Přehradový Stabil Rousek

 

Přehradový Tap Tlustoš

 

Velký Sol Triplex

 

Tokoz Silurus 

 

Ještě během roku 1959 se proto objevil na trhu přehradový naviják Roen. Jeho hmotnost 480 g, byla mnohem příznivější. Kromě přehradové verze se začal vyrábět i Roen střední velikosti. 

První řada navijáků Roen neměla původně žádné číslování, označovaly se pouze jako Roen a Roen P. Až s vývojem dalších modelů se začaly označovat jako Roen I, II a III. Vždy v běžné a přehradové verzi.

 

Kolekce navijáků Roen

 

Roen I

Váha: 360 g 

Cena s rezervní cívkou, v roce 1959: 115,- Kčs

Obsah cívky:

  • 200 m vlasce 0,20 mm
  • 165 m vlasce 0,30 mm
  • 100 m vlasce 0,40 mm
  • 70 m vlasce 0,50 mm

Dobový popis z katalogu

Novinkou automatického smekacího navijáku ROEN je jeho převodový mechanizmus provedený šroubovým soukolím, kovová cívka, unavovací brzda, zarážka zpětného chodu a tvarově vhodně řešená klička.

Při výrobě navijáku bylo převážně použito hliníku, čímž je dosaženo vhodné váhy a nezbytných mechanických vlastností. Ostatní součásti jsou mosazné a ocelové, kromě brzdící matky, pojistky zarážky zpětného chodu a kličky, které jsou z plastické hmoty elastických vlastností, aby nedošlo při pádu navijáku k jejich poškození. 

Je dodáván s náhradní kovovou cívkou a brzdící pružinou. Obě cívky jsou po obvodu děrovány, aby mohly být potaženy ochrannou šňůrkou, která zamezuje vnikání vlasce do bubínku. Kromě toho jsou obě cívky opatřeny účelným signálním zařízením.

Multiplikace ji 1:3 a převod z hnacího hřídele šroubovým soukolím zajišťuje plynulý a bezhlučný chod.

 

Roen I

 

Roen I P

Váha: 480 g

Cena: 140,- Kčs, později 110,- Kčs 

Obsah cívky:

  • 240 m vlasce 0,30 mm
  • 200 m vlasce 0,40 mm
  • 150 m vlasce 0,50 mm

Vyroben se šnekovým převodem, zařízením k zamezení zpětného chodu, automatickým překlápěním a hliníkovou cívkou, se signálním a brzdícím zařízením. Celou svou konstrukcí je určen k rybaření na velkých vodních rozlohách a hloubkách, kde potřebujeme dosáhnout dalekých cílů nebo zvládnout odpor velkých ryb.

 

  

Roen I P

 

Prototyp přehradního navijáku Roen, byl představen již v roce 1957 na Výstavě lodí a táboření v Paláci u Hybernů v Praze. Recenze v Rybářství uváděla, že je vyrobený z velmi dobrého materiálu. Nožka se však zdála příliš krátká a panovaly obavy, že při navíjení bude patrně zachycovač vlasce tlouci do kotníku prstů. Konečná podoba navijáku byla na svoji dobu velmi vydařená a mnohým rybářům Roen jistě pomohl splnit nejeden rybářský sen v podobě trofejní ryby.

 

Roen I a Roen I P s balíčkem náhradních dílů

 

Roen II 

Cena: 90,- Kčs

V inzerci časopisu Rybářství je uváděn od prosince1964. Model Roen II navázal na předchozí model, který nebyl původně číslovaný. Tokoz si tento problém uvědomil a první řadu označil zpětně jako Roen I. Komplikace způsoboval např. prodej náhradních součástek, některé byly totiž odlišné. Otazníkem zůstává i kartonová krabice. Roen I P i II P se s největší pravděpodobností balil (alespoň ze začátku) do stejné krabičky. Zatímco na těle navijáku Roen II je pouze označení ROEN, přiložený leták s technickými údaji, je již označen jako Roen II nebo Roen II P a stejně tak i sáčky s náhradními díly. Kartonové krabice nesly označení Roen, razítka s aktuálními informacemi však již Roen II, či Roen II P.

 

 

Roen II se starým logem

 

Další sběratelskou lahůdkou je několik odlišných podob řady Roen II. První verze, většinou v šedém a šedomodrém odstínů kladívkové barvy, měla na zadní straně označení Roen, se starým logem v podobě kapříka, s nápisem Tokoz - Made in Czechoslovakia. Tato verze se vyráběla i v černé barvě. Druhá verze Roen II byla již výhradně v černém provedení, s novým logem ve tvaru štiky. Nápisy zůstaly stejné. Tím ale modelová početnost řady Roen II nekončí. Další novinkou byl naviják Roen II se snímatelnou cívkou.

 

Nová podoba loga

 

Roen II SC (snímatelná cívka)

Obsah cívky:

  • 145 m vlasce 0,30 mm
  • 110 m vlasce 0,35 mm
  • 85 m vlasce 0,40 mm

Rychlost navíjení: 0,49 m/ot. kličky

Cena: 90,- Kčs 

Dobový popis navijáku

Smekací naviják ROEN II se snímatelnou cívkou se svým řešením a novými konstrukčními prvky zařazuje mezi světovou špičku vývoje smekacích navijáků.

Předností tohoto navijáku je především jeho převodový mechanizmus šnekovým soukolím, které zajišťuje klidný a bezhlučný chod, kovová snímatelná cívka a zarážka zpětného chodu.

