Už aby to zase vypuklo!

 

Bižuterie

Pruty jsem přeleštil, navijáky promazal, náviny na cívkách přetočil, krmení přetřídil a udělal si seznam, co mi chybí, co je třeba sehnat. Mou nejoblíbenější součástí výbavy je kaprařská bižuterie. Je to totiž něco, s čím si může člověk opravdu vyhrát. Dá se s ní velice dobře pracovat a vyzkoušet si nové věci.

V následujícím příspěvku bych chtěl popsat výběr bižuterie pro různé situace a podmínky při lovu. A na závěr bych rád představil jednoduchý a přitom účinný návazec. Tento návazec je vhodný na kapra a případně i na amury.

Nejčastější dotazy ohledně bižuterie se točí kolem ceny a kvality. Jedná se hlavně o to, jestli se vyplatí koupit zboží levnější, nebo raději hned investovat do dražšího. 

 

Přemotané náviny přichystané na novou sezónu

 

Háčky

Cena háčků se obvykle pohybuje v rozmezí od 2 do 20 Kč. Podle čeho se máme řídit? Zpočátku je vhodné začít u levnějších háčků, důležité je, aby si člověk vybral takové typy, které mu nejlépe vyhovují pro ten či onen způsob lovu. Jednotlivé tvary háčků jsou u různých výrobců dost podobné. Jen minimum háčků je skutečně originálních. Tvary samotné jsou si dost podobné a mohou se lišit průměrem použitého drátu, pevností, ostrostí a třeba zbarvením.

Proč si vlastně pořizovat dražší háčky? Stává se to ve chvíli, kdy nám něco začne vadit na dosud používaných modelech. Například si všimnete, že se lámou, rychle se tupí, během používání se rovnají, nebo jen zkrátka chcete vyzkoušet nový a „kvalitnější“ výrobek.

Sám jsem vyzkoušel snad desítky různých značek háčků, šňůrek a další bižuterie. Přiznám se, že ne vždy jsem měnil proto, že by mě daný výrobek zklamal, ale spíše proto, že původní balení bylo najednou prázdné, a naskytla se příležitost vyzkoušet něco jiného. Poslední dva a půl roku používám téměř výhradně háčky Ashima. Používal jsem je už v mých začátcích, tenkrát mě oslovila hlavně cena. Proto, když se začaly dovážet opět v původním balení a kvalitě, okamžitě jsem po nich znovu sáhl. Nezklamaly! Drží si ostrost a pevnost - to je hlavní!

Můj favorit pro většinu situací je háček Ashima Super Long Shank - je ostrý, lehký, pevný a perfektně drží v tlamě kapra. Před úvodním nahozením mám většinou navázaný tento háček. Když bych chtěl odlehčit, popřípadě zjemnit návazec, tak sáhnu po Curved Shanku, neboli „banánku“. Naopak na „přitvrzení“ je jasná volba - Heavy Carp. Vesměs používám háčky ve velikostní škále od 8 po 4, jen v zimě a při velmi studené vodě sáhnu i po vel. 10. Nebojte se jemných montáží a malých háčků! Například na závodech ani větší háčky než 6 nepoužívám. Malé háčky, a háčky z tenkého drátu využívám v situacích, kdy mám čas a možnost rybu povodit, a nemusím ji rychle rvát z vody. V překážkách naopak používám háčky ze silného drátu a zároveň i větší velikosti. Nenechte se ale mýlit - pokud malý háček sedne tam, kam má, udrží se stejně dobře jako háček velký.

 

Velký kapr na malý háček – ať je přes zimu na co vzpomínat

 

Rovnátka

Háčky z 99% osazuji vlasovým rovnátkem. Ve většině případů používám smršťovací hadičku. Pokud ale spěchám a nechce se mi vařit voda na smrštění hadičky, nebo když potřebuji co nejrychleji nahodit do vody, používám již hotové rovnátko. Je to výborná věc, která dokáže usnadnit život. Hotová rovnátka nepoužívám jen tehdy, když chytám v blízkosti vázek. Důvod je jednoduchý – hrozí zvýšené riziko utržení montáže, to asi také jediný způsob jak o rovnátko přijít.

Vlasová rovnátka pomáhají háčku, aby se v rybí tlamě rychleji a snadněji přetočil hrotem tak jak má.

Někdo může oponovat: „Chytám 10 let bez rovnátek a vše mi funguje skvěle! Proč bych měl kupovat blbosti, které vlastně k ničemu nejsou?“ Důvod je prostý... 

Možná jste viděli na internetu videa natočená pod vodou v krmném místě, kde kapři nesčetněkrát nasají kukuřici na vlasovém přívěsu a následně ji i s háčkem z tlamy vyplivnou. I kdyby vlasové rovnátko dokázalo zabodnout háček do tlamy kapra při každém druhém pokusu o vyplivnutí potravy, tak se už vyplatí! Dle vlastních zkušeností bych se odvážil tvrdit, že i o dost dříve.

 

„Zimní zbraně“!

