Myslím že podzim se stal oblíbeným ročním obdobím mnoho příznivců Petrova cechu, ať již jsou to milovníci lovu kaprů, kteří se mohou těšit na mohutné kapry, kteří v tuto dobu přibírají kila na zimu,  nebo vláčkaři, pro které je toto období velmi pestré, protože dravci už se také připravují na příchod chladných měsíců a tak můžeme ulovit krásné candáty, vypasené štiky a nebo podzimně zbarvené okouny.

 

V tomto ročním  období nestrádají ovšem ale ani rybáři milující lov bílé ryby. Parmy, podoustve, cejni, plotice, ostroretky a všechny ostatní druhy mají podzimní pré a jsou připraveni ve svých úkrytech vyrazit na hmyz který vypadává z pomalu poletujícího listí nad řekou. A tak máme na úlovek větší  šanci i my „blázni“, kteří u vodních ploch či řek již od brzkých hodin drkotáme zuby pod silnou vrstvou oblečení  na našem těle a s velkou dávkou čaje v něm, abychom se zahřáli.


Někdy při nekonečném čekání na záběr je nám šálek teplého čaje z termosky šik a to i u přívlače, kdy při pauze hledíme na vodu a jen si v přemítáme letní zálovy z míst, kam naše nástraha dnes dopadla již mnohokrát. Nebo při probuzení v bivaku do mlhavého rána, když trneme v naději na ten „ zásadní píp“ který by nám dodal tolik odhodlaní, tehdy je doušek čaje také jen k dobru.

 
Podzim je podle mě velmi charakteristické a proměnlivé roční období. Řekl bych, že má své dvě tváře a podle toho, jak člověk toto období vnímá, ho buď má rád a nebo je mu proti srsti. Přece jen studený vítr, vlhko, časté přepršky a slečny přioděné více než v letních měsících, neslibují nic hezkého. Když ho ovšem člověk nebere z této odvrácené strany městského „ducha lidu“ a užívá si to, že všechno okolo hraje pestrými barvami a nechá se v táhnout do té atmosféry, která je právě na podzim tak hravá, tak se do něj lehce zakouká.


Závěrem bych chtěl jen všem popřát mnoho hezkých chvil u vody a krásných zážitků s rybami a jejich lovem. Čas strávený na rybách se přeci do života nezapočítává, tak si užívejte raději pohled do přírody a nechejte si drásat nervy od těch šupinatých predátorů, než být někde zavřený doma a nechat si drásat nervy od drahé polovičky.


Text i foto:  Jiří Hoffmann – obi