Foto: V. Fikar Finský NILS MASTER,
jedna ze světových legend, uvádí na evropský trh model Big Mouth (7,5 cm), který firma označuje za hydrodynamickou revoluci mezi woblery (měl jsem možnost tuto nástrahu vloni pro Nils Master testovat, CHYTEJ.CZ o ní podrobně a exkluzivně píše v odkazu „Přívlač”). Big Mouth (Velká huba) se vyrábí v šesti barevných vzorech (jedná se o speciální barvy pro tento model) a je určen zejména k lovu okounů, štik, bassů, pstruhů, lososů i candátů ve spíše mělkých vodách.

Další úplnou novinkou z dílny Nils Masteru je patnácticentimetrový model Jerk, který dosáhne na štiky až 2,5 metru pod hladinou. Tělo tohoto bezlopatkového wobleru váží 36 gramů a tvarem je v podstatě totožné se slavným Invinciblem. Nový je také typ Haka Deep Diving (Haka DD). Jak už název napovídá, tento sedmicentimetrový plovoucí wobler má stejný tvar těla jako klasická Haka (shallow), ovšem vpředu se nachází dlouhá lopatka (nořítko), která je položena téměř souběžně s osou nástrahy. Zasvěcení už z tohoto vyčtou, že wobler se bude rychle zavrtávat pěkně do hloubky – konkrétně má dosáhnout až do 5 metrů.

Tím však výčet novinek od Nils Masteru nekončí. Je tady totiž ještě model Jumbo, robustní wobler určený k lovu středních a velkých ryb v hloubkách. Jumbo (viz náš snímek) měří 12 cm, váží 32 gr. a na trh je dodáván se dvěma „mořskými” trojháčky (tedy se speciálními trojháčky odolnými proti mořské soli). Nástrahu charakterizuje zejména široká prohnutá lopatka, která ji dokáže rozkolébat a dostat do značné hloubky (až 6 metrů). Jumbo se vedle některých tradičních barevných vzorů (např. 03, 07, 66, 67) vyrábí i ve zcela nových barvách – 17, 77, 88 a vylepšená 15. Je to určitě horký tip pro vyznavače hlubinné přívlače.

Pestrou kolekci novinek nachystalo pro své fanoušky také polské SALMO. Firma rozšířila stávající výrobní program hned o pět, resp. šest nových modelů: Chubby Darter, Slider, Teno, Boxer a Warrior (Warrior Crank).

Chubby Darter je potápivá nástraha, která se vyrábí ve čtyřech velikostech a v šesti barevných vzorech. Vzhledem k tomu, že má očko pro uchycení karabinky v místě, kde končí hlava a začíná hřbet, je předurčena především pro vertikální přívlač. Další z novinek – těžkotonážní Slider (60 gr.) – je určena k jerkování. Nástraha ve tvaru vyšší plotice je 12 cm dlouhá. Firma nabízí plovoucí i potápivou verzi.

Model Teno (6 cm) je plovoucí, má svou vlastní barevnou řadu a loví se s ním v mělkých vodách (asi do 1,5 m). Warrior i Warrior Crank pro změnu měří 15 cm a jsou to bratři. Rozdíl je pouze v tom, že Warrior je bezlopatkový, zatímco Warrior Crank má lopatku pro mělký rybolov (tuto štikovou nástrahu dostaneme cca 1 metr pod hladinu). Poslední modelovou novinkou od Salma pro rok 2003 je Boxer. Tento plastický wobler má na hřbetě ploutvičku, čímž je snadno rozpoznatelný. Je nabízen v mělce plovoucí i plovoucí hlubokopotápivé verzi – velikosti 4 a 7 cm.

Jako každý rok také tentokrát připravila několik novinek finská RAPALA, jeden z lídrů světového trhu, který v mnoha směrech udává směr vývoje. V italském Miláně představila hned šest nových vláčecích nástrah ve 22 barevných kombinacích. Zcela nová je např. zvuková řada Dives To (DT), která vzdáleně připomíná model Risto Rap (vysoká hlavová část). Tyto woblery se vyrábějí v délkách 6 a 7 cm. Jsou opatřeny dlouhou lopatkou, díky níž mohou pracovat v hloubkách 3 až 5 metrů. Firma je prozatím nabízí v deseti barevných kombinacích, mj. v barvě hnědého raka (DCW) a zeleného tygra (GTR). U některých již zavedených modelů pak Rapala nabízí nové barevné vzory. U modelu Skitter Walk pak novou, 8 cm dlouhou verzi pro sladkovodní ryby.

A jak si vedle těchto známých firem stojí někteří domácí výrobci? Zřejmě nejvíce novinek pro rok 2003 ohlásila přerovská firma KÁCEL<. Ta připravila pro domácí rybáře jakousi vzdálenou obdobu „rapaláckého” Tail Danceru (model Alex), a to ve velikostech 5,5 a 8,5 cm. Ke změnám dochází také u tradičního modelu Classic, kam se po odmlce vrací šesticentimetrová verze na pstruhy, tlouště a okouny. Navíc Petr Kácel ruší 11 cm velikost u „Klasika”, která bude nahrazena o jeden centimetr delším typem. Posledním novým modelem pak je hladinový Pop, který dnes pomalu nesmí chybět v kolekci žádného výrobce.

Rovněž brněnská firma WFS rozšiřuje škálu svých výrobků.
Model Trout Minnow (wobler s rotačním listem vpředu), který až dosud byl k dispozici pouze ve 4 cm verzi, doplní verze 3 a 5–centimetrová. WFS zároveň v průběhu roku 2003 uvede na trh novou řadu woblerů velikosti (3, 4 a 7 cm), které zatím nemají jméno. Podle majitele firmy Mojmíra Spurného se však jedná o model typově podobný úspěšnému Killerovi, pouze je o něco baculatější. Využíván by měl být k lovu pstruhů, okounů, tloušťů, candátů a štik.

PS: Rádi uveřejníme i novinky dalších výrobců, pokud nás o nich zpraví...