pstruh stříbrný A mohou to být ryby opravdu velké. Trofejní kusy mořského pstruha dosahují váhy nad deset kilogramů a losos až dvojnásobek. Rybářská sezóna v Pomoří začíná za chvíli – 1. ledna. Rybáři z celého Polska, ale i ze zahraničí, se sjíždí do rybářských středisek, jako jsou Trzebitow, Kolobrzeg, Slupsko, Karlin, Darlov nebo Slavno. Otevření vody je pro každého velký svátek. Rybáři se domlouvají na známých a zaručených místech řeky a po prvním dnu, často zakončeném ulovením ladné ryby, vzpomínají na předešlé lovy a osnují plány na příští zaručeně úspěšné rybářské výpravy. Lovecká sezóna tažných pstruhů a lososů v Pomoří trvá devět měsíců. V zimním období, to znamená v lednu, únoru a začátkem března, se loví především ryby těsně po tření. Jsou to takzvaní „kelti”. Stejně jako pstruzi, tak i lososi jsou po tření vyhublí a hodně zesláblí. Na prutu bojují slabě a krátce, leda že trefíte výjimečně velký kus.

V polovině března a někdy i dřív, to záleží na síle větrů a bouří od moře, do řek vplouvají statní stříbrní pstruzi – takzvaní stříbrňáci. Do současnosti se ještě nepodařilo, aby připluli i stříbrní lososi, vždy jsou to pstruzi. Na první pohled je vidět rozdíl mezi „keltem” a „stříbrňákem”. Ten první má hodně tmavé barvy a je vyhublý. Při délce 75 cm váží kolem tří kilogramů, kdežto světlý stříbrňák při stejné délce až pět kilogramů. Tyto zimní ryby mají dobrou kondici. Ještě z jara mohou někteří pstruzi konkurovat těmto zimním, ale ti ulovení v létě ztrácejí svou bojovnost.

Na přelomu zimy a jara, v březnu a dubnu, přibývá v řekách Pomoří stříbrňáků a ubývá keltů. Ryby, které přežily tření, se vracejí do moře a do řek vplouvají světlí pstruzi. V tomto čase se zvyšuje naděje na ulovení trofejního kusu. A pokud ještě zůstane v řece nějaký kelt, začne pomalu světlat, přijímat potravu a téměř se smaže rozdíl mezi ním a stříbrňákem. Ale přece jen slabší kondice a časté poškození prsních a ocasních ploutví nám prozradí, s kým máme co do činění.

V květnu už je pstruhů v řekách málo a ti, kteří zůstávají, vzhledem k rychle se zvedající teplotě vody nežerou. Po prvních bouřích na přelomu jara a léta do řek připlouvají letní stříbrňáci. U vody je tou dobou velmi příjemně. Dny jsou dlouhé, ale nejlepší dobou pro lov je svítání a soumrak. Na břehu houstne vegetace, uvnitř vody se to začíná také zelenat a je stále těžší rybu zahlédnout. Hledáme ji v místech za spadlými stromy a nebo pod podemletými břehy. Nejvíc miluji lov pstruhů v létě před západem slunce. Se soumrakem se ryby odváží až pod hladinu. Je pravda, že je těžké je ulovit, ale víte s jistotou, kde jsou.

V září, posledním měsíci sezóny, je možné potkat se s pravým lososem. Před podzimním třením jsou lososi v řekách jen krátce, a to jen tehdy, pokud je zvýšený průtok a nízká teplota vody. Zato pstruhů je hodně. Během celé sezóny rybáři loví lososy a pstruhy na přívlač. Velice zřídka tu potkáte muškaře. To je specialita našeho Pomořského kraje. K lovu se používají vláčecí pruty dlouhé kolem tří metrů, hodně ,,tvrdé” s gramáží 40 – 80 g. Jako nástrahy jsou nejúspěšnější plandavky (váha 20 – 25 g) a woblery (délka 9 – 11 cm) ve svítivě červených a žlutých barvách. Měly by mít agresivní chod a je výhodnější, jsou–li hluboko potápivé. Braní pstruhů se různí, ale má jednu pevnou zásadu. Čím je ryba větší, tím je braní opatrnější. Zato menší kusy atakují nástrahu prudce. To samé se dá říct i o zdolávání. Menší ryby bojují hodně energicky, velké se drží dna a téměř nikdy nevyskočí nad hladinu. Aby pro rybáře souboj skončil úspěchem, je nutné rybu unavit. A to trvá někdy hodně dlouho. Nejdéle jsem zdolával lososa, který mně zabral v Parsecie, a souboj trval rovnou hodinu.

Na to, abyste poznali Pomorze, je nutné sem přijet a zarybařit si na některé z našich řek. Viděl jsem tu už lovce z Čech i Slovenska, ale nebylo jich mnoho a přijeli spíš ze zvědavosti. Ale svou rybu si tu ulovili a do Pomorza se podle svých slov budou rádi vracet. A jestli už nyní někdo plánuje výpravu na pomořské řeky, můžu doporučit řeku Rege v úseku od Trzebiatova po ústí do moře v Mrzezyně s možností noclehu v Nowielicach nebo Trzebiatowach. Dále říčku Parsete na odbočce od Karlina do Kolobrzegu s noclehem tamtéž nebo v Slupie. Tady můžete potkat i pár rybářů, kteří vám rádi pomohou radou, jak na ně. Přeji hodně úspěchů.

Kontakty na Polski Zwionzek Wednkarski a další informace se dozvíte v prosincovém (a v lednovém) čísle časopisu Sportovní RYBOLOV.