Účinné duhákovky

Přestože nejraději lovím vždy a všude na přírodní vzory mušek, které se nejvíce podobají originálům, tak bez těchto barevných „šidítek“ se na jezeře téměř nedá obejít. Vysazení pstruzi a siveni reagují na tyto pestré nástrahy mnohem aktivněji než na přírodní napodobeniny pakomárů či mokré mušky. Na ně začnou brát až o pár dní později, kdy se jim lury obkoukají. 

Na čerstvě vysazené ryby je dobré mít v zásobě navázané základní vzory blobů a lur. Podobných drobných dráždidel existuje bezpočet druhů, všechny je vyjmenovat je zbytečné a matoucí. U těchto malých „streameříků“ hraje nejdůležitější roli především jejich barva (popř. kombinace různých barev) a velikost. Velikost mušky a její silueta jsou dva velmi významné faktory, které ovlivňují úspěch. Několikrát jsem byl svědkem situací, kdy několik muškařů chytalo vedle sebe se zcela odlišnými výsledky. Teprve po tom, co zjistili, na jaké barvy ryby reagují, všichni sjednotili nástrahy a začali lovit „hromadně“. Například ryby útočily na bílo-oranžové vzory mušek a bylo v podstatě jedno, jestli měla muška oranžový ocásek a bílé tělíčko nebo naopak. Ovšem velmi záleželo i na velikosti nástrahy. Úspěchy měli ti muškaři, kteří lovili na lury vázané na háčcích vel. 14. Mušky vázané na háčky č. 6 nebo 8 už tak účinné nebyly. 

 

Co je třeba k vázání?

Lury a bloby poslední dobou vážu na co nejmenší háčky - ideální a univerzální je velikost kolem 14. K vázání lur se často používají také klasické gammarové háčky, podobné těm, které se používají pro vázání blešivců, patentek nebo pakomárů. Gammarový háček má po navázání lury více vyhnutý oblouček s hrotem. Ryba se tak po záběru zasekne mnohem lépe než s háčkem s rovným ramínkem, je to však záležitost čistě osobních zkušeností. Jednomu se lury na gammarových háčcích prostě nelíbí, druhému se na ně špatně váže a někdo je prostě zvyklý na rovné háčky. Je to jen jedna z mnoha možností, kterou vázání mušek nabízí. Osobně vážu častěji na rovné háčky, ale s lurami vázanými na gammarech mám poměrně dobré zkušenosti. 

Dnes ukážu, jak správně a efektivně vázat bloby a využít bez zbytečných ztrát vázací materiál. Někdo může namítnout, že vázání něčeho tak jednoduchého není potřeba ani představovat, nicméně vše chce svoje. Třeba najdete novou inspiraci.

Prvním vázacím materiálem, který budeme k vázání potřebovat je prachové peří marabou. Barva záleží na vaší fantazii, charakteristickým znakem pro mušky typu blob je jejich krátký hustý ocásek vázaný právě z peří marabu nebo jiných materiálů - např. flash, lametky apod. Ocásek by byl být dlouhý přibližně jako tělíčko, tedy v poměru 1:1. Delší ocásky nemají význam, ryby za ně jen tahají a dochází tak k nedobraným záběrům. Ocásek navazuji tak, že si odstřihnu tenký snopeček peří marabou a navážu jej za kraj. Po tom co je dobře zafixovaný jej stisknu mezi palec a ukazováček kousek za obloučkem háčku. Druhou rukou odtrhnu zbytek peří a celou operaci zopakuji celkem třikrát. Takto můžete velice jednoduše a efektivně vázat krátké husté ocásky, aniž by docházelo ke zbytečným ztrátám materiálu. Po navázání ocásku navážu lesklé lametky (jaký druh použijete je na vás). Lepší je používat univerzální perleťové barvy nebo barvy podobné barvám ocásku. Lametky můžete zastřihnout nebo zatrhnout. Záleží, o jaký materiál se jedná. Zatržené lametky jdou do vytracena, ale některé materiály se po zatržení na konci zkrabatí a zkroutí. Potom je samozřejmě lepší odklopit snopeček lametek od ocásku a zastřihnout je na stejnou délku jako ocásek. Je důležité nestřihnout nůžkami do ocásku a nenarušit tak jeho siluetu. Po navázání celého ocásku můžeme přejít k vázání tělíčka. Na tělíčka blobů se používají speciální šenylky vyrobené z lesklých lametek. Takovéto šenylky jsou poměrně husté s dlouhými vlákny. Nedá se říci, že jsou určené pouze k vázání blobů, ale v drtivé většině se používají právě na ně. Přesto se z nich dají navázat i jiné druhy streamerů. Šenylku si navážu zhruba za 3 mm kraj. Pozor: před navázáním je nutné z těchto 3 mm stáhnout lesklé lametky a navázat pouze za středovou nit, která drží lametky pohromadě. Potom přejdu vázací nití k očku háčku a začnu navíjet šenyku. Šenylka je velmi hustá, což znamená, že pokud jí jen tak natočíme na ramínko háčku, dojde k velkým ztrátám na objemu tělíčka. S blobovými šenylkami (a nejen s nimi) se pracuje tak, že před každým dalším ovinem přetáhnu prsty druhé ruky všechny lametky dozadu. Jednoduše řečeno, pod středovou šňůrou šenylky nesmí být žádná vlákna. Nit by měla sedět pouze na ramínku háčku a všechna lesklá vlákna musejí být vidět - jedině tak se dá využít maximálního potenciálu jaký šenylka nabízí. Tento postup s přetahováním vláken je nutné dodržet až ke konci vázání. Potom už jen vázací nití zafixovat šenylku a ukončit ztraceným uzlem. Bloby se dají vázat také s mosaznou nebo wolframovou kuličkou pro lov na řece. 

 

Blobové šenylky

 

Jak chytat?

Na jezeře se většinou používají nezatížené bloby v kombinaci s lurami (nebo i jinými muškami). Při lovu na lury používám pouze dvě mušky, které jsou od sebe vzdálení cca 1,5 až 2 m. Bloby se nejčastěji stahují pravidelně a poměrně rychle. Není nic neobvyklého dát si prut pod paži a stahovat šňůru rychle oběma rukama. 

I když jste třeba příznivci přírodních vzorů, určitě doporučuji tyto mušky vyzkoušet! 

 

Vázací materiály

háček vel. 8 až 16, marabou peří, lesklé lametky, zlatá kulička, syntetický dubing, blobová šenylka.

 

Vázací materiály

 

Vázací postup oranžového bloba

1. Upnu háček do svěráčku. 


 

2. Základním ovinem navážu vázací nit. 


 

3. Za kraj navážu snopeček peří marabou.


 

4. Ocásek zatrhnu (nezastřihávám)! Celou operaci 3x zopakuji.


 

5. K ocásku navážu lesklé lametky. Snopeček přichytím v jeho polovině. 


 

6. Vlákna přehnu dozadu a zajistím vázací nití. Potom je zastřihnu, aniž bych poškodil ocásek.


 

7. Za kraj si navážu šenylku bez vláken pouze za středovou nit. 


 

8. Šenylku začnu navíjet. Skládám ovin vedle ovinu. Všechny lametky přetáhnu směrem dozadu před dalším ovinem.


 

9. Na konci zajistím šenylku vázací nití a odstřihnu zbylý materiál. 


 

10. Zakončíme ztraceným uzlem a blob je hotov! 


 

Text a fota: T. Vítek