Ilustrační foto: Iveta Fikarová Jsme snad spokojení? My nechceme změnu řádu? Nám přece také nevyhovuje. Vždyť třeba 24 hodinový lov by vyhovoval i nám, taková noční sumcová přívlač, i když člověk nic nechytne, má hodně do sebe. Už jenom když rybář hází nedaleko od lovících pukajících sumců je solidní adrenalin. Osobně jsem to zažil na Berounce. Také candát je velmi aktivní a celá řada dalších ryb.

Dále již předeslané lovení marmyškou... Přece všichni ví, že se takto dá lovit i nedravá ryba a de facto marmyška slouží jen jako posilovač nástrahy. Osobně bych to nazval lepší a barevnější zátěží (olůvkem).

Dále bych z etických důvodů zakázal vláčet ať už živou, či mrtvou rybku. V době, kdy je umělých nástrah na trhu nepřeberné množství, je to barbarství. Také transport mrtvých ryb v igelitové tašce, a to se týká i muškařů, je pro mne, ač je mi 30 let, nepochopitelný čin a neúcta k přemoženému soupeři. Takový proutěný košík na úlovky by měl mít u sebe povinně každý lovící ultralehkou a lehkou přívlačí. Proč zmizel z výbavy i starších rybářů? Z pohodlnosti a horší skladnosti? To snad ne!?

Proč povolit celoročně přívlač? Někde už to jde – de facto tedy máme k dispozici precedens. Já osobně vidím hlavní důvod, proč povolit, v dalším kroku k demokratizaci rybaření (ale samozřejmě v určitých mantinelech jasně daných v rybářském řádu). Samozřejmě hájení dravých ryb při tření se dá velmi dobře omezit velikostí povolené nástrahy, např. od března do června bych zakázal plandavky, rotačky větší než 1 a všechny gumy nad 5 cm.

Samozřejmě nic není 100%, samozřejmě chycený exemplář např. štiky by se musel vrátit. Mnozí teď jistě budou namítat, že se toho bude zneužívat a ryby se budou ponechávat atd. Proboha, přestaňme už o sobě a hlavně o druhých tolik pochybovat, dejme si společnou startovní čáru a odstartujme pod novým řádem. Kontrolujme se navzájem, nešpitejme jen někde za bukem a proboha – nezáviďme si úlovky. Spíše bychom měli zrát k prototypu lovce, který přemůže a dalším dá šanci se s rybou poměřit, ale nejsem ortodoxním zastáncem metody chyť a pusť. Omezil bych počet ponechaných ryb ušlechtilých ze dvou na den na dvě za týden a u pstruhů maximálně na 3 za den u pstruhových (P) revírů a 2 za den u mimopstruhových (MP) + zvýšení míry na 27 cm pro všechny lososovité.

Začněme tedy bojovat za změnu řádu společně a bez postranních úmyslů společně s kapraři a sumcaři. Ti už svůj postoj ke změnám jasně definovali. Jinak nemá cenu řád měnit a skutečně je ten starý nakonec tak omezující v pořádku, protože se ani nechceme chovat jinak.