Při výrobě navijáku ROEN II se snímatelnou cívkou bylo použito hliníkových slitin první tavby, čímž je dosaženo vhodné váhy a zajištěny výborné mechanické vlastnosti. Ostatní součásti jsou ze slitin nebo ocelové, kromě matky brzdy, pojistky zpětné zarážky, držátka kličky a ložiska cívky, které jsou z plastických hmot.

Smekací naviják ROEN II SC má na levé straně tělesa pojistku, jejímž pootočením o 90° se zasune do rohatky a zamezí tak zpětný chod navijáku.

Tato zarážka zpětného chodu je důležitá pro zasekávání, které je možno provádět jednou rukou bez přibrzďování vlasce. Při otáčení kličkou se zapnutou zarážkou zpětného chodu je rybář upozorňován na zajištění zpětného chodu signálním zařízením.

 

Roen II SC s příslušenstvím

 

Snímatelná cívka umožňuje rychlou výměnu

 

Údaje na krabičce

 

Roen II P

Váha: 480 g

Délka: 138/128

Převod: 1:3

Rychlost navíjení: 0,62 m/ot. kličky

Obsah cívky:

  • 270 m vlasce 0,30 mm
  • 160 m vlasce 0,40 mm
  • 100 m vlasce 0,50 mm

 

Dobový popis navijáku

Roen II P je určen k rybaření na velkých vodních rozlohách a hloubkách. Jeho přednosti oceníme na přehradách, jezerech, řekách a rybnících, kde potřebujeme dosáhnout dalekých cílů nebo zvládnout odpor velkých ryb.

Těmto nárokům vyhovuje především velká skrytá cívka, jež pojme značné množství i silného vlasce, a masívní konstrukce, odolná vůči námaze a tahu velkých ryb. Přehradový naviják Roen II P musel osvědčit své přednosti v dlouhé řadě zkoušek při praktickém výkonu povolaných rybářů sportovců, věříme proto, že i vám bude spolehlivým a věrným pomocníkem při lovu našich největších ryb. 

 

Obě podoby navijáku Roen II P

 

Roen II P s příslušenstvím

 

Návod k použití

 

Schéma a seznam součástek

 

Roen II a Roen II P

 

Roen III

Hmotnost: 350 g

Převod: 1:2,8

Délka navinutí vlasce/ ot. kličky: 0,5 m 

Cena: 165,- Kčs

Obsah cívky:

  • 205 m vlasce 0,25 mm 
  • 145 m vlasce 0,30 mm
  • 110 m vlasce 0,35 mm
  • 85 m vlasce 0,40 mm

Návod k použití smekacích navijáků Roen III a Roen III P

Smekací navijáky řady Roen navazují na tradici předchozích osvědčených navijáků a svými parametry se řadí mezi přední navijáky světové úrovně. Tvar navijáku je řešen moderně a esteticky našimi předními výtvarnými umělci a přitom je plně respektováno technických požadavků, kladených na tento naviják.

Předností smekacích navijáků Roen III a Roen III P je šnekový převodový mechanismus, který zajišťuje klidný a bezhlučný chod, nová progresivní brzda s velmi jemným seřizováním, zlamovací klička a zarážka zpětného chodu.

 

Roen III

 

Roen III P

Hmotnost: 450 g

Převod: 1:2,8

Rychlost navíjení: 0,6 m/ot. kličky

Obsah cívky:

  • 270 m vlasce 0,30 mm
  • 160 m vlasce 0,40 mm
  • 100 m vlasce 0,50 mm

 

Roen III P

 

Roen III a Roen III P s příslušenstvím

 

Návod k použití

 

Retrolov

Naviják Roen III P jsem vyzkoušel při lovu velkých ryb na privátním revíru Hrázky a musím říct, že dopadl na výbornou. Brzda fungovala dobře a souboj s kapry nad 10 kg naviják bez problému ustál. Záběr velkého jesetera byl zprvu hodně dramatický, protože po zaseknutí nezamířil na hloubku do středu nádrže, ale nečekaně zvolil úprk podle břehu. Brzda nebyla bohužel dostatečně povolená, vlasec svíral s prutem úhel 90° a jeseterovi se podařilo ho stáhnout z vidliček. Hrozila ztráta celé udice a doběhl jsem v poslední chvíli, kdy již byla půlka prutu v rybníku. Celá bitva dopadla nakonec dobře a jeseter prohrál. Připravil mi však nezapomenutelný zážitek, při kterém odvedl Roen III P solidní práci. 

Jedinou zásadní chybou zastaralého navijáku je tvar cívky. Vlasce se na ni vejde dost, je však příliš úzká a hluboká, což znemožňuje daleké hody. Ve své době však patřil tento naviják mezi velmi oblíbené.

 

Roen III P v akci

 

Poradil si i s velkým jeseterem

 

Roen bitvu nakonec vyhrál

 

V dobách navijáků Tokoz by mě ani ve snu nenapadlo, že jednou budu lovit v našich vodách velké jesetery. I úlovek kapra nad deset kilo byl vzácností a souboj trval zatraceně dlouho.

Příště si posvítíme na další výrobky n. p. Tokoz, který vyráběl skoro všechno, co rybáři potřebovali. 

Máte doma nějaké poklady rybářské historie? Napište o nich a případně zařadíme do rubriky nebo odkoupíme. 

 

Zdeněk Hofman

Foto a reprodukce: Lenka Hofmanová

Zdroj: Internet, Rybářství, katalogy TOKOZ a pamětníci