Foto: Láďa Zálicha Zahajovací týden lovu dravců bych na Lipně nedoporučoval z důvodu obrovského rybářského tlaku. Když to s nadsázkou přeženu, tak by se hladina Lipna dala přejít suchou nohou při překračování z loďky na loďku. Druhý týden už je daleko klidnější. V tomto období je počasí pro rybolov většinou přívětivé, ale je dost velký rozdíl mezi teplotami ranními, denními a nočními. Pokud budeme chtít mít větší úspěch, je loďka nezbytná. Ze břehu se dá též rybařit, ale jsme odkázáni pouze na určitou část, a ta většinou zde není velká.

Při nedobrých povětrnostních podmínkách doporučuji lovit na hrázi rozdělující velké a malé Lipno. Zde se především loví hlavně štiky, ale kdo to trochu zná a nebo má k dispozici sonar, může tady ulovit i candáty a okouny. Hráz je kamenitá a hloubka u břehu dosahuje až dvou metrů a postupně klesá k sedmi metrům, a to ve vzdálenosti cca pěti až šesti metrů od břehu. Při lovu štik se mi osvědčily woblery od Rapaly, např. Husky Jerk 12 cm, nebo Magnum 14 v provedení modrá makrela. Na živou rybku jsem úspěch neměl, ale okolní rybáři sem tam štičku na rybku chytili. Je zajímavé, že místní zde používají velmi malé nástražní rybky na rozdíl od mých 20 cm plotic (když štiku, tak pořádnou). Byl jsem svědkem, když sebrala 115 cm štika foukanou kukuřici připravenou na kapra.

Co se týče candátů a okounů, je dobré se na ně vydat brzy ráno a nebo večer po setmění. I zde jsem používal woblery od Rapaly v provedení Jointed Sinking 7 cm v barvě RT, SSH, S, Shad Rap Jointed 5 cm. Gumové nástrahy v tomto období nejsou tak účinné.

Okouni v létě jako by vymizeli a když už se nějaký uloví, tak není velký. V případě, že máme k dispozici loď, můžeme cíleně vyrazit na candáty k ostrovu Taiwan. Zde bych využil možnosti hlubinné přívlače, která se mi tady jeví jako velice účinná. I v tomto případě jsem používal hlubinné Shad Rapy a zatížené Husky Jerky. Dno nádrže je převážně rovné, ale když se najde původní koryto řeky (kde dříve vedla železniční trať, která přemosťovala Vltavu a po níž zůstaly zbytky mostních pilířů), máme větší šanci na úspěch. Jsou zde až jedenáctimetrové prohlubně, v nichž dravci číhají na svojí kořist. Dají se zde ulovit candáti od 50 do 70 cm, ale jsou tu i větší.

Dále od Taiwanu, směrem na Horní Planou, jsou pařezovky, kde bych určitě pokoušel okouny, ale pouze na levnější nástrahy. Od pařezů se dají vytáhnout až 50 cm krasavci! Při nočním rybolovu candátů z lodě jsou účinné malé rybičky nastražené těsně nade dnem. V teplých letních dnech jsem na lov vyrážel brzy ráno, a pak až na večer. Přes den je šance na úspěch minimální.

Podzimní lov na Lipně je z mého pohledu nejlepší od října do listopadu. Dravci začínají býti aktivnější, a to především candáti a i velcí okouni. Zde už se mi osvědčily gumové nástrahy (Banjo, Kopyta od Relaxu a twistery Powerbaity) – převážně světlé barvy, a též byla úspěšná fluo zelená a u hlaviček červená nebo čisté olovo. Z loďky vyhledáváme hlubší partie než v létě a nástrahy nevodíme rychle. Opět můžeme zkusit ještě hlubinnou přívlač, a to i s většími rippery. Na hrázi jsem používal stejné nástrahy jako z lodě. Při podzimních plískanicích a větrech se dá využít návětrné strany hráze, kam se stahují malé rybky za potravou zvířenou vlnami u břehu, a tudíž za nimi přijíždějí i dravci. Tento způsob je ale pouze pro odolné jedince. V podzimních měsících můžeme rybařit úspěšně po celý den. Při letním a podzimním lovu doporučuji použití echolotu.

Zimní lov má také své kouzlo.
Začátkem prosince (podle počasí) se dravci stahují k průplavu hráze mezi malým a velkým Lipnem, který nezamrzá z důvodu proudění vody. A zde nastává čas živých nástražních rybek. Na ně se chytají především větší štiky. Úlovek candáta a okouna je již ojedinělý. Umělé nástrahy bych v zimě nedoporučoval. V tomto období jsem chytal úspěšně jen mezi 10. a 14. hodinou. Od ledna až do jarních měsíců se dá na Lipně úspěšně muškařit a chytit si zde kapitálního pstruha duhového, ale sám s tímto druhem rybolovu nemám zkušenosti.

Z mého pohledu mohu říci, že dravci na Lipně ubývají, a to především candáti a okouni, takže se může stát, že i po týdenním pobytu odjedete zklamáni. Ale naopak se zde přemnožili boleni, které jsme v létě pozorovali při jejich honbou za potravou. Byly jich desítky na několika málo metrech. Místní organizace se zmýlily v dosazování ryb. Neboť se domnívaly, že se candáti budou sami reprodukovat, ale není tomu tak. Jihočeský svaz ale letos sjednává nápravu a opět se začne candát vysazovat. Takže doufejme, že na Lipno opět začneme jezdit za trofejními úlovky.