 

Návazcové materiály

Návazcových materiálů je opravdu nepřeberné množství, týká se to samozřejmě i šňůrek. Materiál, tloušťka, barva, provedení - tím vším se liší značka od značky. Sám mám ve výbavě tří základní druhy - Fluorocarbon, klasickou pletenou šňůrku a šňůrku potaženou tuhou vrstvou. 

Flurocarbon se dá nahradit i klasickým monofilem, třebaže nemá zdaleka takovou tuhost jako fluorocarbon. 

Šňůrky používám spíš kvalitnější, abych se vyhnul zbytečnému zklamání, kdy se pletenka přetrhne mimo uzlík někde uprostřed. U dražších šňůrek bývá jejich předností jedna podstatná věc - vyšší pevnost při tenčím materiálu. Ocením to hlavně na jaře a na podzim, kdy je voda chladnější. Ryby jsou sice hodně žravé, ale ve studené a čisté vodě bývají dost opatrné.

Poslední - potažená šňůrka - skrývá výhody obou představených materiálů. Má dostatečnou tuhost, pevnost, odolnost proti oděru, a navíc je šetrná vůči rybí tlamě.

 

Delší návazec na vyvážku

 

Využití návazcového materiálu

Klasická šňůrka je z celé trojice asi nejpoužívanější. Nebudu rozepisovat, kdy ji používám, ale spíš nastíním, kdy ji vyměním, nebo ji použiji pouze jako část návazce. První situace, kdy může klasická šňůrka zklamat, je lov v potopených stromech pokrytých koloniemi sláviček nebo mezi ostrými kameny. Tady je potřeba použít daleko odolnějších materiálů, které by dokázaly nehostinnému prostředí alespoň na chvíli odolat. V takových podmínkách je nutné návazcové materiály i část kmenového vlasce po každém vytažení z vody zkontrolovat. Další situací, kdy klasickou šňůrku měním, je extrémně čistá voda. Tam použiji návazcový materiál stejného odstínu jako má dno, nebo použiji čirý fluorocarbon, který krásně splyne se podkladem. Fluorocarbon se dá samozřejmě použít samostatně nebo i v kombinaci s pletenou šňůrkou. 

Poslední věcí, kterou bych rád zmínil, je daleké nahazování. S nahazováním do 80 metrů nebývají problémy, naopak když se snažíme naši nástrahu poslat co nejdál, například na hranici kolem 100 metrům a nad ni, tak je nutná precizní technika hodu, aby se montáž v letu nezamotala. Tomuto nešvaru však jde trochu odpomoci použitím tuhého návazcového materiálu. Popřípadě i jinou sestavou montáže. Proti zamotání montáže používám i převleky na návazec sloužící i jako ochranu uzlíku na očku, které zavěšuji na rychloobratlík.

 

Plastové nástrahy dokážou překvapit

 

Jednoduchý a účinný návazec

Na závěr příspěvku jsem připravil ukázku návazce určeného pro plovoucí boilies. To může být i v zimě velmi zajímavou volbou. Nástraha máčená například v esenci, nebo obalená v tenké vrstvě těstíčka se může stát správnou volbou. V ledové vodě používám spíše menší plovoucí boilies maximálně do 14 mm. Ryby se snažím zaujmout hlavně atraktivitou nástrahy. Docílím ji použitím esence výrazně ostré vůně, například ananasu nebo tutti fruti. V oblibě mám také sladkou jahodu. Nebojím se přidat i trochu sladidla Talin či N.H.D.C.

Všechny vůně mohou rybu vyprovokovat k ochutnání potravy, přestože právě není příliš aktivní.

 

Nástrahy a posilovače do chladného období

 

Postup zhotovení návazce krok za krokem:

 

Vybereme vhodnou šňůrku

 

Ustřihneme asi 10 cm šňůrky a na konci uděláme smyčku na zarážku

 

Vybereme vhodný háček

 

 

Navlečeme kuličku boilies

 

Zajistíme nástrahu zarážkou

 

Navlečeme háček a odměříme vzdálenost od boilies

 

Uděláme asi 6-8 otoček přes ramínko háčku

 

Provlečeme zpět směrem k hrotu háčku

 

Navlečeme vlasové rovnátko

 

Nasliněním si usnadníme práci 

 

Ustřihneme asi 10 cm fluorocarbonu, na konci uděláme smyčku, zdvojenou část 6x omotáme 

 

Konec provlečeme zpět očkem v opačném směru

 

Zatáhneme za delší konec fluorokarbonu

 

Postupně utáhneme všechny konce

 

Na uzlík dáme plastické olovo (dá se použít i broček)

 

Navlečeme převlek proti zamotání a na konci fluorocarbonu uděláme smyčku

 

Můžeme umístit broček i mezi kuličku a háček, nástraha se pak bude vznášet těsně nad dnem

 

Máme hotovo!

 

Když je vše, jak má být, tak třeba přijde vytoužená zlatá rybka... 

 

Úspěšný start nové sezóny přeje Martin Havránek