Lov dravců přívlačí mně samotnému učaroval zhruba před dvěma roky. Ovšem skutečně mne oslovila jen jedna ryba – CANDÁT. Pochopitelně k tomuto zjištění jsem nedospěl hned, ale až později, kdy jsme se na tyto krásné ryby začali s Patrikem (junior) záměrně zaměřovat. Nejdříve na Berounce a později i na Vltavě.

Foto: Láďa Zálicha Po dvouletém chytání mohu říci, že Berounka v úseku od Karlštejnského jezu až po soutok s Vltavou je krásná řeka plná candátů. Všechna podjezí na této části řeky jsou pro tyto dravce jako stvořená. Jako „nejslabší” se mi jeví jez v Řevnicích. U Karlštejnského jezu se dá výborně zabrodit. Řeka zde vytváří spousty ostrůvků a vracáků, kde nesídlí jenom candáti, ale i štiky a tloušti. Dále řeka pokračuje klidným tokem až do Zadní Třebáně k dalšímu jezu. Zde je opět spousta vracáků a hlubokých jam, ve kterých se dají ulovit slušní sumci okolo 180 cm, ale bez loďky je jen minimální šance na úspěch. Řeka je dost dobře broditelná, a proto se dobře dostaneme na stanoviště dravců – a tudíž i na naše oblíbené candáty.

Za zmínku stojí i jez v Mokropsech, kde jsme též ulovili pár slušných dravců. Na začátku sezóny při lovu candátů jsme používali woblery všech druhů a barev, ale nejvíce zabíral Jaxon v barvě oukleje. Později jsme přešli na gumové nástrahy. Při lovu na woblery byl nejlepší čas brzy ráno, a nebo na večer, když candáti začínali najíždět do mělčin. Ale vzhledem k tomu, že jsme řeku znali, mohli jsme ho chytit i v pravé poledne za plného slunka na Magnum RH, jako se to povedlo Patrikovi.

Z gumových nástrah jsme používali twistery a Kopyta od Relaxu ve světlých barvách. Velikost lovených ryb se pohybovala od 35 až do 70 cm.Větší rybu jsme tam neulovili, ale určitě tam byly. Vybavení používáme co nejjemnější. Vlasce 0,18, pruty s gramáží 5–15 g (Patrik „chvějivou špici” od Jaxona 5–15 g). Vzhledem k hojnému výskytu štik jsme byli nuceni používat wolframové lanko o nosnosti 5 kg, ale neřekl bych, že to candátům moc vadilo.

Na popud mého kamaráda jsem vyzkoušel i pražskou Vltavu. Chytat ryby v Praze mě nikdy nenapadlo (a k tomu ještě po povodních), ale jak se ukázalo, dělal jsem velkou chybu. Po právě skončené sezóně mohu říci, že i silně regulovaná řeka v Praze je nedoceněná!

Sami jsme lovili na úseku označeném Vltava 5 a nestačili jsme se divit, co tady žije za krasavce. Na jednom takovém úseku, kde se hlavní tok střetává s vedlejším ramenem řeky, jsem jako nelovící pozoroval rybáře, jak během 15 minut vytáhli pět candátů okolo 60 cm. Bylo mi místními znalci potvrzeno, že to není náhoda, ale fakt, který se opakuje každý rok na podzim. Sami jsme tam s Patrikem vytáhli pouze dva. Jedno miminko a druhého 56 cm. Vrchol zakončení lovu candátů se povedl Patrikovi, který ulovil 22. prosince pod jezem candáta 73 cm.

K samotné řece bych chtěl říci, že je to těžká voda. Nadějné úseky jsou opět nejen všechna podjezí, ale i zpětné proudy za mostními pilíři. V řece je spousta překážek (padlé stromy), kde mají candáti možnost úkrytu. Ale především je tu mnoho plevelných rybek, a to znamená dostatek potravy. Je dobré si řeku napřed trochu obhlédnout. Co se týče nástrah, tak zde jsme používali už jenom Powerbaity (a byli jsme úspěšní). Na woblery bylo už příliš pozdě (začala již zima a ryby nebyly tak aktivní), ale mám od svého kamaráda potvrzeno – a na fotografiích zdokumentováno –, že i woblery fungují velice dobře (a především dvoudílný Jointed v barvě PRT).