Odrané paprsky z pavího peří

Pomocí odraných pavích paprsků můžeme vázat tenká a přírodní tělíčka jepic, pakomárů. Stejně tak je můžeme využít jako kroužkovací materiál. Paprsky, které chceme použít k odrání, musíme nejprve pečlivě vybrat. Pokud máte doma celé pero z páva, tak pochopitelně nelze za tímto účelem použít všechny paprsky. K odrání je nejlepší vybrat paprsky z konce pera - tzn. „z oka“. Tam se nacházejí paprsky, které mají široký vyzrálý dřík. Jemné štětinky se zeleno-měděným nádechem na něm už nedrží tak pevně a dají se celkem „snadno“ odstranit. Slovo snadno je v uvozovkách záměrně. Vyzrálé paprsky jdou zkrátka odrat lépe než ty jemné, ale i tak to nejde zrovna nejlépe. Chce to trochu cviku. 

 

Přírodní paví pero

 

Barvená paví oka

 

Dvě cesty k úspěchu

Jsou dvě možnosti jak zbavit dřík jemných štětinek. 

První z nich spočívá v tom, že paprsek uchopíte mezi palec a ukazováček pravé ruky. Můžete použít i levačku, pokud v  ní máte větší cit. Mezi nehty potom v protisměru několikrát paprsek protáhneme. Jemné zelené štětinky se z dříku postupně odstraní. Odírání musíte dělat s citem, aby se paprsek nepřetrhnul. Po odrání nesmí na dříku zůstat jediná štětinka, protože po natočení by tělíčko nebylo hladké, a navíc lak, se kterým budete tělíčko zpevňovat, by na nerovném povrchu nevypadal dobře.  

Druhá možnost je mnohem jednodušší. K odrání můžete použít obyčejnou pryž na gumování, kterou zakoupíte v papírnictví, nebo jí vezmete juniorovi ze školního pouzdra. Postup je velice jednoduchý. Paprsek položíte na tvrdou rovnou podložku a shora na něj přitisknete gumu. V protisměru několikrát přejedete a dřík bude perfektně odraný. To stejné uděláte i z druhé strany. Dřík je tenký a plochý, takže se vám nebude kroutit. Použití školní gumy je nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak zbavit dřík jemných štětinek.

 

 

Co dál?

Z dříků použijeme na vázání tělíček (nebo kroužkování) pouze nejširší část. Dřík je po odrání většinou tmavě hnědý se světlým okrajem, pokud nejsou pera předem barvená. Potom má tělíčko pochopitelně jiný nádech. Po navinutí odraného dříku na ramínko háčku vznikne krásné jemné tělíčko s přírodním nádechem a kroužkováním, které je tvořeno právě světlou hranou dříku.  Nevýhodou této vázací techniky je pevnost. Bez použití laku se tělíčko po pár záběrech rozpadne. Předejít tomu můžete použitím laku Head Lacquer nebo Body Finish. Možností, jak lak nanést, je hned několik... 

První možností, kterou osobně preferuji, je, že těsně před natočením na tělíčko nanesu několik kapek laku a ihned poté navinu dřík. Navinutí musím provést ještě před zaschnutím laku. Druhá možnost je uchopit dřík do pružinového skřipce a lak nanést pomocí tenké jehly přímo na něj. 

Třetí možnost je natočit dřík „nasucho“ a zalakovat až hotové tělíčko. Tady doporučuji použít hustý lak Body Finish. 

První dvě možnosti můžeme po natočení také zalakovat, a to lakem Body Finish. Tělíčko bude pevnější a objemnější. 

 

Lak Head Lacquer

 

Základ tělíčka a vhodný vázací materiál

Ještě se musím zmínit o základu tělíčka před vlastním natočením dříku. Tělíčko musí být před natočením perfektně hladké. Každá nerovnost je po natočení dříku patrná. Tělíčko by nebylo přirozené a muška by celkově vypadala divně. 

