p-a.jpg

 

Na vázání suchých mušek s jedním křídlem není nic extra složitého. Neobejdete se však bez několika důležitých pomůcek, jako je speciální přípravek od firmy Maiba-fly Wing Fix. Dále budou potřeba kvalitní pírka na křidélka. Nebudeme totiž používat stejné materiály jako při vázání malých mušek s křidélky do V. Při vázání těchto druhů chrostíků a broučků naopak potřebujeme používat větší a delší pírka. Ideální jsou okrajová pera ze zlatého nebo obyčejného bažanta. 

 

 

Pochopitelně se dají používat i jiné druhy per. Nejdůležitější je, aby byly větvičky na pírku dlouhé a měkké. Větvičky na pírku se nesmějí samy od sebe rozdělovat. Křidélka by se po navázání ihned rozpadla, protože takovéto části per jsou příliš silné na to, aby se daly navázat a držely přitom pohromadě. Jak jsem se již zmínil, tak nezbytnou pomůckou k vázání těchto křidélek je lak Wing Fix. Předtím, než si mušku začneme vázat, tak vezmeme pírko, které budeme používat na křidélka. Postupně jej natřeme Wing fixem a necháme lak zaschnout. Pokud spěcháte, můžete pírko položit na topení nebo jiné teplé místo. S pírkem se nesmí pracovat, dokud není lak perfektně zaschlý! Lak schne zhruba 5 minut. 

Mezitím si můžete připravit dle vázacích postupů základ mušky. Pokud lak Wing fix nemáte, můžete vyzkoušet jiný výrobek. Laků na nehty a různých tuhých lepidel se ale předem vyvarujte. Nefungují správně!

Lakování pírka před použitím slouží k tomu, aby pírko drželo pohromadě a po navázání se neroztřepilo na jednotlivé větvičky. 

 

 

Takové pírko už nedáte nikdy dohromady tak, aby správně drželo. Lak po zaschnutí musí však zajistit, aby se jednotlivé větvičky neslepily k sobě „natvrdo“. Větvičky by byly příliš tuhé na to, aby se daly zlomit, nebo s nimi jakkoliv mohlo pracovat. A po finálním zastřižení křidélek by se stejně na konci rozježily. 

Wing fix zaručí i to, že můžete větvičky pohodlně stáhnout, aniž by se vám pírko rozpadlo.

Po tom, co je lak důkladně zaschlý, ostrými nůžkami nebo jehlou opatrně uděláme výřez z pírka. Jakmile jsou větvičky odděleny po celé délce, pírko ostrými nůžkami opatrně vystřihneme. Střih nůžkami by měl být kolmý na větvičky, ale pokud si na to netroufáte, tak můžete křidélka odstřihnout podél stvolu a do požadovaného tvaru je zastřihnout později. Z celé délky výříznutých větviček použijeme pouze prostřední třetinu. Jeden konec je pro finální zastřižení příliš tvrdý a větvičky by se od sebe oddělily. Naopak druhý konec větviček je měkký a při stažení by se kroutil. 

Zalakované výřezové křídlo přeložíme napůl a vzápětí jej položíme na mušku. Rozdělíme si vzdálenosti z obou konců. Následně už pracujeme stejně jako při navazování běžných křidélek. Rychlou smyčkou křidélka stáhneme a ještě zajistíme několika pevnými oviny, které budeme směřovat k očku. Po navázání už nesmíme oviny příliš zasahovat do křidélek. Mohla by se poškodit a zkroutit. Na konci ještě zastřihneme konec křídla. Podrobný postup máte znázorněný na obrázcích u vázacího postupu. 

Není žádnou novinkou, že tento druh mušek nevydrží na věky. Na rozdíl od mušek z CDC pírek, které vydrží spousty ryb, jsou mušky s výřezovými křídly po pár záběrech zničené. Proto tyto mouchy používám jen zřídka, a to ještě jen na větší a opatrnější ryby. Jejich největší výhoda spočívá v tom, že poměrně snadno a rychle můžete navázat velice věrné napodobeniny hmyzu. 

