Smrákání nad našimi revíry nemá na svědomí jen počasí a nástup noci.

 

Omezení práva lovit

Tak bych nazval událost loňského roku na jedné (pro ostravské rybáře známé) štěrkovně. Kolik sporů jsem si tam vytrpěl, a to jak s RS, tak i s představiteli svazu! Na tomto revíru se nachází dvě naturistické pláže. Jedna je oficiální a ta druhá spíš „pololegální“, soudím tak jen podle návštěvníků, kteří se tam schází. Ta oficiální se nachází na vytvořeném poloostrově a v areálu pláže panuje léta letoucí zákaz rybolovu. Faktem je, že samotná pláž zabírá jen špici výběžku poloostrova. Loni se Svaz rozhodl zakázat rybolov na celém poloostrově včetně přístupové cesty, což představuje odhadem skoro třetinu štěrkovny! Byly tam umístěné tabule se šipkami zákaz rybolovu, a hned se začaly sbírat povolenky! 

Můj dotaz byl prostý, chtěl jsem znát důvody zákazu. Dostalo se mi jich hned několik... 

Za prvé si údajně nudisti stěžovali, že tam nějaká skupinka rybářů dělala hluk a nepořádek. To bych chápal, ale nechápal jsem logiku ani právní oporu v následném zákazu lovu. 

Druhým důvodem mělo být, že se údajně jedná o jimi pronajaté pozemky. Pečlivě jsem si tuto informaci ověřil. Nudisti měli pronajatou pouze samotnou pláž a příjezdovou cestu, ale všechny tyto pozemky se nachází minimálně 20 metrů od břehu. Tudíž jsme se jako rybáři nacházeli na obecních pozemcích, které byly navíc převážně tvořené pobřežními křovisky. Město s námi žádný problém nemělo. Zákon rybářům navíc umožňuje za jistých podmínek vstup na soukromé a pronajaté pozemky a výkon rybářského práva i mimo obecní zájem. Což ale u naturismu asi neplatí.

Jako třetí důvod mi bylo sděleno, že na nudapláži se pohybují převážně cizí státní příslušníci, tak zákaz platí proto, aby nemohli pytlačit. Okamžitě jsem oponoval, že právě zákazem těmto pytlákům nahrávají, jelikož jsou na území pláže téměř nekontrolovatelní. Kdo z RS by se do těchto míst vydal, že? Neznám jediného! Jedinými ochránci byli dříve lovící rybáři.

Nakonec se mi dostalo toho nejpodstatnějšího důvodu, tím bylo, že je to nařízení ÚS, se kterým hospodáři nic nenadělají. A basta! 

Nevím proč, ale hned se mi hlavou mihla myšlenka na nadité obálky. Co jiného by v tom mohlo být jiného, když svaz, který má povinnost hájit rybářské právo a rybáře takhle otočí a začne hájit „neprávo“ nudistů. Bohužel odpovědi z ÚS jsem se vůbec nedočkal. Vím jen, že okolní hospodáři mají z jednoho pána na ÚS pořádně nahnáno a raději si proti sobě postaví členskou základnu než by vzepřeli nařízením shora. Je mi jich upřímně líto, jelikož už nejsou hospodáři v pravém slova smyslu, když se nechají takhle ovlivňovat.

A členové RS? Ti si s vysvětlením zákazu sami nevěděli rady, jelikož jsem jim dával nepříjemné otázky, na které nedokázali odpovědět. Ptal jsem se třeba, jak to, že když tam lovit nesmím, proč tam nahazují rybáři z druhé strany. Neměla by tedy být zákazová tabule i na protějším břehu? Po dlouhém váhání mi bylo sděleno, že tam neměla být tabule zákaz rybolovu, ale spíš zákaz vstupu. Tak jsem se tedy zeptal, pro koho by zákaz vstupu platil? Jen pro rybáře? Odpověď zněla: „Já nevím...“

Co dodat? V mých očích je to pouze šikana.

 

Vinou soukromých a pronajatých pozemků rybářských míst stále ubývá.

 

Pomocný prut na lov sumců

Tato víceméně běžná pomůcka sumcaře byla důvodem sporu s RS, který byl hodný soudního procesu. Jednoho večera jsem se usadil u jezera a nachytal si nástražky na sumce. K večeru jsem se dal do díla a nastražil rybku na bójku. Svou činností jsem zaujal pozornost dvou rybářů sedících o kousek dál. Jak se nastražuje bójka za pomocí dalšího prutu, popisovat nemusím, ti méně znalí si to jistě vyhledají v internetových příspěvcích. 

Že jsou oba přihlížející porybní, jsem zjistil při nahazování druhé sestavy. Usoudili, že právě lovím na tři pruty, a tak vytáhli své pruty a hr na mě. Hned ze startu mě svým chováním namíchli. Bez pozdravu spustili: „A ty tady provádíš co? Okamžitě sem dej papíry! Máš po nich!“ Ačkoliv to ve mně vřelo, zachoval jsem klid a poprosil o chvilku strpení, než dotáhnu šňůru ke břehu. Jeden z nich vzal můj jeden prut s poznámkou, že se snažím zbytečně, že mi pruty stejně zabaví... Upozornil jsem je, ať váží slova, že je to jen nedorozumění. Nechtěli o ničem diskutovat, pouze dokolečka žádali o vydání „papírů“. Odložil jsem tedy pomocný prut, sáhl do báglu a vytáhl povolenku s dotazem, co jsem vlastně provedl. Bylo vidět, že jeden z dvojice si už tak jistý nebyl a začal být nervózní. Jeho kolega si však vedl svou a vyštěkl na mě: „Kdes viděl lovit na tři pruty!“ Odpověděl jsem klidně, že první sestava je sice nahozená, ale ve vodě je pouze kotvící olovo a zbytek sestavy je zatím na břehu. Druhá ani není navázaná, jelikož mi ji nenechali dotáhnout ke břehu. Doplnil jsem, že jestli jim vadí pomocný prut a berou ho jako třetí lovný, tak že jsou na omylu. Aby se za něj mohl považovat, musel bych na něm mít navázané něco, čím by se dala ryba lovit - třeba háček. Jenže ten se nacházel momentálně jen na jediné udici. Odezva od členů RS byla velmi rychlá a stručná: „To si vysvětluj na úřadech, ne nám!“ S tím jsem samozřejmě nesouhlasil a žádal po nich vysvětlení údajného přestupku na místě. Pravil jsem, že si neuvědomuji, z čeho mě viní a za co mi má být odebrána povolenka. Asi po hodinovém dohadování, kdy přijeli další dva členové RS, mi byly „papíry“ milostivě vráceny. Ani jsem se nedočkal omluvy. Bez nálady jsem vše sbalil a odjel domů. Byl jsem naštvaný jak ježek, když se na něj po tmě posvítí...

