Příklad

Ani jsem nemusel dlouho přemýšlet a již se mi vybavil můj vláčák, který jsem kdysi nechal opřený o otevřený kufr auta. Byl složený a „bezpečně“ uložený v látkovém pouzdru. Když jsem chystal věci k lovu, zavadil jsem o dveře a ty se přibouchly. Můj uhlíkový miláček zůstal ve škvíře a trčel z ní jako zapíchnutý indiánský šíp. Naštěstí to tehdy odneslo jen koncové očko…

 

Jak neštěstí předejít?

Potkalo to asi každého. Zastavíte auto a spěšně se chystáte na ryby. Opřete prut o kapotu, do sedla nasadíte naviják a začnete protahovat vlasec očky prutu. Pak jdete vybírat vhodnou nástrahu. Mezi tím dojde shodou k nešťastných okolností k pádu prutu na zem! Jestliže si myslíte, že když prut zapřete o zrcátko vozu, že se mu nic nemůže stát, tak se mýlíte. O nic lepší není ani odložení cajku na střechu vozu. Stačí poryv větru a je to v p…ekle!

Elegantním řešením je vyrobit si magnetický držák prutu. Koupit ho zatím nelze (alespoň jsem ho nikde neviděl nabízet), neboť u nás nejsou tyto drobnosti napomáhající bezpečnému uložení prutu doposud nijak rozšířené.

 

Jak vyrobit: Magnetický držák prutu

1) K výrobě potřebuji 3 ks válečkových magnetů, 1 ks plastové objímky na trubky, matku a šroub. Plastovou objímku lze zakoupit ve specializovaném obchodě, kde prodávají trubky, hydraulické šroubení a hadice.


 

2) Napřed upravím otvory pro magnety. Vrtákem zvětším otvor tak, aby do něj magnety přesně sedly a nevyčnívaly.


 

3) Pro vlepení magnetů do plastové objímky používán kofixové svíčky. Poslouží mi stejně dobře jako lyžařům při opravování hlubokých rýh na umělohmotných skluznicích.


 

4) Po zapálení kofixové svíčky začne tavená část odkapávat a zalévám s ní vložený magnet.


 

5) Zatavením obou magnetů vytvořím spodní část budoucího kotvení, která se bude přichytávat ke karoserii vozu.


 

6) Z vnitřní části do otvoru vložím matku, kterou také pevně zatavím.


 

7) Do horního dílu kotvení zatavím z vnitřní strany magnet. Je důležité, aby polarita magnetů byla taková, aby se vzájemně přitahovaly. To znamená vrchní díl plastového kotvení ke spodnímu a spodní směrem k autu.


 

8) Do vrchního dílu kotvení vložím šroub, který zašroubuji do matky ve spodním dílu.


 

9) Nožem zaříznu přebytečné nátoky plastu a pilníkem provedu poslední „kosmetické“ úpravy.  


 

10) Magnetický držák je hotov a mohu jej poslat do akce! Zbývá praktická zkouška na kapotě auta.


 

11) Vrchní díl kotvení je pevně spojen se spodním pomocí šroubu. Do středového otvoru vložím prut a zajistím ho vrchním dílem. Ten se magnetem přitáhne ke spodní části.


 

12) Tím mám prut zajištěný proti posunu po karoserii. Po navázání oddělám magnetický držák a schovám jej do přihrádky v autě. 

 

Jak vyrobit: Přenosný magnetický držák

I. K výrobě přenosného magnetického držáku požiji magnety ze starých kuchyňských rukavic (chňapek).


 

II. Kromě dvou nebo i více plochých magnetů budu dále potřebovat zbytky nějakých látek a kousek suchého zipu.


 

III. Ustřihnu pásek látky, přehnu ho na polovinu a okraje sešiji k sobě. Šířka vzniklé „nohavice“ musí být taková, abych dovnitř mohl zasunout natěsno magnety.


 

IV. Důležité je švy dobře zaentlovat, aby se látka nepárala.


 

V. Pomocí jakékoli tyčky obrátím sešitý pásek naruby, tím se schová šev dovnitř. 


 

VI. Do takto vzniklé nohavičky vložím magnety. Pozor opět na správnou polaritu! Pro sichr pevné držení používám 4 magnety. Podle průměru prutu nohavičku zastřihnu na konečný rozměr.


 

VII. Sešiji k sobě otevřené konce a rovněž sešiji prostor mezi magnety, aby se nemohly volně pohybovat a nechytaly se k sobě. Na vnitřní stranu nohavičky přišiji kousek suchého zipu.


 

VIII. Jednoduchý a přenosný držák prutu je na světě! Lze ho přenášet připnutý na vestě, a tak ho mít kdykoli při ruce.


 

IX. Při ukotvení prutu stačí jen sepnout blank suchým zipem a magnety přiložit na auto. Prut se karoserie vůbec nedotýká a je jako v bavlnce. 

 

V životě se člověk setkává s „velkými“ vynálezy, které vznikly proto, aby sloužily lidstvu, ale jejich využití je někdy rozporuplné. Já vám představil jen z drobných zlepšováčků, který je svým využitím velký. Myslím si, že mít v přihrádce auta magnetický držák prutu je dobrá věc. Nejenže vám pomůže bezstarostně protahovat vlasec skrz očka a navazovat, ale také ochrání váš prut před nechtěným pádem a případným poškozením. To není zrovna málo, uvážíme-li, že rybářský prut je náš nejvěrnější společník při rybolovu.

 

Text: Milan Rozsypal   

Fota: autor a archiv redakce