Lokalizace na řekách

Okruh vhodných míst k lovu kaprů na řekách od ledna do března jsem před třemi lety zúžil postupnou vylučovací metodou jen na dvě:

  • pomalé hlubší úseky pod přehradními nádržemi a prohlubně pod jezy.
  • Tady, jak jsem poznal, se nechá kapr ulovit i v době, kdy je na břehu sníh. Rybář to však ani zdaleka nemá lehké! Stojí ho to dost času stráveného v nečase.

Vhodný čas

Vhodné období k zimnímu lovu kaprů nastává poprvé při oblevě. Jakmile po dlouhém období mírného mrazu náhle vyšplhá teplota vzduchu přes 5°C, přichází naše šance. Konkrétně třetí až pátý den po oteplení. Tou dobou je řeka v důsledku tání sněhu kalná a studená, nicméně kapři pošimraní předčasnou jarní náladou si na kratičkou chvíli dají říct. Záběr, pokud přijde, se dostaví někdy mezi 11. až 14.30 hodinou, tedy zhruba v čase našeho oběda. Nikdy to nebylo dříve, ani později.

Je zajímavé, že všichni moji ulovení zimní kapři (od poloviny ledna do 15. března jich ulovím 5 až 8, když na ryby se dostanu jenom o víkendu) byli šupináči! Nikdy mezi nimi nebyl lysec, i když se v řece „lysáči” vyskytovali. Vysvětluji si to tím, že šupináči snesou o něco větší chlad než lysci, a proto se dříve probudí ze zimního spánku. Zřejmě u nich šupiny plní jakousi funkci zimní bundy.

Pokud oteplení vydrží delší dobu, dá se na kapra líčit stále. Když ale po pár dnech opět přijde zima (je pod nulou), naskytne se další šance na ulovení kapra zpravidla až na samém konci zimy, tedy někdy v březnu. Jak ale víme, každý rok má zima trochu jiný průběh, takže spoléhat se na toto schéma nemá smysl. Raději sledujme teploměr a předpověď počasí. Vloni jsem například hned čtyři kapry mezi 43 až 50 cm ulovil během tří únorových víkendů, kdy se teplota vzduchu pohybovala od +4 do +12°C. Týden předtím přitom ještě mrzlo a týden poté znovu začalo mrznout. Vystihl jsem tedy jakousi teplou vlnu, která se vklínila do zimy...

S čím na ně?

V tomto období používám jako nástrahu lisovaný rohlík. Doma si ho připravím na malé kostičky, s nimiž si u vody plně vystačím. Jiné nástrahy (burizon, foukaná kukuřice a těsto) jsem zkoušel spíš sporadicky, ale vždycky jsem se nakonec vrátil k rohlíku. Asi i proto, že chutná ploticím a dalším rybám, takže když se kaprovi nechce, povodím si alespoň jinou rybu. Pokud jde o krmení, vystačím si s velmi malým množstvím strouhanky. Vlastně jen na začátku lovu zakrmím hrstí rozmočené strouhanky, což mi stačí. Někdy po hodině a půl přihodím ještě jednu – o něco menší hrstičku.

Zimní kapry lovím na plavanou. Používám šestimetrovou bolonézku (s ní lépe ovládám splávek), malý naviják s bojovou brzdou a vlasec 0,15 mm. To mi stačí i ke zdolání 55 cm kapra. Hloubku nastavuji tak, aby první brok od háčku ležel na dně. Vzdálenost tohoto broku od háčku s nastraženým rohlíkem je asi 20 cm, takže celá tato krátká část vlasce leží na dně (nástrahu vlastně ukotvím). Prut pak položím do vidličky špičkou vzhůru a čekám... Trpělivost a soustředěnost je v zimě při lovu kaprů nesmírně důležitá. Záběr někdy třeba nepřijde, ale jindy může přijít jen jeden. A právě to je naše chvíle. Nesmíme ji propásnout, záběr je totiž ne dost výrazný.