Abychom si práci s vyhodnocením usnadnili, udělali jsme výběr fotografií, které lze i s přimhouřením oka považovat za detail a měly odpovídající technickou kvalitu. Samozřejmě jsme vyřadili i ty fotografie, které sice detail zachycovaly, ale nepovažovali jsme je za rybářský motiv. Je určitě diskutabilní, zda jsme učinili dobře, nicméně za svým rozhodnutím si stojíme. 

Zde jsou příklady fotografií, které by se do užšího výběru určitě dostaly, ale nesplňují z našeho pohledu výše uvedená kritéria:

 

Potočák C&R

Púštanie mojej najobľúbenejšej ryby späť do vody.

Autor fotografie: Peter Marhefka

 

Kmen

Kmen

Autor fotografie: milan flodrman

 

Krásná loď na krásném místě

Sonka, Finsko. Leica CL

Autor fotografie: Boleslav

 

Než se dostaneme k vítězným fotografiím, tradičně ukáži některé fotografie z užšího výběru s krátkými komentáři. Tato fotosoutěž patřila dle mého názoru k jedněm z neslabších a výběr skutečně nebyl vůbec jednoduchý a předem počítám s ostrou kritikou, na kterou se ale po pravdě vcelku těším, neboť mne velmi zajímají názory ostatních. Dokonce jsme tentokrát přemýšleli, že necháme o fotografiích hlasovat a porota vůbec do výsledku nebude zasahovat. Bohužel jsme ale zatím toto břemeno nechali na sobě :-), tak do nás! Příští fotosoutěž bude mít již pravidla zbrusu nová. Po stanovenou dobu budete fotografie vkládat. Poté naše porota vybere fotografie do finále a další měsíc bude probíhat veřejné hlasování, kde vítěze určí hlas lidu :-)

A nyní k současným finálovým snímkům a těm fotografiím, které považujeme za hodné okomentování.

 

Komentář poroty: U této fotografie mi poněkud chybí kontrast a současně je ostrost, která má být na druhém wobleru, tak nějak "neslaná a nemastná".

 

Komentář poroty: Zajímavý záměr a slušná práce s kontra světlem a hloubkou ostrosti, nicméně popředí je velmi prázné. Řešili bychom to buď ořezem, nebo před háček s nástrahou např. položili čihátko či další nástrahu.

 

Komentář poroty: Je toho už nějak moc. Pomohlo by podle nás jít do většího detailu a ještě většího rozdílu mezi ostrým a neostrým. I nám vadil ten prázdný pravý horní roh

 

Komentář poroty: Polodetail a navíc působí divně. Je to dáno tím, že autor zapomněl fotografii nejspíše otočit na výšku tak, jak byla focena. I pak ale působí nepřirozeně. Mnohem lépe by vypadala, kdyby ryba byla na břiše. Ale především to opravdu není detail, ale něco mezi detailem a celkem ryby z netradičního úhlu.

 

Komentář poroty: Více deailní a bylo by to lepší! A přidat třeba splávek, aby to byl rybářský motiv!

 

Komentář poroty: Vcelku zajímavý pohled, ale boj s ostrostí a opět to podle nás není úplně detail. Ono udělat ho širokoúhlým objektivem (což je tento případ) ani dost dobře nejde.

 

Komentář poroty: Tuto fotografii jsme vybrali záměrně. Pánové a dámy, dávejte si pozor, na co ostříte. Nevěříme totiž, že toto mohl být záměr.

 

Komentář poroty: Zajímavé, leč prapodivně oříznuté (proč čtverec?) a navíc neostré. Softwarový pokus je vidět, nicméně co ostré není, to ostré nikdy nebude.

 

Komentář poroty: Opět: šel bych do většího detailu. Klidně následným ořezem. Tohle je takové něco mezi a navíc vlevo je mraky místa a vpravo zbytečně řízlá ploutev. Navíc bylo foceno zřejmě na výšku a působí nepřirozeně. Příště bych to zkusil ve vodě s bočním světlem.

 

Komentář poroty: Ani detail ani celek. Ale když už takovouhle velikost, tak dát pozor, aby nechyběl kousíček kličky a překlapěče. Tedy o 10% širší záběr. Anebo o 30% bližší, aby v tom byl záměr.

