Každé společné setkání mě vždy potěší!

 

Král nedochvilnosti

Na mníka není absolutně žádné spolehnutí! Nedodržuje „jízdní řád“ ani náhodou a dělá si, co chce! Velmi často se začne o potravu zajímat až tehdy, kdy se zmrzlý rybář na břehu začne chystat k odchodu, nebo ho od ní vyhání konec lovné doby. 

Už bych ani nespočítal dny a noci, kdy jsem marně čekal, až se mník uráčí dostavit na společné „rande vous“. Přitom jsem pokaždé vybral (podle svého soudu) naprosto ideální načasování schůzek – vždy panoval vyšší stav, voda byla přikalená, obloha zatažená, poprchalo nebo sněžilo a dokonce panoval mrazík. Nicméně „jednovous“ nikde! Ani neráčil vystrčit nos z úkrytu, aby se omluvil...

Jindy naopak mník dokáže postavit všechny obvyklé poznatky vzhůru nohami. Vzpomínám si, jak jsem před pár roky narazil na „spolupracující“ dravce v absolutně atypických podmínkách. 

Přihodilo se to v pozdním odpoledni uprostřed léta. Den byl slunečný, vzduch se tetelil horkem. Voda v řece měla určitě přes dvacet stupňů, byla zapadlá a navíc i brčálově zelená od bujících sinic. Přesto jsem v tento zdánlivě mrtvý čas chytil na červy během pouhé půlhodinky duo velkých mníků! Přitom podle veškerých teorií měli být dravci zašití ve svých podvodních brlozích a užívat si „letní strnulost“. Pamatuji si ještě, že těsně po zdolání druhého mníka mi zavolal brácha lovící o pár kilometrů výš proti proudu, a vzrušeně mi oznamoval, že právě na přívlač pozbyl velkého sumce. Potom ať mi někdo vysvětlí náladové kotrmelce mníčí mentality! 

 

Vzpomínaní letní strakáči.

 

Nevyzpytatelný poutník

Pokud mníci za soumraku vyrazí z bydliště na lov, jejich trasy jsou těžko odhadnutelné. Nedrží se žádného smysluplného směru a nekopírují zlomy ani překážky. Přijde mi, že jen tak bezcílně bloumají vodou, přičemž při slídění nevynechávají ani mělčiny s hloubkou několika centimetrů. Kvůli tomu se na ně nedá předem stanovit žádná logická taktika lovu. Kolikrát si připadám, že se snažím chytat mámivé přeludy nebo duchy! Jednou na ně natrefím, pak si třeba pětkrát po sobě ani neškrtnu. Názorným příkladem budiž historka, která se odehrála před fůrou let v půli prosince. Tenkrát mí kamarádi – Mirek a Olda – kápli čirou náhodou na mníky na řece Jihlavě. 

Vraceli se z neúspěšné výpravy za mušovskými štikami. Když v autě trochu rozmrzli, dohodli se, že ještě zkusí provláčet mrtvými rybkami vývařiště splavu na blízké řece. Jak si usmysleli, tak se i stalo. Ale ani na novém revíru to nebyla žádná hitparáda. Po hodině marného házení si Olda sedl na balvan, zapálil si, a snažil se Mirka zviklat k odjezdu. Jeho našitá rybka se zatím povalovala kousek od břehu u kamenitého dna. Po dokouření se Olda rozhodl balit. Chtěl nástrahu vytáhnout z vody, ale zjistil, že kdesi dole uvízla. Cukl vztekle prutem a vázka povolila. Ke svému překvapení katapultoval na souš bachratého mníka. Když ho vyprostil, okamžitě Mirkovi názorně předváděl, kde dravec zabral. Spustil čerstvou rybku kolmo pod špičku prutu, a jakmile se dotkla dna, ucítil zřetelný klepanec! Situace se navlas opakovala a k nohám zhoupl dalšího „jednovouse“. Úlovek přiměl Mirka, aby vyzkoušel odpozorovaný postup. Zpočátku zkoušel válet rybku po dně ve větší vzdálenosti, ale záhy zjistil, že útoky přicházejí jen v těsné blízkosti břehu, kde byla hloubka sotva pár decimetrů. A záběrů tam byl přehršel! Kamarádi jich prý společně vyfasovali víc než dvacítku! Dohromady se jim ale podařilo vytáhnout ven „jen“ čtrnáct mníků. Na vině byla údajně jejich obava, aby se dravci zbytečně nezažírali, proto raději sekali dřív. I tak to byl nečekaný úspěch. Po příjezdu domů mi po telefonu celý lov detailně popsali. 

