Asi si by mnozí chtěli nyní zvednout varovný prst a připomentou, že se mělo tentokrát hodnotit jinak. Omlouváme se, ale systém hlasování se nám nepodařil zatím připravit a proto proběhne vyhodnocení po staru.

Tradičně jsme s Tomášem a Radkem nad fotografiemi seděli několik hodin a dohadovali se, která patří do užšího výběru a která už ne a následně bojovali za své favority na stupně vítězů. Nakonec jsme vybrali sedm snímků. Asi bych tu mohl naťukat několik dalších řádků nějaké té omáčky, nicméně si myslím, že se raději vrhneme rovnou na vyhodnocení. Napřed uvidíte hrubý výběr s krátkými komentáři, následně ten užší výběr a nakonec stupně nejvyšší. Tradičně se asi všichni s naším výběrem neztotožníte, ale na to jsme zvyklí a klidně nám vynadejte :-) Třeba to příště bude lepší :-)))

Základní výběr

 

Ranná zdolávačka na priehrade (foto č. 2032)

Snímek s příběhem má náboj i dynamiku. Vzbuzuje zvědavost, co vlastně visí na háčku (asi štika?). Fotka má dobrou kompozici i ořez. Širokoúhlé provedení jí rozhodně pomohlo. Záběr by byl aspirant na čelní pozice, kdyby... bylo použito kvalitnější „sklo“, umožňující menší hloubku ostrosti a lepší kresbu. Zdá se, že snímek byl vytvořen kompaktem nebo rovnou mobilem. Také by bylo fajn, kdyby v pozadí byla panenské příroda, což se asi ovlivnit nedalo, nicméně se na to divák následně neptá.

 

Jalec pod vodnou hladinou (foto č. 2033)

Vděčný záběr, který ocení každý rybář. Prokreslení ryby je i přes hladinu dobře patrné, je potlačené zrcadlení vody. Škoda jen, že jsou ryby v jedné linii. Je jasné, že jim poručit nejde, ale více diagonálního rozložení by bylo fajn.

 

Úsvit na Labi (foto č. 2037)

Zrcadlící se obloha na nehybné obloze má něco do sebe. Letící pták jinak statický záběr skvěle oživuje. Kompozičně mohl být břeh o kousek níž. Slušná "kýčovka" (nemyšleno hanlivě) s prvkem, který ji posouvá o patro výše!

 

Mlha na Orlici (foto č. 2038)

Velmi zajímavý snímek zachycující romantickou ranní atmosféru. Chvíli jsme diskutovali, zda je foceno přes nějaký filtr, či je následně snímek softwarově dobarven. Každopádně nás tahle fotka zaujala. Navíc má svůj příběh - u rybářů nutně vyvolá otázky: „Půjde přes plovoucí listí chytat?“ "Kdepak asi číhá štika a kde ryje dno lín?"

 

Odchod (foto č. 2040)

Záběr od země je dobrým nápadem! Škoda jen, že je snímek velmi centrální a má málo bočního světla. I tak jsme ale za netradiční úhel záběru vděčni! Dobrá práce!

 

Smrtící pohled (foto č. 2046)

Akční fotka, která by byla mnohem zajímavější, kdyby byl vytvořený ořez. Rušivým prvkem je červený pásek v rohu (snad rám podběráku). Když už, tak by tam měl být vidět více.

 

Bez slitování... (foto č. 2047)

Dvojice snímků se štikami – první snímek je hóóódně dynamický, ale teprve z druhého lze vyčíst, že si na kořist „vyšláply“ dvě zubaté najednou. Jako fotoseriál nemá chybu. Škoda, že nebyly snímky zaslány jednotlivě...

 

Co na to říct... (foto č. 2051)

Milý detail „špuntu“ na hladině. Z technického hlediska ale fotograf nasekal spoustu chyb – z vodorovné hladiny je nakloněná rovina (když už naklánět, musí to mít smysl a rozhodně více, než náznakem), na hladině se zrcadlí spousta rušivých prvků a splávek je umístěn zbytečně centrálně. Snímku by rozhodně prospěl pořádný ořez... 

 

Zrcadlení (foto č. 2058)

 

 

Parádní kontrast postavy vůči vodě. Snímek by oživil kruh na vodě po dopadu nástrahy na hladinu (to by se dalo načasovat). Rovněž by stálo za úvahu udělat širší záběr, aby se na fotku dostalo víc stromu, více obzoru a především více zrcadlícího se rybáře. Teprve potom by to byla super "tapeta"!

 

Lipanění (foto č. 2060)

O tomto snímku se dá říci přesně to samé, co o tom předchozím. Širší záběr a panoramatický ořez by fotku posunul o dost dál!

 

Dunaj (foto č. 2062)

Do třetice stejný problém – i tady by se vyplatilo udělat s fotoapárátem pár kroků vzad a především vlevo. Navíc by snímku prospělo, kdyby se udělal např. panoramatický ořez. Nahoře i dole je totiž spousta „hluchého místa. 

