1) V zimě - plavaná a feeder!

Obě techniky jsou v chladnu účinné. Používej jen extra jemných variant!

 

 

2) Šetři síly!

K vodě nos jen nezbytně nutné věci. Jen tak budeš dostatečně mobilní a neunavíš se.

 

3) Vhodně se obleč!

Při zimních toulkách u vody je důležité být vhodně a teple oblečen. Je potřeba být i správně obutý. Chlad pronikající tělem zkazí nejen radost z lovu, ale může být příčinou onemocnění. 

 

4) Žádné vlněné rukavice!

Zachytává se v nich háček a pokud se namočí, jsou k ničemu! Lepší jsou rukavice neoprenové. Když budou mít „odklapávací“ prsty – tím lépe.

 

 

5) Nezapomeň polarizační brýle!

Za slunečných dní a při napadaném sněhu panuje nepříjemně ostré světlo. Polarizačky chrání zrak. Kromě toho bývá zimní voda většinou průzračná a umožňuje „hluboký“ průzkum.

 

 

6) Zkontroluj naviják!

Při zimních lovech je důležité mít dobře seřízený, vyčištěný a promazaný naviják. Směs prachu a staré vazelíny v nízkých teplotách ztuhne a může způsobit závady chodu navijáku nebo selhání brzdy.

 

 

7) Zamez zamrzání oček!

Při mrazu potři očka vazelínou, což zpomalí další namrzání.

 

8) Pozor na vlasec!

Průměr vlasce je rozhodující. V chladné vodě jsou ryby málo aktivní, avšak o to víc opatrné. Pro lov okounů, tloušťů, plotic i jiných bílých ryb použij návazec o síle 0,08 – 0,10 mm, pokud se dá počítat se záběrem velkého cejna nebo kapra, nasaď průměr max 0,15 mm. Při chytání v extrémně průzračné vodě dělej návazce z fluorocarbonu.

 

 

9) Délka návazce je důležitá!

Ryby jsou velmi letargické a často nemají chuť přijímat potravu. Proto musí být nástraha předkládána co nejpřirozeněji. Návazec by neměl být kratší než 35 cm.

 

10) Čím menší a tenčí - tím lepší!

Platí to nejen pro vlasce, ale i pro háčky. Jemnost rozhoduje o vyšším počtu záběrů.

 

 

11) Pečlivě vyvažuj!

Místo průběžných olůvek použij na vyvážení malé bročky. Umísti je blíž k sobě. Úprava má za následek pomalejší vyklesávání nástrahy, které může vyprovokovat rybu k útoku. 

 

12) Připrav se v teple!

Nachystej si návazce už doma. Se zmrzlými prsty budeš těžko navazovat mrňavé háčky přímo u vody.

 

 

13) Chytej stranou od ostatních rybářů!

Ve ztichlé přírodě je vše velmi slyšet a ryby se straní jakéhokoli hluku. Mimoto se ryby vyhýbají proudu a dávají přednost hlubším tišinám v blízkosti břehu. Proto se chovej absolutně tiše. Každý pohyb způsobuje hluk, už proto se vyhni rybaření „v houfu“.

 

 

14) Navštiv „horká“ místa!

V zimě se ryby drží pohromadě v určitých místech. Tato místa bývají opakovaně úspěšná. Napřed je ale musíš objevit, nebo se na ně doptej.

 

 

15) Vyber vhodné loviště!

Stanoviště ryb v zimě se nachází v hlubších tišinách mimo proudné úseky, nebo v blízkosti ponořených překážek, kde ryby vyhledávají nejrůznější potravu. Vhodná jsou také místa pod keři či větvemi stromů skrytá před studeným větrem. Zde bývá voda o něco teplejší.

 

 

16) Trumf - vyšší teplota vody!

Chytej v místech, kam ústí kanály z elektráren či odtoky z odpadových trubek.

 

17) Nastav vzdálenost!

Pokud chytáš na feeder, pak je dobré po odhozu vlasec zaklipovat, nebo označit tak, abys nahazoval stále do stejné vzdálenosti.

 

 

18) Chytej při zvednuté vodě!

Zvýšení stavu v řece mění podmínky. Ryba se „hne“ a mění stanoviště. To bývá vhodný okamžik k lovu. V přikalené vodě není podstatná barva nástrahy, ale její vůně.

 

 

19) Kde jsou ptáci - jsou i ryby!

Lov v místech, kde výletníci krmí vodní ptactvo. Kačeny pečivo zobáky rozmačkají a spousta soust odplave po vodě. Tam na ně budou čekat kaprovité ryby.

 

 

20) Nastav správnou hloubku!

V chladném období se ryby automaticky stahují do hlubších partií, kde vyhledají místa s pro ně vyhovující vyšší teplotou. Zpravidla to bývá hloubka mezi 2 až 3 metry. 

 

21) Nepřekrmuj!

Ryby nejsou aktivní a šetří energií. Masivním zakrmením je brzy zasytíš. Tím tvůj lov skončí dříve, než vlastně začne. Úplně stačí prohodit 2 – 3 hrstmi větší plochu.

 

22) Vnaď masem!

Do krmené směsi nasekej žížaly nebo do ní přimíchej masňáky. Sami o sobě jsou dobrou zimní nástrahou a uvolňují aróma přitahující ryby.

 

 

23) Nastražuj s rozmyslem!

Při chytání na žížalu, napíchni jen její půlku. Odtrženou část nastraž směrem k hrotu háčku. Unikající tělesné šťávy lákají ryby a ty chňapnou právě po tomto místě. Docílíš tím více úspěšných záseků.

 

 

24) Chytej v nejteplejší části dne!

Na rozdíl od léta, kdy je nejvhodnější dobou lovu ráno a večer, v zimě je nejlepší doba okolo poledne. Slunce je nevýš a má největší sílu. Trochu prohřeje vodu, což bývá pro ryby signál k hledání potravy.

 

 

25) Použij barviva!

Ve studené vodě není špatné obarvit nástrahy. Červená sýrová kulička je pro tlouště, cejna, plotici nebo ostroretku rozhodně zajímavější a upoutá jejich pozornost. 

 

26) Sleduj počasí a vodu!

Je dobré znát aktuální předpověď počasí. Při oblevě a stoupající vodě se můžeš dočkat záběrů od větších kusů.

 

 

27) Prochytej co nejvíc míst!

Při svých toulkách podél řeky se snaž prolovit co nejvíc vhodných míst. Tím se zvyšuje šance, že objevíš ty správné úseky, kde jsou ryby právě ochotné spolupracovat.  

 

 

28) Pozor na pohyb!

U vody se chovej tiše a opatrně, aby ryby z čisté vody nezahlédly na břehu pohyb. Dej pozor, abys na hladinu neházel ani stín.

 

 

29) Zkus zimní kapry!

Jejich lov vyžaduje velkou trpělivost. Vhodná místa jsou mezi pařezy a v partiích s tlející vegetací. Zakrmuj minimálně. Vhodné příchutě nástrah jsou sladké – čokoláda, banán, jahoda, mléko.

 

 

30) Šetři ryby!

Dbej na to, aby byly úlovky na suchu co nejkratší dobu. Čím větší mráz, tím rychleji rybu může poškodit. Používej delší podběrák, který usnadní a urychlí vylovení ryby i její návrat zpět do vody. Tichým vylovením si také nerozplašíš místo.

 

 

+1) Sleduj Chytej.cz!

Dozvíš se fůru zajímavých rad a získáš cenné zkušeností, které Ti zpříjemní chvíle u vody a dopomůžou k bohatším úlovkům. :o)

 

 

Text a fota: Redakce