Nejen na ryby, ale i na sebe by rybář měl myslet, když je na rybách.

A tak vždy, když se přiblížil den D, narychlo jsem si v nejbližším supermarketu nakoupil nějakou tu konzervu, o jejímž obsahu a kvalitách dnes už vím své, a takto vybaven jsem spěchal k vodě. Nikdy jsem se ovšem nezabýval tím, co vlastně jím. Možná mi to občas blesklo hlavou, ale prostě jsem to neřešil. Vždy jsem se soustředil hlavně na to, abych byl u vody první, aby mi nikdo nezabral můj oblíbený flek a abych měl to nejlepší krmení pro ryby, které může být, ať to stojí, co to stojí.  Protože to musím být zrovna já, kdo chytí tu největší rybu, která ve vodě, ke které jsem přijel, zrovna plave, a úplně jsem zapomněl na to, že pobyt u vody na rybách má být pro mne zážitkem se vším všudy.

No prostě nikdy jsem nedbal na sebe a na své zdraví. Myslel jsem jen na ryby, které ulovím a to bylo špatně. Protože po takto stráveném víkendu, nebo nedej bože týdnu, na této stravě se mé tělo nikdy necítilo odpočaté. Bylo zatížené všemi éčky, konzervanty a stabilizátory, které tyto konzervy obsahovaly a obsah masa, nebo spíše separátu, mému organizmu nedodával to, co by potřeboval. A tento scénář se opakoval po mnoho let, až do chvíle, než jsem u svého známého objevil podivnou krabičku s nápisem Expres Menu.

 

 

Jak jsem poznal Expres Menu

Oba dva jsme se tehdy sešli u vody na rybách, a když přišel čas oběda, každý z nás dvou si začal připravovat jídlo. Já si vybalil svou konzervu ze supermarketu, na jejíž otevření jsem potřeboval otvírák a po které mi ještě zbyl neskladný plechový obal, a on vyndal ze své rybářské tašky papírovou krabičku s nápisem Expres Menu. Tu otevřel, a objevila se hliníková folie s pro mne do té doby neznámým obsahem, kterou dal do vroucí vody a jídlo v ní obsažená si tímto způsobem ohřál. Poté jsme si připravili talíře, na které jsem já obsah své konzervy vysypal, zatímco on pouze roztrhl pytlík s ohřátým jídlem a jeho obsah prostě jen vyklopil na talíř.

 

Datum na obalu. Podle něj vždy poznáte, kdy se vaše jídlo zrovna uvařilo.

 

Poté co se jídlo ocitlo na talíři jsem i poprvé uviděl, co onen sáček ve svých útrobách vlastně ukrýval. Na mém talíři bylo klasické rádoby lečo s párkem, který snad maso ani nikdy neviděl. Naopak kamarád si na svůj talíř naservíroval klasického španělského ptáčka, ke kterému si ještě předtím ohřál rýži. Ptáček byl vyrobený z pravého hovězího masa, byl naplněn okurkou, vajíčkem a slaninou. Hnědá omáčka mi už na první pohled připomínala tu, kterou si doma dělám já sám. Vůně jeho jídla lechtala moje čichové buňky a já s údivem sledoval, jak si můj kolega na jídle pochutnává. A v tu chvíli mne najednou přešla chuť na moje konzervované lečo. Sliny se mi sbíhaly a já nevěděl, co s tím mám dělat. Ale nebyl by to přeci kamarád, kdyby se se mnou nerozdělil.  A tak jsem tehdy poprvé v životě ochutnal španělského ptáčka od Expres Menu. A mohu vám zodpovědně říci, že jsem si opravdu pochutnal. Zbytek víkendu už jsem nic jiného k obědu a večeři nejedl. Pokaždé jsem od něho dostal i já svou porci a to proto, že každá z krabiček obsahovala vždy buď dva ptáčky, nebo dvě porce masa v každé z omáček, které jsme tehdy jedli a že jsme si to na rybách i po této stránce užili. Na talíři se mi toho víkendu ještě objevila svíčková na smetaně, rajská omáčka a vynikající hovězí gulášek. No, co vám mám povídat. Jídlo to bylo vždy jak od maminky a tak jsem poznal, co je to Expres Menu.

