V podstatě nebylo dne, aby sousedky nevařily něco, co by nezavánělo oceánem. Nepřipravovaly si však jen známé rybí sushi, ale i chobotnice, sépie, kraby, krevety, mušle a mořské řasy. Musím přiznat, že jejich delikatesy byly pro mne - Středoevropanku – hodně exotické, rozhodně však chutnaly báječně. Navíc byly i zdravé, což se o mých smetanových omáčkách, guláších a vepřových řízcích říci určitě nedalo... 

 

Japonská kuchyně na český způsob

Jednou po orientální hostině u kamarádek jsem si posteskla, že bych si něco z „mořských pokladů“ ráda uvařila u nás – v Česku, ale že mnohé ze surovin buď vůbec neseženu, nebo určitě ne v dostatečně čerstvém stavu. Vzápětí mi bylo sděleno, že se spousta chodů dá připravit i ze sladkovodních ryb a běžně dostupných ingrediencí. To už jsem zastříhala ušima a hned jsem hledala tužku na zapsání receptů. Jeden z nich vám nyní nabízím. Jedná se o originální japonskou recepturu na silný rybí bujón zvaný KOI-KOKU. Jak název napovídá, tak jej v „Zemi vycházejícího slunce“ dělají z pestrobarevných koi kaprů, kteří jsou chováni v průtočných zahradních jezírcích. Nám pro tento účel bohatě postačí běžný český kapřík ve skromnějším přírodním šatu. Podmínkou je, aby žil v dostatečně čisté vodě a byl čerstvě ulovený.

 

Na počátku výroby rybího bujónu Koi-koku je ulovení zdravého cca dvoukilového kapříka z čisté vody.

 

K čemu je Koi-koku dobrý?

Tento léčebný rybí bujón japonského původu je vhodný tam, kde potřebujeme intenzivně vyživit organismus a podpořit tvorbu krve. Významně pomáhá při léčbě chudokrevnosti (anémii). Vhodný je i pro rekonvalescenty po dlouhých nemocích či úrazech. Velmi prospěšný je rovněž pro ženy ke konci těhotenství, dále k posílení organismu po porodu a následně i v čase celého období kojení. V těchto případech se doporučuje podávat až 3-4x týdně. K běžné konzumaci jej přidáváme podle chuti. Mohu vás ujistit, že Koi-koku plně zastoupí klasický Masox nebo prodávaný drůbeží bujón. A navíc ani nepoznáte, že jeho základem je ryba, neboť chuť i pach rybiny dokonale překryjí doprovodné přísady. Z čeho a jak, se rybí bujón Koi-koku dělá, se dozvíte z následujících řádků…

 

Ingredience a postup výroby rybího bujónu

Budeme potřebovat: čerstvého cca dvoukilového kapříka z čisté vody, 4 mrkve, 4 petržele, ½ celeru, lžičku kořene lopuchu, lžičku čaje Baucha (kořen lopuchu i čaj Baucha se dá koupit v obchodech s kořením, v obchodech se zdravou výživou nebo lékárnách), vodu a sůl. 

Čerstvě uloveného a zabitého kapra důkladně opláchneme vodou. Vykucháme ho a z vnitřností odstraníme jen žluč a střívka. Vše ostatní na kaprovi i v něm zůstává! Ač se to zdá podivné (a pro někoho i nechutné) ryba se vaří i s ploutvemi a šupinami, zůstávají také žábry, oči a všechny vnitřnosti (s výjimkou střev a žluče). Ostrým nožem na několika místech přetneme rybě páteř, aby se ryba dala snadno vložit do tlakového hrnce (papiňáku). Do hrnce dále přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na velké kusy, lžičku kořene lopuchu, lžičku čaje Baucha, sůl a vše zalijeme vodou. Tlakový hrnec zavřeme a vodu v něm přivedeme do varu. Na mírném ohni vaříme 3-4 hodiny. Poté hrnec odstavíme a necháme jeho obsah vychladnout. Rozvařené ingredience důkladně rozmixujeme ponorným vařičem. Vznikne hustá tekutina, ve které (ač je to k nevíře) nenajdeme ani šupinku a ani kostičku. „Rybí kaši“ nalijeme do nádob na ledové kostky nebo jí naplníme sáčky na led a uložíme do mrazáku. Je hotovo! 

 

Ryba se jen vykuchá, zbaví se žluče a střev, a pak se vloží do tlakového hrnce spolu s vodou, kořenovou zeleninou a dalšími přísadami.

 

Kaprovi na několika místech přetneme nožem páteř a zelenina musí být na velké kusy.

 

Vše vaříme na mírném ohni 3-4 hodiny.

 

Rozvařená ryba se zeleninou se důkladně rozmixuje na řídké pyré.

 

Vychladlou kaší se naplní nádoby nebo sáčky na ledové kostky.

 

Sáčky se mohou zatavit nebo jen pevně zavázat.

 

Rybí bujón je hotový a může se uložit do mrazáku.

 

Po zmrznutí kostek je bujón Koi-koku kdykoli po ruce. Používá se jako základ zeleninových polévek. Úplně však postačí, když si do talíře horké polévky ponoříte jednu zmrazenou kostku a necháme ji rozpustit. Dobrou chuť!

 

Text a fota: Andrea Guzej