Moderní jedenáctiboj

Člověk se pasoval na „Pána tvorstva a Všemocného vládce přírody“! Jak je to doopravdy s jeho výjimečností a nadřazeností prověřila naše netradiční olympiáda. Ve vybraných soutěžích se člověk postavil proti rybám – údajně nejprimitivnějším obratlovcům na zeměkouli. Jak následně zjistíte, ve valné většině disciplín „moderního jedenáctiboje“ byl člověk odsouzen do role pouhého diváka. Z následujících řádků se dozvíte, které druhy ryb byly do jednotlivých soutěží nominované za „vodní obyvatele“, a také bližší informace o jednotlivých sportovních úkolech. Kdo se stal vítězem, snadno odhadnete z doprovodných ilustrací.

 

 

I. Soutěžní disciplína: Přetahování lanem 

Za ryby: Kapr – pětadvacetikilový vodní atlet mající v přetahování mnohaleté zkušenosti. Za svou celoživotní kariéru dosáhl celé řady cenných vítězství!

Přestože má člověk výhodu téměř čtyřnásobně vyšší hmotnosti, kapr tento handicap lehce srovnává sníženým prahem bolesti. 

Popis disciplíny: Nová verze přetahování lanem je následující - lano je nahrazeno pletenou šňůrou na padesát kg v tahu. Na koncích pletenky jsou navázány kované háčky velikosti 3/0. Háčky si oba soupeři umístí do koutků úst a na povel startéra začnou táhnout od sebe. Prohrává ten, kdo se první dotkne půlící stěny, nebo začne řvát!

Ze disciplíny je vyřazen Radan alias Džigit, neboť je takový tvrďák a silák, že by ho obyčejný kapr jen ztěží zdolal!

 

II. Soutěžní disciplína: Maratón ve výdrži 

Za ryby: Úhoř – vytrvalec v přežití na souši – má více životů než kočka!

Popis disciplíny: Psychicky nejnáročnější disciplína jedenáctiboje! Závodníci musí vydržet bez jakýchkoli pomůcek a potřeb co nejdéle v obvyklém životním prostředí soupeře. Oddechový čas (poločas) byl stanoven podobně jako ve fotbale (45 minut hrací doby). Maratón končí definitivním „vypuštěním duše“ jednoho ze soupeřů. Vydrží skutečně jen ti nejlepší!

Ze soutěže je vyřazen Petr alias Scanix, jelikož už mu u vody narostly přídavné dýchací orgány a údajně má už i šupinatý ocas!

 

III. Soutěžní disciplína: Zdolávání překážek

Za ryby: Losos – nejlepší rybí skokan do výšky a skvělý orientační a terénní plavec! 

Popis disciplíny: Oba závodníci musí s rozběhem (či bez něj) vyskočit co nejvýše na kaskádovitý vodopád a dostat se postupně až na jeho vrchol. Počet pokusů není stanoven. Je zakázáno používat jakýchkoli podpůrných prostředků – lan, žebříků, tyčí a anabolik. Kdo první překoná překážku – ten vítězí!

Ze soutěže je vyřazen Jirka alias Regulus, který by svého soupeře ucentrepinoval a nebylo pak s kým soutěžit!

 

IV. Soutěžní disciplína: Soutěž jedlíků

Za ryby: Okoun – nejhltavější z obyvatelů sladkých vod. Co se mu vejde do tlamy, je v mžiku posláno v žaludku!

Popis disciplíny: Závod spočívá v konzumaci stanoveného množství potravy co v nejkratším možném čase. Pochutiny si vybírají soutěžící dle vlastní úvahy. Porota pouze upravila počet jednotlivých soust na 100 kusů. Vyhrává ten, který jako první spolyká bezezbytku svou porci.

Ze soutěže je z důvodu regulérnosti souboje vyřazen místní šéf David H.(na obrázku vpravo), který je znám svou chorobnou žravostí a ani okoun nemá šanci zvítězit!

 

V. Soutěžní disciplína: Převracení břemen

Za ryby: Parma – vodní kulturista – celý život trénuje v silném proudu převracení těžkých kamenů na dně. Kromě toho testuje pevnost potřeb a nervů rybářů.

Popis disciplíny: Disciplína založená na síle a technice hmatů jednotlivých borců. Z důvodů objektivity soutěže je velikost břemen uzpůsobena v poměru k tělesným proporcím a váze rivalů. Vítězem se stává ten, kdo v nejkratším časovém úseku převrátí břemeno na znak. 

Ze soutěže je vyřazen Chorchus, neboť je sice sláb jak muška, ale technika jeho bambo chmatů je pověstná.

 

VI. Soutěžní disciplína: Balet na hladině

Za ryby: Duhák – velmistr klasického baletu i současného moderního tance ve vodě i nad ní!

