p2.jpg

 

Před léty...

Jako malý rybář jsem kdysi vytáhl amura na tátův prut. Tento zážitek byl spouštěčem mého zájmu o tuto rybu a vlastně i začátek mé prohlubující se specializace. Nedlouho poté se mi podařilo chytit amura na plavanou na sladkou kukuřici. Měl sice něco přes půl metru, ale udělal mi, pašák, velkou radost! 

O pár let později, na podzim, jsem se účastnil výlovu rybníka jako brigádník. Slovilo se zde mnoho nádherných ryb a mezi nimi také nechybělo několik kapitálních amurů. Měli určitě 80 cm a dost možná ještě víc! S obdivem jsem si tyto ryby prohlížel a byl jsem jimi zcela uchvácen. Tenkrát jsem si řekl, že je chci lovit a ulovit!

Následující rok jsem se do nich opravdu pustil. Přečetl jsem kde co, abych věděl, na co amuři berou. Někdo psal: na pečivo! Jiný doporučoval rostlinné nástrahy - kapustu, zelí, salát. Pak jsem se dozvěděl, že u táty v práci chlapi chytají amury na švestku. Informací byla fůra, ale pořád jsem váhal, s čím začít. A pak přišla „tutovka“, nejlepší výsledky prý nabízejí - meruňky!

 

 

Vzhůru na ně!

Blížilo se léto. Na na stromech dozrávaly meruňky a já se těšil, až začnou padat. Jednoho dne jsem šel na zahradu, posbíral asi tucet sytě oranžových plodů a vydal se s nimi k rybníku. Na svém místečku jsem meruňky nakrájel na kostky a prohodil jimi vodu sotva pět metrů od břehu. Věděl jsem, že určitě potrvá nějaký čas, než se ryby na lovné místo dostaví a voňavou potravu začnou přijímat.

Byl jsem ale trpělivý a na lov jsem vyrazil až třetí den po pravidelném zakrmování. Jakmile jsem dorazil, rozkrájel jsem tři meruňky a prohodil místo. Na plavanou jsem nastražil kostičkou meruňky a začal chytat. Už za 45 minut mi zabral první amur! Provedl několik úhybných manevrů a opakovaně od břehu vypálil na volnou vodu. Možná tak pětkrát! Nakonec stejně skončil v podběráku a vzápětí i na břehu. Má radost byla obrovská! Hned jsem volal domů, že ho mám! :) 

 

Když se daří...

Postupem času jsem získával víc a víc zkušenosti a úlovky se množily. Většinou jsem za jendu vycházku vytáhl alespoň jednoho amura. Pouze jednou jsem dostal dva. Velikostně se ryby pohybovaly od 60 do 85 cm. V závěru „meruňkové“ sezony se mi podařilo chytit amura v délce 97 cm a váze 12 kg. Toho jsem však ulovil na burisony při klasickém lovu na položenou. V té době amuři brali snad na všechny nástrahy a to i v sousedních revírech. Tedy alespoň tak mi to přišlo. Za celou sezónu jsem na svém místě chytil jen na ovoce přibližně 10 kousků. Lovil jsem je hlavně na plavanou, později k podzimu i na položenou. Lov amurů je pro mě krásným zážitkem, protože to jsou neskuteční bojovníci!

 

 

Všechny ryby jsem vesměs ulovil poblíž břehu. Používal jsem přitom úplně jednoduchou plavačkovou montáž - splávek, průběžné olůvko, háček vel. 2. A na položenou úplnou klasiku - průběžnou zátěž 7 g těžkou, zarážku a rovněž háček velikosti 2. Podle mě však bylo nejdůležitějším faktorem úspěchu dobře zvolené místo, které jsem si dopředu předkrmil, aby se k němu ryby stáhly. Teprve pak byla cesta k ulovení amurů opravdu otevřená... 

 

 

Přeji všem čtenářům krásné zážitky a radost z lovu amurů. Ať se vám daří!

Text a fota: Martin Záhlava