Nakonec jsme se v pátek večer všichni sjeli a vyhlédli si místa k naší spokojenosti. Po veškerých přípravách a drobném občerstvení jsme zalehli. Ráno všichni vyrážíme na vodu a umísťujeme bójky, každý dle svého. Tonda za hranu do 2,5 m, Tomáš si našel plošinu v hloubce 1 metru a já na hloubce 3,2 metru. Po zakrmení a umístění montáží se u mě projevuje malátnost a skoro nevidím na oči. Pomalu vychází slunce a rtuť teploměru stoupá.

Hnus, v sobotu 36,2°C ve stínu, vítr se ani nehne. Rybám to ovšem až tak nevadí, přicházejí první polední záběry. Ryby se pohybují v rozmezí 55 – 75 cm.  Těšíme se na noc a doufáme, že zdoláme něco většího. Bohužel ani píííp.

Nedělní ráno nás vítá modrou oblohou a teplotou 27°C. Než se začnou trousit první koupálisti, zdoláváme další 4 ryby kolem 10 kg. V poledne záběry ustávají a koupálistů je zde již jak na chorvatských plážích i přes zákaz koupání. Peklo začíná! Teplota ve stínu 39°C, plná pískovna naháčů, kteří krouží kolem bójek a tahají za ně, no děs! Já ležím jako lazar, protože mi natekl krk a objevila se horečka.

Kolem 20. hodiny se břehy vylidňují a já dostávám krásnou jízdu. První pohled letí do vody, zda se mi opět nezamotal do vlasce nějaký plavec nebo lehátko. Je to dobré, zvedám prut a jedu na vodu. Po krásném souboji zdolávám kapra 95 cm a 17,2 kg, kterému zachutnal můj oblíbený EDISON 2 x 20 mm. Ještě jsme měli pár záběrů od menších ryb a kolem půlnoci záběry ustaly. V pondělí ráno nemůžu otevřít oči a mám nateklý krk, sedám do auta a jedu do lékárny pro antibiotika. Teploty se opět šplhají k 36°C!

Po příjezdu zpět mi Tonda hlásí, že měl krásného lysce 13,5 kg na JÁTRA-ANANAS-ČESNEK a Tomáš taky pár ryb na BRUTUSE. Já to vzdávám a zalehávám do stínu stromů. V úterý ráno zavážím a asi po 20 minutách se rozjíždí první prut. Kapr má „jen“ 12,5 kg, ale je to dlouhán měřící 92 cm. Za chvíli má Tomáš nádhernou jízdu a po zdolání měříme 97 cm a 18 kg na BRUTUSE obaleného v obalovačce BRUSINKA.

Teploty opět dosahují tropických hodnot 36°C a k tomu panuje naprosté bezvětří. Ryby berou jen v dopoledních hodinách. Volá mi kolega, ať se připravíme, že se na nás začínají valit obrovské bouřky a přívalové deště s kroupami! No výborně z extrému do extrému.
V dáli začíná hřmění, obloha se zatahuje a koupáči utíkají domů. S obavami sledujeme oblohu a zvedající se vítr. No nazdar, a je to tady!!! Začíná peklo! Stovky blesků, průtrž mračen a vichřice! Ještě ty kroupy a je to všechno. Naštěstí to netrvá dlouho a stěhuje se to nad Hradec Králové. Ani ryby do rána nespolupracují. Ráno opět 35,8°C a přesto, že v rádiu hlásí zataženo, u nás je azuro. Opět zdoláváme několik kaprů kolem 10-12 kg a před polednem to začíná znova. Blíží se opět PEKLO!

Zalézáme do bivaků a čekáme, co bude.

Zzzzz PRÁÁSK!! Cca 40 metrů za bivakem sjel blesk, rozsvítil celé okolí a mě to zvedlo i s postelí. Tak to bylo na pos…


A k tomu se ještě Tomášovi rozjel pravý prut, opět BRUTUS. Nikdo si nedovolil vystrčit ani nos, ať si jede. Píííííp, rozjíždí se i můj EDISON. Naštěstí se kapr asi vypnul. Po asi 2 hodinách bouře přestává a opět se přesunuje nad Hradec. Bivaky plavou, vlasce vytočené z cívek, ale jsme živí. Tondovi se rozjíždějí oba pruty skoro naráz, EDISON i BRUSINKA. Rybám asi chutná.

Při této extrémní výpravě jsme nachytali cca 45 kaprů, nej 18 kg, 17,20 kg, 14 kg, 13,5 kg a mnoho menších kolem 8-10 kg.

 

Zažili jsme kromě sněžení všechny druhy počasí od tropů až po extrémní bouřky a průtrže mračen s vichřicí.

Ale bylo krááásně!


Ahoj zase někdy na rybách  TOM