Různé vzory mušek s tělíčkem z CDC. 

 

Během posledních dílů vázání jsme si postupně představili techniky a materiály, které se dají využívat spolu s CDC peřím. Teď nabídnu možnost, jak navázat dvěma způsoby krásné a tenké tělíčko s perfektními plovoucími vlastnostmi. Takto vzniklá tělíčka používám například při vázání jepic. Efektivně a rychle se totiž dají vázat hlavně jepice vyrobené pouze z CDC peří. V kombinaci s různými perleťovými lametkami používám také tenká tělíčka k vázání drobných broučků a muchniček. 

 

 

CDC brouček

 

 

CDC jepice

 

 

CDC emerger

 

Pokud budete chtít vázat chrostíky s trochu „výživnějším trupem“ a silnější siluetou, můžete použít dvou pírek, nebo si můžete základ pro tvar tělíčka upravit vrstvou přírodního dubingu. Pro výrobu takového tělíčka lze použít jedno (u větších mušek i dvou pírek). Pírka se však nedají použít všechna. Pro tuto vázací techniku je nutné mít kvalitní dlouhé peří. Ideální jsou pírka dlouhá přibližně 4 cm a více. Pokud kupujete CDC ve větším balení, je nejvhodnější roztřídit je podle velikosti podle vhodnosti použití. Délka pírka samozřejmě záleží na velikosti mušky, respektive podle velikosti tělíčka. Není moc dobré, když se vám podaří dotočit pírko jen na polovinu tělíčka a potom je musíte navázat a nastavit dalším pírkem. Problém je v tom, že se jen těžko podaří navázat plynulý přechod mezi pírky. 

Pokud nemáte dostatek dlouhých pírek na tělíčka, můžete si CDC nadubovat do hustého knotku. O výrobě takového knotku jste se mohli dočíst v některém z předchozích dílů. Vzniklý knotek potom už jen natočíte na ramínko háčku a chlupatou „bambuli“ zastříhnete do požadovaného tvaru. Knotek však musí být navinut hustě v pravidelných ovinech. Po zastříhnutí tělíčka se potom každá chyba při natáčení knotku ihned ukáže. 

Zmínil jsem se o tom, že tvar tělíčka se dá vytvořit i tak, že pírko před natočením na ramínko háčku podmotáte trochou dubingu. Tvar tělíčka a především jeho objem se dá ovlivnit i stočením CDC pírka.

 

 

První možnost je dobrá tehdy, pokud chcete mít perfektně rovné tenké tělíčko. Pírko se po navázání nestočí, ale při natáčení na ramínko se natáčí naplocho.

 

 

 

 

Druhou možností je, že pírko se po navázání stočí do knotku. Postupným utahováním a povolováním si potom můžete udělat tělíčko s mírně konickým tvarem. Výhodou této varianty je, že po zkroucení knotku je tělíčko pěkně chlupaté. Zkrucování pírka proto používám při výrobě chrostíků, kde je chlupaté tělíčko výhodou. 

 

 

 

 

Jak na to?

Postup vázání tenkého tělíčka z CDC je jednoduchý. Jako první materiál si na háček navážeme delší pírko CDC. Začneme tím, že si pírko uvážeme jedním ovinem vázací nitě na konci pírka. Potom uchopíme stvol a protáhneme jej pod nití. Všechny větvičky se nám tak pravidelně stáhnou až ke špičce. Zhruba 2 mm před koncem pírka nit utáhneme a uděláme rychle ještě pár pevných ovinů pro zajištění. Jako další krok si můžete nadubovat základ tělíčka. Na natáčení pírka kolem ramínka je potřeba, aby si každý našel techniku nebo fígl, který mu bude vyhovovat. Můžeme využít prstů, pevného skřipce, nebo svěráčku s rotačním ramenem. Poslední možnost je rozhodně nejpohodlnější, protože stačí pírko pouze podržet a na zbytek práce využít výhody rotačního ramene. Jakmile pírko dotočíme na konec tělíčka, což by mělo být zhruba 2 mm před očkem, konec stvolu zafixujeme vázací nití. Volné větvičky, které jsou na stvolu, ještě přetáhneme dozadu a zajistíme nití. Tím mušce uděláme základ pro nožičky a navíc spotřebujeme celé pírko bez zbytečných ztrát. Až po zafixování zbylých větviček odstřihneme tvrdý stvol. 

