Hledání neexistujícího univerzálu

S postupem času jsem ve svém snažení sklouzl tak trochu k UL přívlači, ale zase ne v té její ortodoxní ultra variantě. Spíše to je taková forma jemnější přívlače. Jako správný fanda této odnože sportu jsem nakoupil nejeden prut a naviják a snažil se objevit optimální proutek pro každodenní vláčení na říčkách a potocích, popř. na menších řekách. Je pravda, že jsem za léta zakoupil spousty prutů a bláhově si namlouval, že tenhle je ten pravý a poslední. Vím, že to je hloupost a že jich ještě spoustu koupím. :-) 

Když mně rukama prošla celá řada prutů, našel jsem modýlek, který splňoval většinu parametrů. Myslím, že si mohu dovolit udělat malinkou reklamu a prozradit, že oním dlouho hledaným univerzálem je pro mě proutek Norsteream Areal. 

Jako bych nyní viděl reakce některých „odborníků“ hlásajících že univerzální prut neexistuje. Do jisté míry mají pravdu, ale mě se podařilo najít proutek, se kterým si mohu zachytat jak na potoce, tak i na řece pod jezem, Svůj nejoblíbenější kousek rybářské výzbroje vozím neustále v autě a využívám jeho služeb kdykoli se naskytne volná chvilka někde si nahodit. 

 

Jez na potoce na kraji města.

 

Občas se povede na malou nástrahu i o trochu větší štíhle.

 

Oblíbené místo lovu!

 

Ukázkový příklad řeky protékající městem.

 

V akci!

 

V plném soustředění při lovu!

 

Co mi funguje!

Pokud se týká provozování přívlače ve městech a blízkém okolí, tak volím nejčastěji právě výše vzpomínaný model. Vzhledem k tomu, že většina toků ve městech je kolem břehů udržovaná a člověk se nemusí prodírat nejrůznější zelení, tak by byl možná vhodnější delší proutek, abych neplašil ryby stojící blízko břehů a dosáhl dál. Ale to je spíše na každém, co komu vyhovuje.

Za nástrahy nejčastěji volím malé twistry do velikosti 2“, dále rotačky velikosti 00 a 0 (max. 1). Občas používám malé woblírky. Poslední dobou preferuji spíše gumové nástrahy - twistery, smáčky a napodobeniny rybiček, např. Banjo 1“ apod. Co se týká barev, tak na tocích, které pravidelně navštěvuji, se mi osvědčily nejvíce barvy světle zelené a perleťové. Na okouny v čisté vodě je mou nástrahou No.1 - gumka v odstínu „oranžová mrkev“.

 

Moje nejoblíbenější barvy!

 

Jedna z novějších a málo používaných nástrah, gumové rybky 5 cm!

 

Miniplandavky platí hlavně na tlouště a duháky!

 

Nechytám jen na běžně známé twistry, ale zkouším i jiné a nové věci.

 

Pár základních barev a vzorů bohatě stačí!

 

Rotačky 000 a 00, je potřeba velice jemný vlasec.

 

Rotačky vel. 00, bez těch si chytání nedokážu přestavit.

 

Ty zatížené platí v hlubších tůních!

 

S čím se dá počítat

Výhodu rybaření ve městech vidím převážně v potenciálně větším množství ryb než mimo ně. Přirození predátoři se rušným místům spíše vyhýbají a nevytváří na osádku takový tlak. Naopak je pravdou, že toky ve městech jsou mnohdy regulované a ryby tu mívají menší vzrůst. Mně to nevadí. Spíš hodnotím své rybaření podle toho, kolik kusů a druhů ryb se mi povede na daném místě ulovit. Velikost úlovků beru jako okrajovou záležitost. Například, jdu-li vláčet na řeku mimo město, tak třeba dostanu jediný záběr od mírové štiky, ale ve městě chytím třeba i patnáct štik, které mají velikost do půl metru. Z pohledu zábavy a relaxace preferuji variantu vyššího počtu záběrů – koneckonců k obědu si raději dám něco jiného, než zrovna štiku... 

Mnohdy je až neuvěřitelné, kolik druhů dravců se dá ve městech chytit. Nejvíce zastoupeni jsou zde obvykle malí okouni, zmiňované štičky, pěkní tloušti, ale dokonce i pstruzi - převažuje vysazovaná forma pstruha duhového. Výjimkou nebývá ulovení bolena, candáta, parmy a dalších ryb.

 

Asi nejčastější úlovek ve městech.

 

Céčka bývají spíše menších velikostí, ale v hojném množství.

 

Další zástupkyně, která má do míry daleko, ale potěšila.

 

Další z častých úlovků.

 

I novinky fungují!

 

Moje nejoblíbenější lovená ryba!

 

Někdy se poštěstí i duhák přes 40cm

 

Několikrát se mi už povedl i velice slušný potočák, tento měl 40 cm!

 

Není to nádhera? Okouni kolem 30 cm opravdu potěší.

 

Občas se nachytají duháci, kteří sjíždí po proudu z pstruhových úseků.

 

Občas se poštěstí i  candátek.

 

Občas se povede velice milé překvapení, tentokrát ostroretka cca 45 cm!

 

Rychlé foto a opatrně pustit zpět.

 

Větší woblery používám málo, ale tento tloušť 52 cm neodolal.

 

Vzpomínám na jeden den před lety, kdy mě kamarád vzal na městskou část řeky. Zaparkovali jsme kdesi u paneláků a mezi venčícími psy jsme prokličkovali k řece. Na regulovaném břehu jsem si připadal v broďákách jako exot. Začal jsem chytat, ale nevěřil jsem, že tu něco dostanu. Připadalo mi, že jen dělám exhibici domorodým obyvatelům. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem po chvíli začal chytat rybu za rybou. Rázem jsem zapomněl na nevzhledné okolí i občasné pozorovatele a užíval si nádhernou rybařinu. Je pravdou, že úlovky nebyly nikterak oslnivé, ale jejich množství bylo překvapivé. A jelikož jsem lovil na jemnější náčiní, tak jsem si užil každou zdolávanou rybu.

Text a foto: Josef Novák