 

Komentář poroty: Pěkná fotografie, u které jsme se chvíli přeli o tom, zda to je, či není detail. Nakonec jsme se shodli, že není. Nevím, jaký je originál, ale pokud dostatečně kvalitní, šlo by detail vytvořit ořezem.

 

Komentář poroty: Škoda té neostrosti a divné kompozice (ořezu). Tady by asi mohl fungovat "legendární" čtverec.

 

Komentář poroty: Asi bychom šli do většího ohniskové vzdálenosti a detailu a shodli jsme se, že formát na výšku nemá v tomto případě opodstatnění a volili bychom snímek na šířku.

 

Komentář poroty: Krásný detail tlouští ploutve. Je je ohromná škoda, že je dole tak natěsno.

 

Komentář poroty: Část ve stínu, část na sluníčku - to nedělá většinou dobrotu. Snímek je zajímavý, nicméně je to už příliš barevné a v levé spodní třetině, je podle Radka moc "prdelek" woblerů a spíše by v tomto místě uvítal ústřední motiv.

 

Komentář poroty: Vtipné, ale není to detail. A zřejmě bych si odpustil onen pravidelný okraj.

 

Komentář poroty: Zajímavé a docela dlouho jsme přemýšleli, zda to není adept na přední příčky. Nakonec jsme se ale shodli, že nás ruší příliš velké naznačení vinětace a téměř 100% hloubka ostrosti.

 

No a jsme ve finále. Vítězné fotografie tentokráte nalézáte až na konci hodnotícího článku. Po pravdě, řečeno, žádná fotografická hitparáda to tentokrát nebyla, ale všechny tři fotografie si dovedu představit ve zvětšenině a v pěkném rámu na zdi a asi bych se na ně vydržel delší dobu dívat.

1. místo 

Posledné lúče slnka

Štuka ulovená na vobler pod nohami s poslednými lúčmi slnka.

Autor fotografie: Peter Marhefka

Komentář poroty: Z této fotografie na nás dýchl příběh. Štika ulovená přívlačí zřejmě těsně před západem slunce a navíc detilně zachycená z netradičního úhlu. Neodpustím si ovšem malou poznámku: kdyby dokázal autor na hlavu štiky odrazit alespoň trochu světla od zapadajícího sluníčka a dát tak možnost vyniknout barvám ryby, byl by to velký krok kupředu. Stačilo by i obyčejné bílé tričko, i když vím, že na rybách je člověk prostě na rybách a odraznou desku sebou netahá a při přívlači už vůbec ne :-)

 

2. místo 

Vzpomínka na Scanixov

Mrštíkův duhák

Autor fotografie: sethy

Komentář poroty: snímek považujeme za zdařilý, maličkou vadou na kráse je posun ostrosti na tělo ryby a nepatrná neostrost oka ryby (oko by v takovém případě mělo být ostré jak břitva). Současně bychom asi volili trochu odlišný ořez - méně těla a o trochu více prostoru před hlavou a vzhledem k zadání soutěže ještě více detailněji. I tak ale dobrá práce - tmavé "hrající" pozadí odražené neostrostí dává rybě pěkně vyniknout.

 

3. místo

Navázáno...

Dárek od kamaráda, hezké, vkusné a chytají...

Autor fotografie: Petr Štefka

Komentář poroty: Ani nevíme co nás přimělo se k této fotografii se několikrát vrátit, až nakonec skončila na bronzové příčce. Zřejmě je to její jednoduchost. Osobně bych možná spodní mušku více pootočil a ostrost směřoval více na její hlavičku a nad horními muškami neponechával tolik místa.

 

 

Těšíme se na Vaše komentáře a na účast v další fotosoutěži, která má tentokráte název Rybářská fotografie a z toho vyplývá, že je téma zcela volné. Podmínkou je, aby se jednalo o rybářský motiv. Soutěž startuje zde: http://www.chytej.cz/fotosoutez/18/rybarska-fotografie/

Přeji všem rybářským fotografům kreativitu, hodně nápadů a dobré světlo. A především Petrův zdar!

 

David Havlíček