Popis disciplíny: Soutěž krásy, ladnosti a harmonie. Porota (jury) hodnotí taneční kreace na hladině a podle jejich zdařilosti uděluje body. Soutěžící mají naprosto stejné podmínky, protože jsou nuceni pohybovat se částečně v soupeřově životním prostředí.  

Z této soutěžní disciplíny je vyřazen Kuba alias Sethy, neboť s jeho elegancí nemůže prostě soupeřit ani duhák! 

 

VII. Soutěžní disciplína: Polykání mečů (a jiných ostrých předmětů)

Za ryby: Štika – hrdinka v boji na život a na smrt – nezlomí ji ani zákeřné „polykací zbraně“! 

Popis disciplíny: Nevšední klání založené na odolnosti, „tvrdosti“ a nevšímavosti vůči bolesti. Soutěž spočívá v co největším množství pozřených nebo i nabodaných špičatých a ostrých předmětů do citlivých částí těla a trávicího ústrojí. Závod končí únikem poslední kapky krve ze soka! 

Ze soutěže je vyřazen náš kuchař Péťa, pro kterého výraz bolest ve slovníku údajně neexistuje!

 

VIII. Soutěžní disciplína: Závod v bdělosti

Za ryby: Ouklej – nejhbitější a nejčilejší ryba – každý dravec po ní pase, a proto musí být nestále ve střehu!

Popis disciplíny: Vytrvalostní soutěž nebo také: klasický závod s časem. Soupeři se musí udržovat ve stavu bdělosti mnoho hodin, dnů až týdnů. Kdo zůstane nejdéle bystrý, čilý a při smyslech – ten vyhrává. Kdo nevydrží, znehybní a usne, skončí v poli poražených!

Ze soutěže je vyřazen Tonda alias Casper, neboť by zřejmě usnul ještě před započetím soutěže. 

 

IX. Soutěžní disciplína: Soutěž plodnosti

Za ryby: Mník – rybí rekordman v plodnosti – za svůj život naklade několik miliónů jiker!

Popis disciplíny: Kdo má víc potomků? Dlouhodobá disciplína určená pouze pro závodnice. Na první pohled se zdají být podmínky nesrovnatelné, ale když uvážíme, že se mníčí máma vytírá jen jednou do roka a její průměrná životnost je přibližně osm let, potom protesty „suchozemské“ výpravy pravděpodobně neobstojí. 

Za lidi může soutěžit jakákoliv závodnice, ovšem za předpokladu, že k ní nikdy nebude připuštěn Tomucha.

 

X. Soutěžní disciplína: Vytrvalost v tahu

Za ryby: Sumec – největší silák pod sladkovodní hladinou – nezdolný vzpěrač a tahoun těžkých nákladů!

Popis disciplíny: Soutěž ve vytrvalosti a síle. Během jedné hodiny (60 min.) musí oba soupeři odtáhnout co nejdále břemena rovnající se stonásobku jejich hmotnosti. Tažná lana jsou přitom umístěna v „hlavové části“ závodníků. Přitahování za pomoci rukou či ploutví je zakázáno a rovná se okamžité diskvalifikaci! 

Ze soutěže je vyřazen Pavel alias Mrknato, který sice nedisponuje takovou silou, nicméně by asi i silného sumce ukecal k prohře.

 

XI. Soutěžní disciplína: Hra na honěnou

Za ryby: „Velký bílý“ – přeborník v pátrání, pronásledování a chytání!

 

Popis disciplíny: Poslední disciplína má jednoduchá pravidla, soupeři se navzájem snaží najít a ulovit. Oba protivníci samozřejmě v rámci svého živlu. Komu se to podaří dříve, ten zvítězí! V propozicích soutěžního řádu je doporučovaná technika „chyť a pusť“ - není ovšem striktně nakázána, takže konečný výsledek zápasu závisí na rozhodnutí samotných závodníků. 

Ze soutěže je vyřazen ToRo, protože z "honění" již údajně vyrostl!

 

Výsledky duelu

Jak „jedenáctiboj“ dopadl? Z konečných výsledků je patrné, že se člověk – „Pán zeměkoule“ (pokud soutěžní disciplíny přežil) vždy umístil až na čestném druhém místě. Ovšem je také dlužno přiznat, že by se daly vybrat i disciplíny, ve kterých by jednoznačně exceloval, například pobyt v zakouřených prostorách, devastace přírody, hromadění majetku apod... 

Účelem silvestrovského duelu však nebylo vyzdvihnout negativní vlastnosti lidstva, ani pozitivní ryb, nýbrž ukázat, že i ti nejprimitivnější obratlovci planety jsou v mnoha ohledech originálnější a zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát. 

Text a ilustrace: Tomáš Rozsypal