V tomto článku představím jak uvázat mušky jednoduše (varianta A), nebo i trošku složitěji (varianta B). Nicméně obě varianty budou u vody fungovat. Pokud jste vazač začátečník, doporučuji vyzkoušet první variantu (A), i když druhá varianta (B) může vypadat lákavěji. Nabídnu vám i pár různých barevných mutací, které si můžete uvázat a následně naservírovat mlsným rybám. Prozradím i něco málo o tom, jak s muškami lovit, nebo spíš, jak s nimi úspěšně chytám já. Nebude se ale jednat o žádné návody, které když dodržíte, nachytáte mraky ryb. Vše se totiž bude odvíjet od konkrétní lokality, od stavu vody a dalších situací, které jsou pokaždé nepředvídatelné. Už proto si jeden den můžete s chrostíkem (larvou, pupou, dospělcem) fantasticky zachytat a hned druhý den se můžete se stejnými nástrahami trápit natolik, že nakonec nasadíte do hry úplně jiný druh mušky...

 

Chrostíci – sezónní menu ryb!

Nehodlám se rozepisovat o tom, že u nás žije přibližně 200 – 300 druhů chrostíků. Stejně bych se nedopočítal, který se zdržuje převážně okolo čistých řek a vodních nádrží. Pokud se chcete dozvědět o chrostících více, doporučuji knihu Entomologii po muškaře. V ní se dočtete, jak jednotlivé druhy vypadají a ve kterých vodách se převážně vyskytují. Rovněž si můžete někde u vody sednout do trávy a pozorovat „cvrkot“. Příroda vám sama prozradí, co potřebujete o životě tohoto hmyzu vědět. Pokusím se poznatky o chrostících trošku shrnout a následně ukázat, jak se dají jednotlivá stadia přeměny hmyzu (od larvy po dospělce) uvázat.

Jak chrostíka poznáte? Jedná o křídlatý hmyz, který je charakteristický výraznýma očima, dlouhými tykadly, štíhlým tělem a křídly složenými do stříšky. Podle druhů má celkovou délku cca 1,5 – 4 cm. Většina lidí se s chrostíky setká hlavně navečer při jízdě autem okolo vodních ploch. Znenadání se na čelním skle objeví mastný flíček, jako na potvoru, zrovna ve výhledu řidiče! Tak to byl asi chrostík...

Ale pro nás, muškaře, jsou chrostíci nenahraditelným hmyzem a to v jakémkoliv stádiu vývoje, neboť se jedná o důležitou potravu na jídelním lístku ryb. Proto by v žádné muškařské krabičce chrostík neměl chybět, a to v jakémkoliv stádiu! 

První chrostíky můžete spatřit už při prvním oteplení (březen, duben), ale hlavní doba rojení chrostíků přichází až v teplém letním období, kdy můžete u vody navečer a ranních hodinách pozorovat husté masy tohoto hmyzu. Nedejte se tím ale zmást, s napodobeninami chrostíků můžete bez obav chytat i přes den, i když četnost záběru nebude tak intenzivní jako právě na sklonku dne. 

 

Larva chrostíka

Larvy chrostíků se rodí z vajíček nakladených dospělci do vody nebo příbřežní vegetaci. Vylíhnuté larvičky následně žijí u dna, převážně pod kameny. Larvy chrostíků si můžeme rozdělit do dvou skupin. A to na larvy se schránkou a bez ní. Většina druhů chrostíků si schránku buduje ihned po vylíhnutí z vajíček. Jako stavební materiál larvy používají drobné kamínky, písek, dřívka, nebo i ulity drobných plžů. Schránka slouží larvě jako úkryt, do kterého se schová před případným nebezpečím, později k zakuklení. Pouze larvy čeledi Rhyacophilidae si nestaví žádné schránky a žijí volně. 

