Něco málo o původu receptu

Jak už samotný název napovídá, prapůvod receptu pochází z Oregonu - 33. státu USA. Oregon je z rybářského hlediska eldorádem pro milovníky lovu lososovitých ryb, především pro muškaře. Hornatý povrch státu je prameništěm spousty křišťálově čistých potoků a bystřin, které se vlévají do větších řek. Celosvětově proslulou Mekkou rybářů je hlavně řeka Columbia, která tvoří severní hranici Oregonu se státem Washington. Neméně známou je však i Hadí řeka tvořící pro změnu hranici východní s Idaho. Aby toho nebylo málo, tak západ státu omývají vody Pacifiku, ze kterého do řek vyplouvají některé pacifické druhy lososů (kisuč, čavyča aj.). Oregon je zkrátka rybářský ráj! 

Není proto divu, že se zde odnepaměti ryby nejen lovily a také konzumovaly. Bohatství zdejších vod dalo vzniknout spoustě původních originálních receptů. Jeden z nich nabízím – připravíme si oregonského pečeného pstruha. 

Dnes se jen můžeme domýšlet, zda pokrm připravovali už kdysi dávno ženy německých přistěhovalců, jejichž potomci v současnosti tvoří převážnou část (až 75%) bílého obyvatelstva státu. Je však jasné, že tehdy určitě měly kuchařky trochu jiné ingredience – mandle nahrazovaly lískové ořechy a koření se připravovalo převážně z místních zdrojů. A tak jediné co asi zůstalo beze změn, jsou zdejší salmonidi. V řekách a jezerech Oregonu jich žije bezpočet. Můžeme se zde setkat s pacifickými lososy, tažným duhákem (Steelheads), se sladkovodním sivenem obrovským (Namaycish), sivenem americkým (Brook Trout) i pstruhem americkým. Právě z posledně jmenovaných druhů si můžeme pokrm připravit i v českých kuchyních…

 

„Oregon“ v české kuchyni

K přípravě pokrmu potřebujete následující ingredience: lososovité ryby (pstruh, siven a může být i lipan), máslo, jemně prosetá strouhanka, mandlové lupínky, koření na ryby, citrón, sůl.

Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme vodou a osušíme papírovým ubrouskem. Potom je zevnitř i z venku hodně osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme minimálně hodinu uležet v chladu. Mezitím si najemno přesejeme strouhanku a připravíme si mandlové lupínky a rybí koření. Následně trojici těchto ingrediencí smícháme dohromady. Po odležení ryby opět dobře otřeme papírovým ubrouskem - odstraníme tím zbytky slizu a přebytečné soli. Vzápětí pstruhy obalíme ve směsi jemné strouhanky, plátkových mandlí a koření na ryby a nezapomeneme ani na břišní dutinu. Takto připravené ryby naskládáme do pekáče, lehce je podlijeme vodou a dáme je péci do vyhřáté trouby. Pečeme je při teplotě 180°C asi 25 min. (200°C asi 15 min). S rybami se v průběhu pečení nijak nemanipulujeme - obracením by se jen potrhala kůže a pstruh by pak na talíři nevypadal esteticky. Jakmile povrch získá zlatavé zbarvení, ryby vyndáme z trouby a poklademe na ně plátky másla. Až se máslo rozpustí, můžeme servírovat na talíře. Podáváme s pečeným bramborem nebo toastovým chlebem a se zeleninovou oblohou. Vhodným nápojem k oregonskému pstruhovi je kvalitní bílé víno.

 

K přípravě receptu se hodí, jak v zámoří, tak i u nás pstruh duhový.


 

Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme, pokapeme citrónem a necháme hodinu odležet v chladném místě.


 

Promícháme dohromady rybí koření, mandlové plátky a najemno prosetou strouhanku.


 

Pstruhy obalíme ve vzniklé směsi a nezapomeneme ani na břišní dutinu.


 

Ryby upečeme v troubě a na závěr na jejich povrchu necháme rozpustit plátky másla


 

Servírujeme s opečeným toastovým chlebem a...


 

...talíř dozdobíme zeleninovou oblohou.

 

Přeji vám dobrou chuť!

 

Text a fota: Andrea GUZEJ