Kde a co?

Protože podnovoveský revír dobře znám, vím, že se jedná o nadprůměrně zarybněnou lokalitu, která je mezi rybáři proslulá především velkými kapry. O tom se na vlastní kůži  přesvědčilo v červenci loňského roku sedm týmů, které nachytaly během 72 hodinového závodu přes 13 metráků kaprů o průměrné váze přes 5 kg!

 

 

Závody v plavané jsou však na této vodě velkou neznámou. Bílá ryba se zde vyskytuje hojně, ale jen stěží se dá odhadnout, jak bude reagovat na velké množství krmení a závodní atmosféru. Z této velké neznámé jsem také vycházel při sestavování pravidel závodu, kde jsem v závěru uvedl, že lze očekávat úlovek za poločas přes 30 kilogramů. Smyslem této věty v propozicích nebylo přilákat závodníky, ale přimět zúčastněné, aby si vzali dostatečně velký (pokud možno závodní) vezírek. Na internetových stránkách však tato věta vyvolala mezi rybáři velkou diskuzní přestřelku. Dokonce několik nepříjemných „obvinění“ směřovalo i na mě - na organizátora, že uváděné hodnoty, které nemají s realitou pranic společného a takto nadhodnocená čísla nemám raději nikde zveřejňovat.

Oponovat? To by asi nemělo smysl. Polovina rybářů je přesvědčená, že je možné nachytat za tři hodiny přes třicet kilo ryb, ale zbytek nikdy neuvěří. Rozhodl jsem se v rámci testování oba názorově odlišné tábory rozsoudit.

Testování v praxi

Ve středu 8. 5. 2013 jsem si připravil čtyřmetrový bič na velmi jemnou plavanou a vyrazil jsem na revír. Při přípravě krmení jsem si nebyl příliš jistý, zda budou ryby preferovat sladkou nebo masovou bázi, tak jsem si nachystal obě varianty. Abych rybu na místě dlouho udržel a nemusel neustále vnadit, zvolil jsem krmení s dostatkem hrubých částic a pelet.

 

 

V kyblíku jsem rozmíchal sladkou směs z Active mixu Sweet, kukuřici a Candied pellets, kterou jsem také hned od začátku vnadil. Jako nástrahu jsem použil masné červy. Chytání jsem zahájil v 9.15 hod. Ryby najely na krmiště téměř okamžitě! První záběry od perlínů přišly během necelé minuty a trvaly ve vysokém tempu cca 20 minut. Jediným problémem byly háčky Kamakatsu (vel. 12), kterých jsem během úvodní „dvacetiminutovky“ ztratil hned pět (tři se zlomily a dva jsem pozbyl i s rybou)! 

 

 

Kvalitu háčku se rozhodl otestovat i zhruba dvoukilový kapřík. Háček č. 12 se mu zasekl přímo do okraje tlamky. Pro mě tím začal nekonečný souboj, který trval více než čtvrt hodiny!

 

 

Zdolaný kapřík byl příjemným zpestřením mezi bílou rybou, ale v potřebném váhovém součtu představoval ztrátu, kterou se mi nepodařilo do konce první hodiny chytání smazat. Tak jsem měl v 10.15 hod. odhadem „jen“ 7,5 kg ryb!

 

 

 

Druhé kolo

Netušil jsem však, že mě o pět minut později čeká další překvapení. Úlovek mi odplaval po záseku s celým návazcem. A tak jsem musel běžet do auta vzdáleného padesát metrů od fleku a navazovat komplet celou montáž. V celkovém čase to celé znamenalo ztrátu 3,5 minuty bez chytání. Musím upozornit, že jsem měl s sebou doprovod, který pečlivě měřil čas a informoval mě, jak si stojím ve srovnání s plánem. Po další ztrátě několika dalších háčků mi došly „dvanáctky“ a byl jsem přinucen přejít na háčky č. 8 značky Owner. Tento „velký“ háček se hned od začátku jevil jako lepší volba. Ryby se nezažíraly a také méně padaly. S touto montáží se mi podařilo do konce druhé hodiny nachytat odhadem 10 kg perlínů. V 11.15 hod. jsem tedy byl stále 2,5 kg pod plánem.

 

 

Kolo závěrečné

Do poslední hodiny jsem nastupoval s vědomím, že se počet úlovků v každé desetiminutovce nesmí dostat pod 20 kusů. Tomu jsem musel přizpůsobit způsob krmení. Krmil jsem nepřetržitě celou hodinu. Jednou rukou jsem držel bič a druhou jsem dokrmoval.

 

 

Už jsem ale nekrmil koulemi, ale rozprašoval jsem sweetku do vzdálenosti 4,5 metru od břehu. Bylo to dost náročné, ale přineslo to své ovoce. V průměru jsem nachytal 23 ryb/10 min. Ale stačilo to ve výsledku?

 

 

V 12.15 hod. jsem vytáhnul poslední rybu a došlo na vážení celkového úlovku. Abych byl přesný, tak všech úlovků, které se mi podařilo umístit do vezírku. Při nutnosti rychlého zacházení s rybami se mi podařilo minimálně 10 kusů pustit mimo vezírek :-). Váha však i přes všechny mé nepodařené akce (zlomené háčky, přetržené vlasce, nepřipravené rezervní náčiní, nezasakované ryby, atd.) ukázala hodnotu 30,11 kg! 

Závěrem bych tedy chtěl sdělit táboru „opozice“, že na Podnovoveském rybníce je možné za 3 hodiny nachytat 30 kilo ryb, i když budete lovit třeba jen a pouze bílou rybu...

 

 

František Helm