jako monopolní správce sportovních rybářských revírů. Je totiž dost silná a významná, aby dokázala celoplošně a v takovém rozsahu nejen hospodařit na obrovském množství sportovních revírů, určených pro zábavu a potěchu nás všech, ale i na produkčních chovech (zjednodušeně líhnout a odchovat ryby), stejně jako třeba podporovat sportovní činnost na úrovni reprezentace (muška, plavaná a nově i přívlač). Myslím si, že jen díky tak velkému svazovému celku u nás může fungovat zájmový rybolov tak, že nám to chvílemi závidí i kolegové ze „Západu”.

Ilustrační foto: Časopis Sportovní RYBOLOV Druhou věcí je, že takto velký a organizovaný celek, který je vždy v celkové výhodě oproti malým celkům a skupinkám, je někdy pomalejší v pohybu a obratnosti. A nyní se dostávám k Rybářskému řádu, tedy k jakési „bibli” všech členů (a vlastně i nečlenů) ČRS a MRS. Tento řád je dle mého názoru v nejednom ustanovení velmi zastaralý. Zcela pominul společenské změny posledních cca 12 let u nás, nezachytil ani vývoj v dané oblasti ve střední a západní Evropě. Možná je to ale dobře, že hned nereagoval a počkal si (to se vždycky zjistí až o mnoho let později). Nyní by se však už pomalu měl rekonstruovat, podobně jako jsou opravovány a modernizovány staré budovy.

O konkrétních bodech, tak jak je například zmiňuje kolega R. Gašpar, můžeme diskutovat. Třeba právě marmyška... O ní se velmi poutavě a inspirativně na těchto stránkách rozepsal v pěti dílech kolega V. Fikar, který v jednom z nich uvádí, že marmyška je zcela vlastní ryboloveckou disciplínou, stojící stranou mimo přívlač, do níž je u nás řadu let počítána (zaujalo mne, že Chytej.cz oddělil marmyšku od přívlače a jako první v zemi pro ni vytvořil vlastní sekci). Možná nad tím by se měl rybářský řád zamyslet.

Pokud jde o celoroční přívlač, kterou je nyní možné provozovat na některých revírech ČRS v okolí Prahy, jsem pro. Ovšem nikoliv paušálně na všech revírech, ale jen na vytipovaných lokalitách. V každém kraji by například mohly být tři až pět vod, kde by bylo možné lovit celoročně přívlačí na umělé nástrahy. Pochopitelně by zde platily doby hájení i minimální lovné délky, protože ryby musejí nějakou ochranu požívat, chceme–li je lovit i za 10 let. A to, jak předpokládám, všichni chceme.

Navíc si nedělejme iluze. V našich řadách je pořád dost pytláků a tzv. masařů, kteří u vody hledají úplně něco jiného než jen příjemné chvíle, rozptýlení, zábavu a klid. Jdou po jakémkoliv mase za jakoukoliv cenu. Někdy mám dokonce pocit, že ani nejsou normální. Jen v posledních dvou letech jsem jich sám dost viděl, pár kritik jsem také četl v nejrůznějších médiích (např. o tom, jak na zajímavých vodách v okolí Chebu svádí rybářská stráž každý rok boj s desítkami rybářů ze sousedního sokolovského okresu, kteří tam přijíždějí a často porušují nejrůznější ustanovení ryb. řádu /počty prutů, míry, překračování povolených úlovků, povolené doby lovu atd./, to samé v bleděmodrém jsem ale četl i o moravských řekách Moravě a Dyji, nebo o jihočeské Lužnici).

Kvůli takovéto sortě rybářů je třeba naše revíry chránit. Na druhou stranu ovšem dost přibývá kultivovaných, velmi vyspělých a sportovně orientovaných rybářů (dnes už jich také není málo), kteří dokáží uvažovat a dívat se o dost dál než jen do svého mrazáku. A ti by neměli být zbytečně omezováni či snad dokonce trestáni za špatné chování, nezřídka volím slovo primitivní, té druhé části spektra členů rybářského svazu. Oni by měli dostat nějaký prostor pro duševní a intelektuální rozvoj nejen svůj, ale i těch, kteří se od nich chtějí učit.

V rámci úplnosti je třeba k tomuto bodu říct, že pytláci (a tím myslím i členy ČRS či MRS, kteří za účelem pořízení úlovku vědomě porušují rybářský řád) byli, jsou a budou (i když dnes je jich víc než kdykoliv předtím). Masaři navíc nejsou jenom u nás, ale i třeba v daleko bohatším Německu.

Takže jsem pro změny, ano, ale nejprve o nich racionálně a střízlivě diskutujme a nechejme myšlenky zrát. Třeba právě na tomto serveru, který – jak sleduji v diskusi – navštěvuje řada kvalitních a rozumných kolegů.