Důkaz, že dutinkové streamery fungují!

 

Techniky vázání

Z vazačského hlediska je s dutinkou snadná práce. Používám nejčastěji dvě až tři základní vázací techniky. Z tenkých miniaturních dutinek se vážou jednoduché a účinné napodobeniny potěru, které perfektně fungují na pstruhy, okouny, jelce a další ryby. Tělíčka těchto mušek se dají dodatečně zalít lakem nebo epoxidem, a tím se vyrobí téměř nezničitelné nástrahy. Větší dutinky se používají k výrobě štikových, bolenových a candátových streamerů. 

 

Potírkový streamer s tělíčkem mylar tube

 

SLF Appetiser

 

Základní vázací technika, se kterou se setkáte nejčastěji, je klasické navázání bužírky ve dvou bodech. Tato technika se používá u jednoduchých streamerů. V první fázi z dutinky vytáhnu bavlněnou výplň, která se k vázání standardně nepoužívá. Dutinku opatrně zastřihnu na požadovanou délku, konce mohu zalakovat, aby se dutinka nerozplétala. Po tom co mám u streameru navázanou zátěž podél tělíčka (není podmínkou, záleží na typu mušky) si vázací nití přejdu na úroveň pomyslného protihrotu. Dutinku opatrně nasadím na ramínko háčku nebo trubičky a na konci několika oviny zajistím. Po fixaci nití by bužírka neměla být překroucená nebo pomačkaná. Rybě by to asi tolik nevadilo, ale v rámci udržení určité „štábní kultury“, je to tak lepší. Pravidelného stažení dutinky docílím tím, že nejprve udělám jeden nebo dva volnější oviny, které potom rychle stáhnu. Mezi tím držím dutinku mezi prsty, aby se nezdeformovala. Jakmile je dutinka stažená, pomocí finišeru nebo prstů udělám v místě fixace jeden ztracený uzel. Nit odstřihnu a zalakuju, aby se dutinka neuvolňovala při zdolávání ryby. Nit navážu opět u očka, kde celý postup zopakuji ještě jednou. Tentokrát však nit neodstřihnu, ale mušku s ní dovážu. Na první fixaci nití je lepší použít nějakou výraznější barvu, která bude na mušce fungovat zároveň jako atraktor. Tělíčko z dutinky se dá zkombinovat snad se všemi materiály, které se k vázání streamerů používají. Výborně fungují mušky v kombinaci s marabou peřím, muddlerové hlavičky, křidélkem ze srpků kohouta nebo klasický zonker či dlouhé trubičkové streamery. Možností je spousta, stačí si jen zvolit vhodnou kombinaci a usednout ke svěráčku. 

 

Dutinky Mylar tube

 

Druhou možností, kterou představím, je moje oblíbená vázací technika. Používám ji převážně kvůli vázání trubičkových streamerů, ale samozřejmě je možné jí použít i u klasických streamerů vázaných na háček. Po tom co si navážu základ tělíčka (což může být například olověná zátěž nebo ocásek), dutinku nasadím na trubičku cca 3 mm od lemu (od začátku trubičky). Dutinku zafixuji a zalakuji lakem pro větší odolnost. Poté dutinku uchopím mezi prsty a v místě navázání jí začnu soukat na tělíčko. Bužírka se převrátí naruby a pohodlně jí nasadím až do vzdálenosti, jakou potřebuji. Na obrázcích u vázacího postupu lze celý postup podrobně vidět. Perleťová bužírka je „zdvojená“, takže si zachovává plný lesk a neprosvítá z pod ní podklad z dubingu ani olověný drátek. Ve stejném místě, kde jsem dutinku fixoval poprvé, jí opět zastřihnu a zafixuji vázací nití. Tato technika je velice rychlá a účinná! Konec mušky je navíc precizně zakončený bez jakýchkoli roztřepených konečků. 

Samozřejmě je lepší naučit se obě vázací techniky a střídat je dle potřeby a konkrétních požadavků na mušku. 

 

Na mušák potěší každá štika

 

Práce s různými dutinkami je celkem jednoduchá a vzniklé streamery jsou na dravce nadmíru účinné. Dutinky se dají dobarvovat voděvzdornými lihovými fixy, a tak se dá dosáhnout dalších lákavých odstínů a barevných kombinací. Vše záleží na fantazii vazače. 

Vázací materiály: háček potřebné velikosti s krátkým ramínkem, kovová trubička, perleťová dutinka (mylar tube), srst z veverky, srst z jelena, Crystal Flash, pírka z bažanta. 

 

Vázací materiály

 

Postup vázání: 

 

1) Kovovou trubičku nasadím na jehlu.

 

2) Jehlu i s trubičkou nasadím do čelistí rotačního svěráčku na trubičkové mušky. Základním ovinem navážu vázací nit zhruba v prostředku trubičky. 

 

3) Navážu snopeček srsti z polární lišky rovnoměrně po celé délce trubičky. 

 

4) Z dutinky vytáhnu bavlněnou výplň a dutinku zastřihnu na potřebnou délku.

 

5) Dutinku navážu kousek za začátek trubičky, nit zakončím ztraceným uzlem a odstřihnu, aby nepřekážela při převlékání dutinky.

 

6) Dutinku uchopím mezi prsty a převléknu ji přes místo, kde jsem jí fixoval vázací nití. Postupně jí navléknu až na konec trubičky - může přesahovat i přes bužírku, ve které je nasazený háček. 

 

7) Dutinku zafixuji vázací nití zase na začátku trubičky a zbytek dutinky odstřihnu, nebo zaříznu žiletkou pravidelným pootočením rotačního ramene.

 

8) V místě, kde jsem dutinku fixoval, začnu opět navazovat vázací materiály. Nejprve navážu snopeček srsti z jelena, ten by měl přesahovat celkovou délku trubičky. 

 

9) Dalším krokem navážu snopeček několika vláken Crystal Flash pro lepší zviditelnění nástrahy ve vodě. 

 

10) Ze spodní strany navážu snopeček červených pírek ze zlatého bažanta, který má imitovat ploutvičky rybky. Z horní strany navážu snopeček z ocasu červené veverky. 

 

11) Po každé straně navážu pírko z kohouta Jungle Cock. 

 

12) Hlavičku zakončím a zalakuji lakem. 

 

13) Muška je hotová!

 

 

Závěrem bych všem fanouškům streamerů doporučil, aby si práci s dutinkami vyzkoušeli a nezapomněli své výtvory představit dravcům.

 

Text a fota: Tomucha