Plavaná venku a v tuzemsku

Po několika letech pobytu mimo republiku a stovkách ujetých kilometrů jsem se rozhodl vrátit domů k rybařině. Nestačil jsem se divit, co všechno se v rybařině změnilo. Musel jsem začít moderní techniky doslova studovat, což díky mé rozsáhlé znalosti angličtiny bylo o něco jednodušší. Rozhodl jsem se soustředit hlavně na dravce. To málo z volného času jsem přednostně věnoval právě štikám. 

Všiml jsem si, že lov štik v Čechách se značně liší od našich západních sousedů. Konkrétně ve Velké Británii používají rybáři spoustu metod, které jsou u nás zřídka k vidění. Rozhodl jsem se tedy napsat tento krátký příspěvek o jedné z nich - o takzvaném „drift floatu!“

Drift float, neboli „hnaný splávek“ jsem v Čechách zatím nikoho používat neviděl. A ani jsem se toho o něm u nás moc nedočetl. V podstatě se jedná o systém nastražení mrtvé rybky, která je oživována a popoháněná po vodní ploše díky „větrnému pohonu“. 

 

Jde to i klasicky, ale proč nevyzkoušet něco nového.

 

Větrný systém!

Zatímco náčiní – prut, naviják s vlascem – se nijak neliší od našeho běžného štikaření, zásadní rozdíl je v lovné sestavě. Už splávek je jiný! Na delším dříku splávku (kačeny) je totiž nasunutá pestrá (fluozelená, oranžová) plastová kartička (různé velikosti), která má za úkol chytat svou plochou vítr. V podstatě funguje stejně jako plachty na středověkých korábech. Tímto způsobem se splávek vzdaluje po hladině a nástraha pod ním propátrá velkou část vodní plochy.

 

Drift float v praxi

 

Tato metoda je velice dobře využitelná na velkých rybnících, přehradách, pomalu tekoucích nížinných řekách. Ze břehu i z loďky. Její funkce je samozřejmě nejlepší při větru. Ideální stav je tehdy, kdy máme vítr přímo v zádech, ale s plachetkovým splávkem se dá se chytat i když vane ze stran. Drift float je dobrým pomocníkem také v místech, kde je špatný přístup k vodě, nebo kde jsou používanější metody lovu problematické kvůli nemožnosti nahození.

Drift float má v podstatě jen jeden háček - součásti na jeho výrobu se u nás běžně neprodávají! Jsme tudíž odkázaní jen na „zlaté české ručičky“ a pokud chceme tuto zajímavou vzrušující techniku vyzkoušet, musíme si je vyrobit. Naštěstí výroba není zas tak složitá – konkrétně jde o výrobu kulových zátěží, aby byly vyměnitelné a sehnání potřebného materiálu. Já jsem měl například největší problém se sehnáním tyčoviny, která by byla vhodná - dostatečně tenká a přitom pevná. Nakonec jsem ale dospěl do zdárného konce a povedlo se!

 

Splávek s plachetkou a pomocný plovák

 

Potřebné vybavení pro drift float

Prut by měl být alespoň čtyřmetrový a raději tvrdší (2,75 -3 lb) pro lepší kontrolu nástrahy a včasné efektivní zaseknutí (zasekáváme ihned po potopení plachétky). Naviják robustnější, který dokáže rychle navinout větší metráž vlasce či pletenky. Pevnost vlasce nebo pletenky by měla být 10 - 15 kg. Je velice důležité, aby vlasec či pletenka byly plovoucí, což se dá popřípadě vyřešit jejím namazáním.

 

Splávek s plachetkou se hodí na větší vodní plochy, jen musí foukat vítr!

 

Za nástrahu znamenitě poslouží jakákoli mrtvá sladkovodní ryba. Doporučuji však použít po vzoru západoevropských rybářů mraženou rybu ze supermarketu. Zvláště se hodí tučnější druhy ryb - makrela, sled, sardinka, pstruh apod. Ryba se na trojháčky nastraží ještě nerozmrzlá, při rozpouštění totiž zanechává výraznou pachovou stopu, která dravce neomylně navede ke kořisti.

Lov stylem drift float je zábavný, spolehlivě prověřený a účinný. Svými výsledky je srovnatelný s běžným lovem na káču s živou rybkou, ale v našich podmínkách jej štiky neznají, a tak dokáže překvapit i svou neokoukaností. Hlavně svou nástrahu dostanete po větru do míst, kam se žádná nástraha nikdy nedostala. Právě tam číhají jednak nezrazené štiky, a také staré a zkušené „zubatice“!

 

Důkaz místo slibů

 

Přeji mnoho úspěchů s novým způsobem u českých štik!

Jan Žižka