Pevná křidélka používám k vázání pstruhových chrostíků na háčcích vel. 8 až 14. Mušky s pevným křídlem jsou výborné i na jelce, pokud použijeme tmavá křidélka a CDC peří

 

  

Na naše vody však v drtivé většině použijete háčky velikosti 12 až 14. Velcí chrostíci na háčcích velikosti 8 (a ještě větší) už mají své využití hlavně na zahraničních vodách - v Bosně, Slovinsku atd. Důležité je i barevné sladění tělíčka a křidélka. Pokud zrovna nechcete vázat divoké duhákové mouchy, tak je vždy nejlepší sladit mušku do přírodních barev. Křidélko by mělo být o něco tmavší než je tělíčko. Důležitý je také tvar křidélka. Ten upravíme nůžkami dle obrázků u vázacích kroků. Křidélka by měla být na konci mírně zkosená. Můžeme jejich tvar zkontrolovat při pohledu zespod tak, jak mušku ryba vidí nejčastěji. 

 

Skořicový chrostík

Vzorovou muškou dnešního vázání je velký skořicově hnědý chrostík. Používám jej přes léto na větších řekách a jezerech při líhnutí chrostíků. Pokud je v řece silnější proud, tak můžete do tělíčka přidat CDC peří. Popřípadě z něj udělat nožičky nebo tykadla. Do stojatých tůní nebo pomalých úseků řek stačí zjednodušená verze bez CDC. 

 

Vázací materiál

Z vázacích materiálů bude potřeba háček vel. 8, lak Wing fix, rezavý dubing z králíka nebo vačice, dlouhý kvalitní srpek hnědé barvy, okrajové pero z bažantího ocasu, a dvě větvičky z ocasního pera bažanta na tykadla. 

 

 

Postup vázání 

1) Upevním háček (vel. 8) pevně do svěráčku. 


 

2) Navážu vázací nit zhruba uprostřed ramínka háčku. 


 

3) Navážu dlouhý srpek z kohouta hnědé barvy. 


 

4) Na nit si nadubuji hrubý dubing z vačice.


 

5) Knotek rovnoměrně natočím na ramínko háčku. 


 

6) Vázání tělíčka ukončím zhruba 3 mm před očkem. Nechám si tím místo na křidélka, tykadla a nožičky. 


 

7) Srpek z kohouta rovnoměrně navinu na tělíčko. Zafixuji ho tam, kde jsem skončil s vázáním tělíčka.


 

8) Odstřihnu přečnívající konec a mušku pořádně vyčešu suchým zipem. 


 

9) Ostrými nůžkami zastřihnu horní polovinu tělíčka. Vyčnívající nožičky by odkláněly křidélka nahoru.


 

10) Část pera natřu lakem Wing Fix. 


 

11) Po zaschnutí vyříznu část křidélka. 


 

12) Opatrně přiložím na tělíčko a odměřím si vzdálenosti.


 

13) Rychlou smyčkou křidélko stáhnu a přichytím k háčku. 


 

14) Křidélka zastřihnu a odstřihnu zbývající měkkou část pírka. 


 

15) Na mušku navážu tykadla (tj. dvě větvičky) z ocasního pera bažanta.


 

16) Odstřihnu jejich tuhé konce a navážu si zbytek srpku z nožiček. 


 

17) Srpek navinu až k očku a vytvořím tak husté nožičky.


 

18) Srpek zafixuju vázací nití a odstřihnu jeho přečnívající část. 


 

19) Zakončím ztraceným uzlem, odstřihnu vázací nit a muška je hotova!


 

20) Pohled zespodu a...


 

21) …shora


 

22) Další varianta chrostíka.

 

 

Text a fota: Tomáš Vítek - Tomucha