S napodobeninami larev chrostíků chytejte u dna nebo v jeho těsné blízkosti Mušky je proto nutné dostatečně zatížit, abyste je dostali přesně tam, kde mají být. Pokud chytáte na hlubších vodách, zatižte je více než varianty, se kterými budete chytat v mělčích vodách. Nejčastěji se vodí pod špičkou prutu v proudu v těsné blízkosti dna, nebo pomocí francouzského návazce, se kterým se dá chytat i ve větší vzdálenosti. 

Následně předvedu jak se dají uvázat obě tyto varianty larev chrostíků.

 

I. Schránkový chrostík (varianta A)

Materiál k vázání: 2 mm šenilka (barva: bílá, žlutá, zelená), jiggový háček, wolframová kulička tmavá, pírko koroptve, syntetický dubbing (barva: písková, světle hnědá, tmavě hnědá, černá)

 

 

Postup vázání:

1) Na háček navléknu wolframovou kuličku. K háčku přichytím vázací nit a přivážu šenilku, na které opálím konec nad plamínkem, aby se netřepila, a černým fixem dobarvím. V případě, že nechci dobarvovat, je zapotřebí šenilku přidržet pod ohněm déle. 

 

2) Přichytím si za špičku pírko koroptve. 

 

3) Pírko koroptve obtočím jedním ovinem okolo háčku a vytvořím tím nožičky. Pírko následně zafixuji několika oviny.

 

4) Mezi prsty nahrubo smíchám syntetický dubbing a nadabuji větší množství na niť.

 

5) Knot obtočím okolo háčku a vytvořím tak schránku. 

 

6) Mušku ukončím ztraceným uzlem a zalakuji.

 

7) Abych docílil realističtější schránky chrostíka, zlehka syntetický dubbing opálím nad zapalovačem. Jen musím dát pozor, abych neopálil nožičky z koroptve.

 

8) Muška je hotová! Díky použitému jiggovému háčku s touto muškou váznu o poznání méně, než kdyby byla uvázaná na klasickém háčku. Je to proto, že muška se pohybuje po dně hrotem vzhůru.. 

 

Ukázkový vzor byl uvázán na háčku Hends BL-120 vel. 12 s wolframovou hlavičkou 3,5 mm. 

 

 

II. Schránkový chrostík (varianta B)

Materiál k uvázání mušky: přírodní dubbing z veverky nebo zajíce, pírko koroptve, olověný drátek, vázací nit, fix (hnědá), háček s dlouhým ramínkem.

 

 

 

Postup vázání:

      1) Olověný drátek obtočím několika oviny okolo raménka háčku.

 

2) Přichytím černou vázací nit, se kterou zafixuji drátek okolo háčku a vytvořím larvě kusadla. 

 

3) Přichytím bílou vázací nit, se kterou zafixuji černou nit a černou nit odstřihnu. 

 

4) Přichytím si na každé straně několik štětů z pírka koroptve, které budou mušce imitovat nožičky. 

 

5) Přichytím si černou hrubší nit. 

 

6) Pomocí bílé nitě vytvaruji larvě tělíčko. 

 

7) Pomocí černé nitě vytvořím larvě články tělíčka.

 

8) Hnědým fixem dobarvím larvu. 

 

9) Přichytím černou nit, se kterou zafixuji bílou nit. Následně ji odstřihnu a vytvořím si smyčku na dubbování. 

 

10) Dubbing vložím do připravené smyčky a pomocí rotačního setrvačníku vytvořím hustší knot. 

 

11) Knot obtočím okolo raménka háčku až k očku. Mušku nakonec ukončím uzlem a zalakuji. 

 

12) Dubbing vyčešu suchým zipem. 

 

13) Vyčesanou schránku následně ostrými nůžkami zastřihnu do požadovaného tvaru tak, aby se směrem k očku zužovala. 

 

14) Muška je hotová. Tato muška je uvázána na háčku Hayabusa 383BN vel. 16. 

 

Přeji vám hodně štěstí a trpělivost při vázání napodobenin „schránlivých“ larev chrostíků.

 

Příště: Vážeme larvy chrostíků bez schránek

 

Text a fota: Fly Fishing & Fly Tying by LaMa