 

Tykadla

Dalším krokem bude navázání tykadel. Ty vyrobíme ze dvou středně velkých pírek CDC. Pírko z každé strany zastřihneme ostrými nůžkami. Vzniknou tak krásná pevná tykadla. Větvičky, které opadaly, si můžete schovat do sáčku. Pokud si připravíte předem více tykadel, tak si ze zbytků větviček můžete udělat kvalitní CDC dubing. Tykadla navážeme tak, aby tvořila tvar písmene „V“ a byla nakloněné mírně nahoru. Pokud nemáte CDC nazbyt, můžete na tykadla použít paprsky z ocasního pera bažanta. Dále navážeme dle návodu křidélka a nožičky. Po dokončení můžeme mušku vyčesat suchým zipem. Z tělíčka se vytahají hrubší části srsti a tělíčko bude mnohem zajímavější. Podobným způsobem si můžeme navázat ostatní vzory. 

 

CDC chrostík

CDC chrostíka používám pravidelně během letních dnů na tlouště a pstruhy. V menších velikostech je samozřejmě použitelný i na podzim. U menších velikostí už nepoužívám tykadla ze stvolů, ale je potřeba použít trochu jemnější materiál. 

 

 

Tlouštík ulovený na CDC chrostíka 

 

Potřebné vázací materiály

Z vázacích materiálů budeme potřebovat hrubší přírodní dubing, jedno velké pírko CDC na tělíčko, jedno nebo dvě pírka na křidélka a dvě pírka na tykadla. Dále kvalitní srpek z hnědého kohouta a suchý háček vel. 12. 

 

 

Postup vázání 

 

1) Upnu suchý háček velikosti 12 pevně do svěráčku. 


 

2) Na háček navinu vázací nit a volný konec ustřihnu. 


 

3) Vyberu jedno velké a dlouhé pírko CDC. 


 

4) Pírko si přichytím jedním ovinem vázací nitě. 


 

5) Pírko protáhnu až 2 mm před konec. Vázací nit utáhnu a udělám ještě několik ovinů k zafixování. 


 

6) Na nit si nasoukám hrubý přírodní dubing. 


 

7) Knotek s dubingem natočím na ramínko háčku a vytvořím si základ pro tělíčko.


 

8) Pírko mírně zkroutím a navinu postupně na ramínko háčku. Po zafixování stvolu přetáhnu všechny větvičky dozadu a opět je pojistím nití. 

 

9) Opatrně odstřihnu tvrdý stvol a zkontroluji si místo u očka. 


 

10) Vyberu si dvě stejně velká a dlouhá pírka CDC. Odstřihnu od nich větvičky (pokud nemám CDC, mohu na tykadla použít větvičky z ocasního pera bažanta). 


 

11) Obě tykadla navážu zároveň. Odstřihnu přečnívající stvoly. Pro pojištění tykadel je u očka zakápnu lakem. 


 

12) Nyní navážu jedno nebo dvě pírka CDC na křidélka. Pírka musejí být navázaná na plocho (jak je to na snímku). 


 

13) Od křidélek odstřihnu přečnívající stvoly co nejtěsněji u očka. Musí zbýt ještě místo k navázání nožiček.


 

14) Dvěma pevnými oviny přichytím srpek z kohouta. 


 

15) Srpkem udělám zhruba čtyři oviny a zafixuji ho vázací nití. 


 

16) Mušce vyvážu pěknou hlavičku a zakončím ji ztraceným uzlem. 


 

17) Zakápnu hlavičku lakem a muška je hotova.


 

18) Pohled shora.


 

19) A pak vzhůru k vodě!

 

Text a fota: Tomáš Vítek (Tomucha)