Hned následující odpoledne samozřejmě na mníky vyrazili znovu. Tentokrát jsem jel s nimi. Strategie lovu měla být podobná jako předešlý den. Totožné bylo i počasí, stav řeky i lehce „šmrncnutá“ voda. Neúspěch jsme si nepřipouštěli!          

Jenže... Mníci byli opačného mínění. Nechali nás jen řádně vymrznout a na scénu se nedostavil ani jeden. 

 

Zimní soumrak by měl být časem mníků. Kde teda, sakra, jsou!

   

(Ne)vybíravý neotesánek?

Jak kdy! O mnících se tvrdí, že sežerou, na co přijdou. Troufám si pochybovat. Někdy mi spíš připadá, že jsou zmlsaní jako „gaučoví psíci“. Zažil jsem dny, kdy hltavě brali červy, ale naprosto opovrhovali „rybinou“. Jindy zase žížaly nechávali být a všechny záběry přišly na rybky. Už proto pokaždé zezačátku na každý prut nasadím něco jiného, a teprve později (podle konkrétního zájmu dravců) nástrahy ujednotím. Pravdou ovšem je, že když se mníci rozhodnout žrát, jsou jako sarančata! 

Mníci nejlépe berou, když se zkoncentrují ke tření. Hejno mníků v počtu několika desítek (ba i stovek) kusů se pohybuje na relativně malém prostoru (nejčastěji někde v podjezí), a tak dá celkem snadno identifikovat. Bohužel i vychytat! Mníci v houfu jsou zblblí voláním přírody a konkurenčním bojem, takže jsou velmi agresivní. Chňapají po všem, co jen trochu připomíná potravu. 

Čím víc se blíží termín výtěru, tím častěji se na háčky věší štíhlejší a menší samci, ze kterých cáká mlíčí jako z kropicí konve. Jikrnačky už tak žravé nejsou. Není divu, mají břišní dutinu vyplněnou zvětšenými vaječníky, a tím pádem i utisknutý trávicí trakt. Když už něco sezobnou, tak jen nějakou „jednohubku“. Ztracený apetit samička znovu najde až po „vyložení nákladu vajíček“, teprve potom se z ní zase stane obávaný vodní tyrannosaurus.

Z tohoto důvodu se v líhních mníci bedlivě hlídají. Sotva se vytřou, musí se oplodněné jikry z nádrže odsát, nebo se z jejich dosahu alespoň odstraní matečné ryby. Jinak by vážně hrozilo, že „rodičové“ během pár minut zhltají celou snůšku svých doposud nevykulených dětiček. V souvislosti s nekontrolovatelnou mníčí žravostí se mi vybavuje historka, kterou jsem zažil na spodním toku Svratky. 

Ráno, ještě za hluboké tmy, jsem na rybku chytil pěkného strakáče. Protože jsem chtěl dravce zvěčnit až za denního světla, tak jsem ho asi na hodinku strčil do kbelíku s nástražními rybkami. Po rozednění jsem se ale nestačil divit. V nádobě, kde se mník mohl sotva otočit, došlo k „masakru neviňátek“. Mramorovaný zajatec v nestřežené chvíli sežral dobře třetinu uložených rybek! Dokonce mu ještě lezl z jícnu ocásek jedné z obětí. A tak výměnou za píchnutí háčkem, krátké zajetí a za pózování před objektivem si bez námahy nacpal panděro k prasknutí. Po puštění se mu ani nechtělo odbatolit do hloubky.          

 

V příhodné chvíli se umí mník neskutečně přežrat. Potom ale nastává delší období půstu.

 

Zloděj háčků

Pokud se jednou mník rozhodne sousto popadnout do tlamy, rychle je láduje do útrob. Vzhledem k tomu, že vesměs polyká na místě a nikam dál nespěchá, tak se jeho atak nástrahy snadno přehlédne. K propásnutí záběru napomáhá tah vody či poryvy větru, které smýkají špičkou prutu. Samozřejmě na vině bývají i zhoršené světelné podmínky, zvláště pak, když se loví za šera nebo úplně po tmě. Dost mníků tak rybáři na udici objeví až při vytahování montáží z vody. Jenže to už ryby bývají hluboko zažrané. Potom nezbývá nic jiného, než vlasec uříznout a dravce pustit i s háčkem... 