 

Než se sumec ocitne na souši, rybář projde mnoha úskalími...

 

Podzimní hájení

Nikomu u nás, na Severní Moravě, neuniklo loňské podzimní hájení po vysazení kapra. Bohužel nám při něm zakázali rybolov úplně, a to včetně chytání dravců. Hned jsem se začal pídit po důvodu tohoto omezení. Samozřejmě byl totožný jako u prvního případu - zase v tom měl prsty ÚS!

Údajně se na tom shodli všichni hospodáři MO, ale většina mnou oslovených přiznala, že to přišlo příkazem „shora“! Důvod mi byl dán ten, že se budou vysazovat i candáti. Výsledek vysazení candáta? U nás ho vysadili pouze kilogram! Ale jako téměř všude, tak i v dalších MO se našli „rebelové“, kteří si nenechali líbit od ÚS diktování nesmyslů a hájili pouze kaprovitou rybu, přičemž dravce ponechali lovit. 

Tehdy jsem zavítal na jeden takový revír, nahodil rybičky a sledoval okolí. Docela rušno začalo být na protějším břehu po příchodu trojice místních rybářů, soudě tak alespoň podle bicyklů, na kterých přijeli. Neuniklo mi zakrmení, které provedli naprosto neskrývaně, a už do vody letěla krmítka napěchovaná šrotem. Po chvíli začali kolegové zdolávat jednoho násaďáka za druhým. Vždy pak rybu praštili do hlavy a hodili za sebe do křoví. V soupisu revíru jsem nalezl číslo na místního hospodáře a hned ho informoval, co se děje na „jeho“ vodě. Neochotně konstatoval, že někoho pošle. Po hodince marného čekání, kdy nikdo nepřišel, nastalo na druhém břehu střídání směn - původní rybáře vystřídala nová skupinka domorodých lovců násaďáků. Zavolal jsem tedy hospodáři znova. Odbyl mě, že se o to postará. Po další hodince konečně dorazili tři porybní. Hned spěchali ke mně a nařkli mě, že prý pytlačím. Upozornil jsem je, že jsem oznamovatel a pytlačí ti naproti. Více než pomalým krokem se do těch míst vydali. Jelikož se blížil večer a byl klid, krásně se ke mně neslo každé slovo z konverzace místních masařů s RS. Nesla se spíš v duchu kamarádské rozpravy. Dokonce jsem zaslechl, jak jeden porybný nabádá lovce, ať ty ryby zabíjí pořádně, že se mu ještě hází v trávě. Na konec zazněla věta: „Běžte už raději domů, všimli si vás ti naproti...“

Masaři odešli a trojice RS vracející se kolem mě, poznamenala, že rybáři naproti lovili dravce. Dostalo se mi výtky, že než příště něco oznámím, tak ať si to prvně dobře ověřím. Připadal jsem si jako blázen. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Zařekl jsem se, že se takhle nikdy nenechám dopálit.

Hned následující den jsem byl svědkem jak „profi-stráž“ odebírá povolenku členu RS. Paradoxem bylo, že to byl jeden z porybných z předešlého dne, který mě ujišťoval, že na revíru nikdo kapry neloví. Přitom je o 24 hodin později chytal on sám! A ještě se u toho nechal načapat!

Můj názor na tuto problematiku je jednoduchý. Buď kapra po vysazení nehájit vůbec, anebo naopak hájit až do konce roku. Jenomže to by kapráři naše funkcionáře rozcupali na kousky. Dravec bývá taky vysazován v době svého zákonného hájení, proč ho tedy hájit na úkor kapra. Stávající opatření zavání diskriminací určité skupiny rybářů. Proto si to my – dravcáři, máme nechat líbit? 

Bohužel taková je dnes doba, vše se točí jen a jen okolo kapra. Už jen jak ho musíme zapisovat do úlovkového listu. Oproti jiným druhům ryb musíme napsat velkým a tiskacím písmem: KAPR. Jinak také můžeme přijít o povolenku! 

Těším se, až nám dají za povinnost zápisy rozlišovat barevně. Nakonec budou chtít, abych když lovím kapry, měl na sobě modrou košili, a když dravce, tak červenou! Na to ať si udělá obrázek každý sám.

 

Rychle s ním ven... a do keře! Než si toho někdo všimne!

 

Takže tohle byl částečný výčet mých loňských negativních zážitků s RS. Rozhodně se už „těším“ na ty letošní. Zdá se, že bez nich to zatím nejde, ale na druhou stranu je dobře, že se tu a tam u vody nějaký ten porybný alespoň mihne.

 

Text: Petr Ramian alias Petula

Ilustrační fota: redakce Chytej.cz