Pokud chcete vyrobit silnější tělíčko, je potřeba vyvázat základ před natočením dříku vázací nití. Vyvarujte se tvarování tělíčka dubingem. I když použijete jemný syntetický dubing, tak tělíčko nebude nikdy perfektně hladké a dřík také bude po dubingu klouzat. 

Vázání mušek z odraného paprsku je jednoduché. Nejvíce složitým krokem je pouze zbavení dříku jemných větviček. Samotné navinutí a lakování už není problém. Mimo tělíček vázaných z přírodních pavích per si můžete navázat i tělíčka z barvených pavích per. Mohu doporučit například oranžové, fialové nebo žluté barvy. 

 

 

Odlišného barevného provedení tělíček dosáhnete i tak, když nebudete dřík na ramínko natáčet přesně ovin vedle ovinu, ale budete tělíčko pouze hustě kroužkovat. Jako podklad můžete potom použít perleťovou lametku, různé barvy vázacích nití nebo super jemný syntetický dubing. 

 

Oranžový pakomár

Po řadě suchých mušek jako byly jepice, broučci nebo chrostíci, nyní navážu něco jiného. Muškou dnešní lekce je suchý pakomár s tělíčkem vyrobeným z odraného paprsku pavího pera oranžové barvy. 

Pakomáři jsou důležitou nástrahou při chytání na jezerech. Jejich využití je téměř celoroční. Při lovu na pakomáry s plovoucí nebo pomalu potápivou šňůrou používám návazec o délce zhruba 4 až 5 m. Během lovu na pakomáry je důležité udržovat s muškami přímý kontakt. Záběry na ně jsou velice jemné a při velkém průvěsu je někdy až nemožné dobře a včas zareagovat. 

 

Použité vázací materiály 

Háček VMT g č. 12, paprsek z vyzrálého oka pavího pera, červený dubing ze zajíce, dvě pírka CDC, lak Head Lacquer. 

 

Vázací materiály

 

Postup vázání 

 

1) Háček VMT g č. 12 pevně upnu do svěráčku.  

 

2) Do první třetiny ramínka háčku navážu elastickou vázací nit.

 

3) Odstřihnu volný konec nitě a za špičku navážu dřík z paprsku pera páva.

 

4) Dřík navážu vázací nití až za polovinu obloučku háčku tak, jak je tomu na obrázku.

 

5) Lakem Head Lacquer zalakuji tělíčko po celé jeho délce.

 

6) Bobinu dám do držáku a do skřipce si upnu dřík. 

 

7) Před zaschnutím laku natočím dřík pravidelnými oviny na ramínko háčku. Využiji přitom rotační rameno svěráčku. 

 

8) Dřík navinu zhruba 2 až 3 mm před očko háčku. 

 

9) Bobinu sundám z držáku a zafixuji konec dříku. 

 

10) Odstřihnu přečnívající část dříku a tělíčko ještě jednou zalakuji lakem Head Lacquer nebo Body Finish. 

 

11) Lak nechám zaschnout před dalšími kroky vázání.

 

12) Do přední třetiny navážu snopeček červeného dubingu z králíka. 

 

13) Navážu dvě pírka CDC peří. 

 

14) Od pírek odstřihnu volné konce a stáhnu z nich větvičky. Ty pak nadubuji na nit.

 

15) Knotek CDC dubingu natočím na ramínko háčku a vytvořím si hlavohruď pakomára.

 

16) CDC pírka přetáhnu dopředu a u očka zajistím vázací nití. 

 

17) CDC pírka překlopím směrem dozadu k obloučku háčku a zajistím je několika oviny nití do požadované polohy.

 

18) Mušku zakončím ztraceným uzlem a zalakuji hlavičku mušky.

 

19) Hlavohruď vyčešu suchým zipem a muška je hotova!

 

20) Pohled shora.

 

21) Pohled zespodu.

 

Další vzory pakomárů s tělíčkem z draného pavího pera

Pakomár s perleťovým základem tělíčka

Pakomár se základem tělíčka vyvázaným ze zelené nitě

Červená niť a oranžový dřík vytvářejí zajímavé skořicově zbarvené tělíčko

 

Text a fota: Tomáš Vítek - Tomucha