Podle mých zkušeností je ale mník hóóódně „houževnatým tvrďákem“.  Ustřižený jednoháček ve vnitřnostech mu rozhodně uškodí méně, než snaha o jeho násilné vykroucení peánem. K tomuto názoru mě vedou praktické zkušenosti. 

Chytil jsem už pěknou řádku „jednovousů“, kterým z jícnu vyčníval kus vlasce. Přesto museli být ve formě, když měli zálusk na mou nástrahu. A dokonce se dají znovu ulovit nedlouho po puštění. Něco bych o tom věděl... 

Pár let nazad jsme takhle na střídačku s kamarádem chytili (a pustili) jednoho a téhož jedince celkem 3x (slovy třikrát!). Přímým důkazem, že se jednalo pokaždé o stejnou rybu, byly ustřižené vlasce trčící z jeho tlamy. Mník byl navíc snadno k poznání podle zvláštního znamení. Na hlavě měl skvrnu v podobě „ležaté osmičky“ – symbolu nekonečna. Nekonečná byla i jeho hltavost, se kterou do sebe tlačil naše nastražené ouklejky. Bůh ví, jestli bychom ho nedostali ještě po čtvrté, jenže skončila povolená dobu lovu, a tak jsme se museli klidit od vody.

Dvakrát jsem byl také očitým svědkem kuriózních situací, kdy kolegové při vláčení vytáhli cizí utržené šňůry, na nichž viseli mníci. Netuším, jak dlouho byli dravci „oběšení“, ale nevykazovali žádné známky oslabení, ba dokonce ani podvýživy! 

Tyto příklady tedy naznačují, že pokud zaseknuté háčky výrazně nepoškodí nějaké životně důležité orgány (srdce, žábry, játra, ledvinu), tak ryby vnitřní „piercing“ v pohodě rozplavou a dál jsou schopné přijímat potravu. 

Takže nezapomeňte! Pro hluboko chycené mníky je určitě šetrnější, když peán necháte na pokoji a k osvobození ryb radši použijete nůžky na odstřižení vlasce. Má to jen jedinou nevýhodu – chce to vzít k vodě větší zásobu háčků! 

 

Houževnatost mníka potvrzují opakované záběry v krátkém časovém úseku.

 

Vodní poustevník

Větší zásoba háčků se hodí i z jiného důvodu. Mník si rád lebedí ve skrýších všeho druhu. O nechtěné uváznutí a nepříjemné vázky tedy není nouze. Tak jako se poustevníci drželi daleko od lidí v odlehlém lese, podobně žijí i mníci pod vodou. Vyberou si klidnou a odlehlou část plnou překážek, kde tráví většinu času. Když už z úkrytu vylezou, tak jen kvůli vyhledání potravy. Potom prošmejdí nejbližší okolí a zase se vrátí zpět domů. 

Delší výlety podnikají jen kvůli rozmnožování, anebo při povodních. Pokud je vysoká voda navíc ještě kalná, tak mníci opustí svůj domov a dokážou migrovat na velké vzdálenosti. Tato rošáda stanovišť tak může proběhnout kdykoli v průběhu sezóny. Celkem ani nezáleží, co zvednutí toku způsobí – zda jarní tání sněhu, letní přívalová bouřka nebo podzimní vypouštění rybníku ležícího výš proti proudu. Při vysokém stavu a kalné vodě je šance na úlovek mníků mnohonásobně vyšší!     

 

Mníčí pevnost na velké řece. Dobýt ji beze ztrát bývá hodně těžké!

 

Nevyzpytatelný milovník plískanic

Traduje se, že mník si libuje v té nejmizernější slotě, která může nastat! Je prý typickou rybou nečasu a déšť, sníh, mlha, mráz – to vše mu jde náramně k duhu. Zvláště pak, když je celková mizérie počasí ještě umocněná černočernou tmou.

Přesto si vzpomenu na nejeden lov, kdy jsem „jednovousy“ načapal v nedbalkách v počasí, které bylo na míle vzdálené doporučovaným ideálním podmínkám. Jediné, co jakžtakž sedělo, že jsem je chytil po tmě. No, i když „po tmě“ je možná trochu scestný výraz. Posuďte sami...

