Potočákům mravenci šmakují.

 

Kdy je použít?

Lov na mravence je možný celoročně, osobně je však používám nejčastěji během parného léta, kdy je voda průzračná a její stav je pod obvyklým průměrem. Pokud budete chytat na napodobeniny mravenců v přírodních barvách, je potřeba s takto nenápadnými muškami lovit hlavně v čisté vodě. V mírně přikalené vodě, byste s malou černou muškou čekali dlouho na záběr. Do mírně přikalené vody, se hodí napodobeniny mravenčích larviček, které mají na sobě nějaký výraznější bod – tzv. atraktor. Ten rybu upozorní na naši umělou nástrahu a vyprovokuje jí k záběru. Dobré jsou například červené nebo žluté konce tělíček, které můžete vidět na ilustračních fotografiích. 

 

 

Z čeho vázat?

Mravence vážu na háčky velikosti 14 až 18. Záleží je na konkrétním ročním období. Zjara a v létě používám při lovu na řekách větší vzory mušek, na podzim při lovu lipanů je naopak lepší jít do menších velikostí, které lipani berou s naprostou důvěrou. Vázání napodobenin mravenců není nic složitého, je potřeba pouze dobře napodobit siluetu, která je pro mravence charakteristická. Hlavním znakem mravenců je dvojité tělíčko s nožičkami, případně s křidélky, záleží na vás, jaký konkrétní druh mravence chcete napodobit. Stejně jak je tomu u ostatních mušek i zde máte určité vzory, které jsou univerzálně použitelné na různé řeky a ryby. Pokud chodíte často na jeden revír, můžete snadno odpozorovat, které barvy a velikosti mravenců přijímají ryby nejlépe. Osobně mám dobré zkušenosti s černými mravenci s bílými křídly nebo jejich obdobné verze v rezavé barvě. Do přikalené vody používám mravence s barevnými konečky a různými traktory, které přitáhnou pozornost ryby. Na vázání mravenců není nic složitého, dokonce nejsou ani nijak nároční na použitý materiál. Existuje několik základních možností jak napodobit tělíčko mravence. Jedná se o to aby, vynikla silueta rozdělného tělíčka, toho docílíme například s pomocí jemného dubingu. Při dubování tělíček je nutné si dát záležet na přesnosti. Nadubovat s tenkým knotkem vytvarované vrstvené tělíčko není úplně jednoduché, ale pokud se to naučíte, je to jedna z nejrychlejších metod vázání mravenců. K dubování je možné používat srst z králíka, vačice nebo u větších napodobenin mravenců také srst tuleně. Další z možností je použití černé pěny, se kterou se výborně pracuje. Části tělíčka se pak vážou téměř samy a pěna navíc skvěle plave, takže se perfektně hodí k vázání suchých vzorů. 

 

Vázací materiály

 

Vyvazování tělíček

S pěnou pracuji tak, že si jí pomocí žiletky nařežu na co možná nejtenčí proužky. Ty následně mohu buď navíjet na ramínko háčku, nebo si vytvořím základ z dubingu, přes který pěnový pásek překlopím směrem dopředu. Práce s pěnou je rychlá a dá se poměrně rychle naučit. Tělíčka mravenců z pěny mají dlouhou životnost, a pokud je pstruh nerozedře zuby, tak pár docházek k vodě určitě vydrží. 

 

Pěnové pásky vhodné k vázání mravenců.

 

Vyvazování tělíček z barevných nití je další z možností, problémem je, že tato technika je v celku zdlouhavá. V závěru vázání vyžaduje zalakování kvalitním lakem nebo zalití do epoxidové pryskyřice. Takové tělíčko je potom doslova „nesmrtelné“! I když dá více práce, tak se celý proces vyplatí. Zde je důležité hlavně to, aby byla vrstva epoxidu pravidelná. Tělíčko zalíváme do epoxidu ihned po jeho navázání. Křidélka a nožičky se navážou později, teprve až epoxid důkladně zaschne a nedá se do něj udělat otisk prstu. 

Pokud si budete chtít navázat rovnou víc takových mravenců, doporučuji nachystat si více polotovarů s navázanými tělíčky a teprve potom je zalít do epoxidu všechny naráz. Ušetříte si tím hodně práce a času při čekání na zaschnutí jednotlivých tělíčko.

 

Jak se loví s mravenci?

S mravenci lovím obdobně jako na francouzskou nymfu. Používám k tomu třímetrový prut Aftma 3 s francouzským návazcem o délce 15 m. Jako první mušku používám nejčastěji mikronymfu s wolframovou kapkou nebo jinou zatíženou mušku. Na prostřední přívěs umístím mokrého nebo mírně smáčivého mravence, který se po dopadu na hladinu pomalu potopí. Na horní přívěs umístím suchého mravence z pěny nebo CDC. V mělké vodě se většinou po pár metrech unášení proudem potopí všechny tři mušky a ryby je bez problému přijímají. Pokud chci pochytávat kraje břehů a partie pod větvemi, doporučuji použít klasický návazec s jedinou suchou muškou. Mravenci se mi osvědčili při lovu pstruhů, lipanů a na mimopstruhových vodách na jelce a perlíny. 

 

S mravenci lovím stylem francouzské nymfy,

 

Jak zjistíte z následujícího vázacího postupu, vázání mravenců opravdu není nic složitého a po několika hodinách u svěráčku bude jejich výrobu perfektně ovládat i úplný začátečník.  

V dnešní lekci představím vázání epoxidového mravence, který je v různých barvách a provedeních použitelný snad na všechny typy vod k lovu pstruhů, lipanů a jelců. Na lipany a jelce používám čistě přírodní hnědé nebo černé vzory. Pstruhové kolekce mravenců opatřuji již zmíněnými atraktory v podobě barevných konečků, nebo je vylepším vhodné umístěnými lametkami. 

 

Vázací materiály a pomůcky

Háček vel.14, červená vázací nit, paprsek z pera páva, hnědý srpek z kohouta a srpek zbarvení grizzly, epoxidová pryskyřice. 

 

Postup vázání

1) Háček upnu pevně do svěráčku a základním ovinem navážu vázací nit.




2) Červenou nití vyvážu kapkovité tělíčko. 




3) Před tělíčko navážu ještě černou vázací nit. 




4) Červenou nit odstřihnu a navážu odraný paprsek z páva.




5) Paprsek navinu s pomocí rotačního ramene svěráčku, tím vznikne tenké středové tělíčko. 




6) Paprsek zafixuji vázací nití a odstřihnu jeho přebytečnou část. 




7) Od dvou bílých pírek z kohouta odtrhnu prachové peří a navážu je na ramínko háčku, aby tvořily tvar písmene „V“. 




8) Křidélka podvážu tak, aby se pevně neusadila, jinak nebudou držet tvar. 




9) Odstřihnu přečnívající zbytky křidélek a vyčistím si prostor u hlavičky od zbytečného materiálu. 




10) S pomocí vázací nitě navážu dva srpky z kohouta. 




11) Nejprve navinu srpek s delšími větvičkami, ten zafixuji a potom do něj navinu druhý srpek. 




12) Mravenec je hotový!

 

 

Pohled shora

 

Pohled zdola

 

Text a fota: Tomáš Vítek (Tomucha)