 

Aquabelly (foto č. 2063)

Velmi pěkné a navíc vtipné! Jen je škoda, jak sám autor píše, horší kvalitky. Jinak určitě aspirace na vyšší příčky!

 

Svítání nad Labem (foto č. 2070)

Moment, který každý rybář poznal na vlastní kůži, ale dokázalo jej zvěčnit jen pár jedinců. Výtka by směřovala jen ke kompozici – hladina by mohla být mimo střed snímku, slunce více vlevo a chtělo by to přecijen kvalitnější techniku. Přesto palec nahoru!

 

Svítání (foto č. 2073)

Kdyby byl prověšený strom zabrán z větší dálky, aby se do záběru vešel celý, bylo by to good! Tohle torzo připomíná snímek houby, které fotograf zvěčnil jen nohu a klobouk nechal bez povšimnutí! Možná by bylo fajn fotografovat ještě z menší výšky. Ale kritizujeme něco, co se nám ve skutečnosti velmi líbí!

 

Duháci (foto č. 2079)

Když pomineme zvolené téma, které maličko více zavání „masařským zátiším“, z fotografického hlediska se najde také pár chyb. Např. některé části snímku jsou přepálené a středem ryb se táhne nějaký stín (asi foceno pod větví).

 

Kámoš (foto č. 2083)

Hezká letní a vtipná momentka. V soutěži je opakovaně a vždy se u ní zastavíme, protože nás prostě baví! Ale na vítězství podle nás prostě nemá.

 

Jedno rychlý, než to přijde... (foto č. 2088)

Černobílá verze snímku dostala náboj. Zvýraznily se kontrasty a vylezly detaily i hra stínů. Parádní práce! Jen škoda ne úplně dokonalého ořezu - vlevo nahoře je zbytek čehosi, který zbytečně ruší.

 

Šíravska búrka je nevyspitateľná (foto č. 2101)

Zajímavému snímku s atmosférou "jako prase" by jako sůl prospěl ořez! Rozhodně by měl zmizet kus auta na pravém okraji. Stejně tak by pomohlo i „zeštíhlení“ ze spodní strany – hladinu by ořez posunul do spodní třetiny a pak by bylo vše kompozičně v pořádku. Případně by skvěle vypadalo i panorama. Jen si zkuste horní a spodní čtvrtinu zakrýt papírem a nemusíme to ani ukazovat...

 

Po búrke na Zemlínskej šírave (foto č. 2102)

Zajímavá fotografie s dobrým světlem, kontrastem i barevností. Jedinou výtkou je „přemíra prutů a stojanů v pozadí, která působí jako rušivý prvek. Kdyby tam byla jen ta loď...

 

   

 

Užší výběr

Pro dnešek stačí... (foto č. 2089)

Vtipné, hravé, akční! V barevné verzi by obraz působil roztříštěně, ale černobílá mu dodává atmosféru. Jen je škoda, že malému rybářovi není vidět alespoň z profilu do obličeje...

 

Ráno (foto č. 2081)

Tematicky a barevně dokonalé! Kompozičně a technicky s výhradami. Kdyby bylo okolo siluety rybáře víc prostoru, fotka by dýchala volněji. Nakloněná hladina působí trochu podivně... 

 

Západ slunce na jezeře Sandören... (foto č. 2045)

Poutavý snímek přicházející tlakové fronty. Záběru by prospěl ořez horního okraje.  

 

Osobák Zubáča Veľkoustého (foto č. 2031)

Pěkná fotka úlovku s příjemně "mázlým" pozadím. Jen je škoda, že jsou tam domy, které nás ruší...

 

Stupně vítězů

 

Rybář, ten těžký život má... (foto č. 2092)

Výborná kompozice. Tyče provádějí snímkem zleva dole až doprava nahoru k ústřenímu motivu. Nechybí ani akce, příběh a výborné je černobílé provedení s optimálním kontrastem. Celkově je postprodukce vč. ořezu zvládnutá na jedničku a o vítězi nebylo pochyb!

 

Podzim na Rozkoši (foto č. 2036)

Vynikající snímek. Chvíli jsme diskutovali, zda by nebyl lepší mírně širší záběr s celými kořeny. Nicméně o umístění na stupních vítězů nebylo pochyb.

 

Jeseň (foto č. 2061)

Další snímek s dobrou kompozicí, atmosférou a nápadem. Možná to byla náhoda, ale napřed zaujme podzimními barvami, následně vodou a až po chvilce divák objeví rybáře. Snímek, na který má smysl se podle našeho názoru opakovaně dívat!

 

Tak a je to za námi. Těšíme se na vaše komentáře a během několika následujících dní se na oplátku můžete vy těšit na fotosoutěž novou.

 

Dobré světlo přeje za porotu

 

David Havlíček