Panuje babí léto typické pro půlku září. Ráno se kolem Dyje plíží hustá mlha, ale v poledne se rozpustí pod náporem ostrých slunečních paprsků. Řeka je padlá hluboko v korytě a proudí v ní křišťálově čistá voda. Dva dny jsem marně usiloval o candátí záběr na rozličné umělé nástrahy. Třetí večer neplodnou přívlač vzdávám. Vláčák převážu na těžko, nachytám do čeřínku ouklejky a jednu z nich nahodím do hlubokého točáku za mostní pilíř. Jen ať pěkně maká za mě! Já se zatím budu oddávat poklidné rybařině a zakoupenému „litránku“ burčáku. 

Jasný den se postupně mění ve stejně jasnou noc. Nad stromy vypluje měsíc jako pecen. Při jeho svitu bych klidně mohl navázat i háček v minivelikosti 22. Silně pochybuji, že se v tom „halogenu“ nějaký dravec odhodlá vystrčit čenich z úkrytu a bude šmejdit po kořisti. Je mi to ale celkem fuk. Pocucávám lahodný mok a přitom každým pórem kůže vnímám vůni a zvuky noční přírody. Sedím bez hnutí, jen si občas poposednu, abych měl konec prutu přímo proti úplňku. Nic se neděje, ale po vláčecím maratónu předchozích dnů zažívám nepopsatelnou pohodu. Jen lituju, že do povolené doby zbývá už jen pár minut. 

Náhle se špička prutu rázně přihne. Rychle hmátnu po rukojeti. Odklopím překlapěč navijáku a vlasec uchopím mezi prsty. Žádná divoká jízda se nekoná, přesto zřetelně ucítím neurvalé zaškubání. Něco tam je! Ale co? Vlasec v ruce na pár sekund zmrtví, po chvíli se však znovu pohne. Vypadá to, jakoby se do něj zamotala nějaká větvička a smýkal s ní proud. Není čas ztrácet čas! Zaklapnu naviják. Ani nesekám, jen pozvednu prut. Na konci cosi ožije. Candát to není ani náhodou! Ucítím typické „kličkování“. Aha, asi malý sumec. Rázně a bez okolků táhnu rybu ke břehu. Na hladině se zamele rotující tělo. Jo, je to on. Snažím se sotva půlmetrovému „miminu“ nacpat palec do tlamky, ale nějak se mi to nedaří. Ryba je moc divoká. Konečně! Až když dravečka vyzvednu z vody, zarazím se. Něco mi na něm nesedí. Vždyť nemá fousy! Natáhnu paži proti zářícímu měsíci. A jsem doma! Je to mník a docela slušný. 

Háček musím uříznout, je pohřbený beznadějně hluboko. Úlovek fofrem vyfotím pod mostem. Rybu následně nořím zpět do proudu. Zabere veslem a je ta tam. Mám nejvyšší čas balit. Vyliju zbytek rybek z kbelíku a už rázuju k chatě. Cestou mě napadne, že jsem si rybolov (i přes celkovou bídu) přece jen parádně užil...      

Co z toho vyplývá? Třeba to, že je třeba mníky zkoušet i v čase, který úplně nekoresponduje s doporučovanými podmínkami. Pro přírodní zákonitosti zkrátka neexistuje žádný manuál, podle kterého se dá řídit. Příroda je pestrá a ne jen černobílá. A to je jen dobře... 

 

Úplňkový mník z pod mostu

 

Malá technická připomínka

Dost možná už jste některou z mých výše uvedených příhod někde četli. Je to docela možné. Vybral jsem totiž záměrně takové historky ze své praxe, které byly něčím zajímavé nebo výjimečné a tudíž mi uvízly v paměti. Upřímně řečeno, kdybych pod každý odstavec napsal: „Vytahuji montáž z vody a visí na ní mramorovaný oběšenec,“ tak by to asi nebylo úplně ono. Bohužel v 90% takhle mníčí záběry končí. Kdo tomu nevěří, ať to zkusí!   

 

Proč je mám rád?

Chytání mníků je o atmosféře, kterou každý smrtelník nepochopí. Kolikrát jsem si říkal, proč to nepohodlí podstupuji, když jsou výsledky snažení tak nejisté. Jenže pak se zamele špička prutu, nebo se splávek začne pomalu propadat ke dnu a v tu ránu mi srdce málem vyskočí z hrudi. A co teprve, když se po záseku na konci vlasce svíjí velký mník! Hned jsou všechna příkoří a strasti předchozích výprav zapomenuté...

 

Atmosféra zimní přírody je na lovu mníků tím největším dobrodružstvím

 

Text: ToRo 

Fota: autor a přátelé