I u nás se kdysi ryby zvládly rozmnožovat samy a některé druhy to dokážou i dnes. Ovšem je třeba říci, že si toho příliš nevážíme. Většinou jsou to druhy menší velikosti a mnohé jsou považovány za bezcenný šupinatý plebs. Však jim také ten výtěr nijak neulehčujeme – zlikvidovat během úprav toku trdliště libovolného druhu není žádný problém a nikoho to netrápí. A doba, kdy byly řeky v jarním období kvůli výtěru ryb hájeny, je už dávno minulostí.

Nemyslím, že by bylo nutné řeky opět kompletně hájit, ale některé úseky by si to zasloužily.

Setkat se dnes s masovým výtěrem libovolného druhu je docela problém. Ještě tak na cejny na přehradách nebo v jejich přítocích bývá spolehnutí. Ale pořádné tření parmy, tlouště, podoustve nebo jiného říčního druhu, během něhož je dno určitého úseku doslova poseto masou ryb, to už jsem dlouho neviděl. O to větší radost jsem měl, když se mi to letos opět podařilo.

Dvacátého června jsem se náhodou stal svědkem výtěru početného hejna tloušťů. Předchozí den panovaly rekordní teploty a ty zjevně odstartovaly tuhle masovou akci, ve které byly zapojeny stovky ryb. O kus vedle se třelo menší hejno jiného druhu, z toho, co jsem viděl, tipuji, že se jednalo o podoustve nebo ostroretky.

Tloušti je ovšem svým projevem zcela zastínili. Erupce vodní tříště tryskaly do výšky v celé šíři řeky, masy ryb se hromadily v průlivech mezi kameny a občas se jich nahromadilo tolik, že byly některé kusy na hřbetech svých kolegů doslova vyzdviženy nad hladinu.

 

Však je také na rybách znát, že boj o přežití druhu berou vážně – spoustě z nich chybí nějaká ta šupina a roztřepené ocasní ploutve byly vidět každou chvíli.


Pokusil jsem se tu podívanou vyfotit, ale snímky mě trošku zklamaly. Jednak bylo ještě poměrně brzo ráno a slunce se sotva prodíralo houstnoucími mraky a jednak jsem fotil do protisvětla. Brodit mezi ryby, které rozhodně nebyly zaslepené sexem a na mou přítomnost reagovaly přerušením třecí aktivity, se mi nechtělo a tak jsem fotil ze břehu několik nejbližších skupinek a spokojil se s tím, že to dopadne tak, jak to dopadne.

Mrzí mě, že na řekách v mém okolí už se takovéhle divadlo pozorovat nedá. Jádrem třecích hejn jsou zde kusy kolem 25 cm a velkých jedinců je mezi nimi jen pár. Navíc při počtu a průměrné velikosti ryb jejich výtěr snadno přehlédnete.
Za doplnění stojí i to, že tloušť je ryba s tzv. porcionálním výtěrem. Obvykle se tře ve dvou dávkách, přičemž větší objem pohlavních produktů je uvolněn při prvním tření, které se letos odehrálo někdy na přelomu dubna a května. Toto už musela být druhá vlna.

Kdo máte rád ryby i jinak než na prutu nebo na talíři, můžete se teď pokochat pohledem na něco, co by mělo k našim vodám neodmyslitelně patřit. Vzpomínám si, jak staří rybáři vyprávěli, co všechno se na řece třelo, jaká to byla hejna a jaké v nich byly kusy. Doufám, že se ty časy jednou vrátí. Jenom nevím, jestli se toho, přestože zatím nejsem úplný kmet, ještě dožiju. Každopádně, jsem rád i za tohle.

 

Text i foto:  M. Horáček - Osprey