Prapůvodní čína

Pod kulinářským pojmem „čína“ si každý představí směs kousků různého masa, zeleniny a dalších ingrediencí, které se na pánvi prudce orestují a následně se servírují s čínskými nudlemi nebo rýží. Pokrm se následně dochutí sladkokyselými nebo pikantními omáčkami. Originální orientální čína se dělá nejčastěji z vepřového nebo drůbežího (v Koreji také z psího) masa, velmi často se však připravuje i z rybiny. Za tímto účelem poslouží ryby z místních zdrojů. V přímořských oblastech jsou to mořské ryby (např. tuňák, makrela), ve vnitrozemí nejčastěji sumcovité ryby (pangasové). Důležité je, aby použitá ryba byla tučnější, a také, aby její svalovina neobsahovala přespříliš otravných kostiček.

 

Asijská kuchyně na český způsob

K přípravě potřebujeme následující ingredience: citrón, koření na ryby, chilli sladkou omáčku, kečup, mandlové lupínky, mrkev, petržel, řapíkatý celer, máslo, zakysanou smetanu a samozřejmě vhodnou rybu. 

Pro přípravu rybí číny tak, jak má vypadat, se z našich ryb hodí jen pár druhů – určitě je to sumec, dále kapr, amur a také tolstolobik. Pokrm se dá vytvořit i z jiných druhů jako třeba z cejna velkého, ale u něj hrozí, že přemíra kostiček může pokazit celkový dojem. Naopak například candát má svalovinu téměř bez kostí, ale jeho sušší maso „lístkuje“ a může se během přípravy rozpadnout na neforemnou drť. Držme se tedy doporučovaných druhů…

 

K přípravě rybí číny se ideálně hodí sumec

 

Postup přípravy

Rybinu zbavenou kůže nakrájíme na kostky o velikosti půlky krabičky od zápalek. Kostky osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme sladkou chilli omáčku a koření na ryby. Dále doplníme kečup a mandlové lupínky. Do mísy s naloženým masem přidáme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel a celer. Vše dobře promícháme a uložíme do chladna minimálně na jednu hodinu – ideální však je, nechat čínu uležet alespoň 12 hodin, aby maso natáhlo vůni i chuť všech doprovodných ingrediencí. 

Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme máslo a vložíme do něj uleženou směs ryby a zeleniny. Rybí kostky mícháme a prudce je restujeme ze všech stran. Maso se za chvíli zatáhne a až na povrchu chytne zlatavý nádech, pokrm je hotový.

 

Potřebné ingredience - sladká chilly omáčka, rybí koření, mandlové lupínky, řapíkatý celer, petržel, mrkev, kečup, máslo a zakysaná smetana.

 

Rybinu nakrájíme na kostky o velikosti půlky krabičky od zápalek.

 

Maso na pár hodin naložíme do směsi zeleniny a dalších ingrediencí.

 

Po naležení smažíme ze všech stran na másle.

 

Vhodnou přílohou je rýže a zeleninová obloha.

 

K číně rovněž patří čínské nudle.

 

Rybí čínu servírujeme s rýží nebo čínskými nudlemi spolu s čerstvou zeleninou. Můžeme ji doplnit o lžíci kysané smetany nebo řeckého jogurtu. Přeji vám dobrou chuť!

 

Text a fota: Andrea Guzej