 

A i díky Expres menu, jsem po dvou týdnech života pod bivakem uprostřed divočiny stále ve formě a zvládám zdolávat tyto krásné  kapry.

 

A jak se po tomto podařeném víkendu cítilo mé tělo? No, jako bych se stravoval doma. Žádné zažívací potíže, žádné pálení žáhy, prostě, byl jsem nasycený, spokojený a odpočatý, a pobyt u vody jsem si i po této stránce užil. Od té doby si k vodě na ryby s sebou vždy beru pár balíčků Expres Menu a upřímně dnes mohu říci, že si svůj pobyt na rybách bez tohoto jídla ani nedokáži představit.

 

Expres menu se mnou bylo až na Lac du Salagou.

 

Čím to je, že jídlo od firmy Expres Menu je tak chutné a zdravé?

A ptáte se, čím to je, že tohle jídlo je nejen tak chutné, ale i zdravé? Vždyť jídlo této firmy je určené i lidem s bezlepkovou dietou. Je to tím, že k zahuštění jídel používají kukuřičnou a rýžovou mouku. Jídla neobsahují žádné konzervanty, stabilizátory ani dochucovadla. Zároveň ale vydrží i třicetistupňová vedra! A jsou velice chutná. A jak to firma dokázala? O tom jsem se mohl i já sám na vlastní oči přesvědčit při návštěvě této firmy, na kterou mne sám její majitel, pan Petr Sogel, pozval, když jsem mu napsal první pochvalnou recenzi.

 

Pan Sogel, majitel firmy a šéfkuchař v jedné osobě.

 

Expres Menu používá osvědčený způsob uchovávání potravin.

Přesto, nebo právě proto, že je pan Sogel původním povoláním architekt a zároveň velice pečlivý člověk, tak když dostal nápad vyrábět kvalitní, chutná a zdravá jídla podle starých a osvědčených českých receptů a řešil problém s jejich konzervací, podíval se do historie. Tam zjistil, že první a kvalitní konzervy se vyráběly už v době napoleonských válek. Tehdy sám Napoleon Bonaparte nechal vypsat jakési výběrové řízené na vynález uchovávání hotových jídel pro své vojsko. Tehdy nebyly žádné chemické konzervanty a přesto se to jednomu francouzskému vědci podařilo a přišel na to, jak takovou potravinu nejen vyrobit, ale i uchovat její kvalitu a chuť. A tak se pan Sogel z historie poučil a spolu s českými vědci tuto technologii ještě zdokonalil. A co je ještě zajímavější, pan Sogel si všechny recepty nejprve sám doma připravuje a když je s výsledkem spokojen, zařadí to či ono konkrétní jídlo do výroby. Tomu já říkám osobní přístup, jak má být.

 

Balení a expedice.

 

Co jídla od firmy Expres Menu obsahují?

Jak jsem se dozvěděl, tak základem jídel od firmy Expres Menu jsou vždy kvalitní suroviny. Například hovězí maso má firma z jatek ve Vrchlabí, které vykupují zvířata od místních chovatelů. Pokud se vám zase naopak na váš talíř dostane třeba vepřové na žampionech, věřte, že k dochucení houbové chuti firma nepoužívá dochucovadla, ale opravdové žampiony. A když si dáte třeba Krakonošovu pochoutku, která obsahuje kvalitní jelení maso, věřte, že jelen, ze kterého pochází, se ještě před nedávnem proháněl po Šumavě. 

 

 

A co na tyto výrobky řekne vaše peněženka?

Přestože jsou jídla od firmy Expres Menu na té nejvyšší úrovni, ať už se týká chuti či kvality zpracování, nejsou nijak drahá. Jedno balení klasické dvouporcovky, které vám vydá na dva obědy či večeře, vás vyjde v průměru na 125,- Kč (63,- Kč na porci). Což si myslím, že je zanedbatelná částka proti té, za kterou jste ochotni nakoupit krmení pro ryby. A tak vám vřele doporučuji, zkuste tohleto dobré jídlo od firmy Expres Menu a nejen že si u vody výborně pochutnáte, ale uděláte ještě něco pro své zdraví.

S pozdravem Petrův zdar, Slávek Freecarp.

Další informace naleznete zde: www.expresmenu.cz