Spousta rybářů si asi řekne: "No jo, to se jim to chytá, když jezdí na soukromý revír."
Ze své prozatímní zkušenosti Vám mohu říci, že to není nic jednoduchého a kolega Jarda mne o tom přesvědčil. Ryby na těchto revírech jsou dost opatrné, protože se už staly oběťmi mnoha rybářů, i když bývají puštěny zpět do svého vodního domova.

Na tento revír jsme v minulém roce podnikli dvě výpravy, takže jsme věděli, co si připravit za nástrahy a návnady. Jelikož každý rok zkoušíme něco nového, tak ani letos tomu nebylo jinak.
Protože zima byla dlouhá a my tušili, že voda zde bude ještě dost studená z důvodu velké hloubky, zvolili jsme nástrahy menších rozměrů od firmy Carpservis Aleše Václavíka a firmy Carp Zoom. Volba se potvrdila jako dobrá a mohu říci, že jsme si velmi dobře zachytali, i když zpočátku to tak nevypadalo.

Zvolili jsme osvědčené příchutě boilies a to jak masových (ryba-banán, oliheň, mrtvý korýš) tak sladkých příchutí (scopex, smetana). Vše ve velikosti 16 mm a menší. K vnadění jsme použili partiklovou směs složenou z vařené kukuřice, řepky a pstružích mini pelet, obohacenou rozkrájenými kuličkami boilies.

Po příjezdu na revír se ukázalo, že voda je opravdu chladná (13 oC pod hladinou a 5 oC v hloubce 7 m), proto jsme se zaměřili na umístění nástrah na hrany v hloubce 4,5 - 6 m. Dalším  důvodem, proč zde neumísťovat nástrahy do větší hloubky, je velké množství škeblí a slávek. Zdolávání větších ryb z hloubek je potom celkem obtížné a většinou se musí vyjet za rybou na vodu.
Řekli jsme si, že aktivita těchto vodních živočichů by nemusela být tak velká právě v důsledku chladné vody. Nic jsme ale nechtěli ponechat náhodě, abychom zbytečně nepřicházeli o ryby nebo celé montáže. Vše se nakonec potvrdilo jako dobrá volba.


Konečně jsme nahodili a zavezli naše montáže. Protože se zde loví na tři pruty, zvolil jsem boilies s příchutěmi oliheň, ryba-banán a mini boilies med s peletkou vodní hmyz. Vše jsem zatraktivnil PVA punčochou.
Jarda použil své osvědčené nástrahy - pelety halibut, boilies mrtvého korýše a smetanu, kterou střídal s olihní. To vše samozřejmě zatraktivněné PVA punčochou. Co je to PVA punčocha, myslím, že nemusím vysvětlovat. Jde o velice dobrý a cílený způsob vnadění přímo u montáže.


Než jsme stačili připravit krmnou partiklovou směs a nafouknout člun, rozezněl se Jardův hlásič. Jízda nebyla nikterak brutální, ale výsledkem byl třináctikilový jeseter. Pochutnal si na halibut peletě o průměru 22 mm. Mohu říci, že souboje s touto rybou jsou velmi adrenalinovým zážitkem. Další záběry přicházely jen zřídka. Bylo celkem sychravé počasí a vítr foukal směrem od nás a tak došel čas i na nějakou tu teplou griotku a groček.


Vše se zlomilo v nedělní podvečer, kdy jsme se rozhodli zkusit zakrmit nad hranou v hloubce 4 m. Na jednu z montáží jsem použil plovoucí boilies od firmy Carp Zoom s příchutí Monster Crab. Protože bylo potřeba nástrahu umístit zhruba 5 cm nad dno, připevnil jsem na návazec broček 2 g. Zafungovalo to výtečně. Hodinu po náhozu přišel krásný šupináč 13,5 kg,  pár foteček a už se pan kapr vracel zase do svého vodního ráje.

 

Kolegovi se taktéž zadařilo.V 1:30 h. ráno nás probudil Jardův příposlech. Protože byla pěkná zima a pršelo, nechtělo se nám z vyhřátých spacáků vůbec ven. Ale stálo to za to. Kapřík vážil krásných 19,5 kg a nechal se zlákat na oliheň. Do rána jsme museli vylézat ještě 3x. Pokaždé k Jardovým prutům.

 

Po ranní kávě (no ranní asi ne, moc brzo jsme nevstávali) jsem si řekl, že vyzkouším obalovací těsto z řady „Nutrix Profi“ s příchutí Cesia-Javor. Do tohoto těsta jsem zabalil boilies Ryba-banán. Netrvalo dlouho a hlásič vydal svůj vysoký tón. Výsledkem byl krásný lysáček 11 kg.

 

V průběhu dne byla aktivita záběrů poněkud slabší. Po předešlé noci jsme se rozhodli, že bude lepší, když se budeme soustředit na noční chytání, kdy jsou ryby aktivnější a přes den odpočívat.
Toto rozhodnutí se potvrdilo velmi pozitivně. Tedy pouze v případě Jardy, který za noc zdolal krásných 6 kapříků od 8 do 14 kg.

 

Jen s tím odpočinkem to nějak nevyšlo. Frekvence záběrů stoupla i přes den. Převažovaly ale záběry od jesetera a kaprů menších rozměrů.
Po zakrmení partiklem s halibut peletami byl celkem problém se jeseterů zbavit. I to se však nakonec povedlo. Když jsem si řekl, že už bude konečně klid, rozezvučel se opět Jardův hlásič na prutu, který byl nahozen ze srandy s PVA punčochou cca 30 metrů od břehu v hloubce 4 m a přikrmen krmnými koulemi prakem. Protože jízda nebyla nijak divoká, mysleli jsme, že se bude jednat o menšího kapříka. Dokonce to tak ze začátku zdolávání vypadalo.
Opak se ale ukázal být pravdou. Nejprve se ryba nechala přitáhnout na nějakých 10 m od břehu, ale hned jak ucítila menší hloubku, nabrala opačný směr. Zastavit tento únik se povedlo Jardovi asi po 30 m. V tu chvíli bylo jasné, že to nebude nic malého. Stále jsme však nevěděli, s kým máme tu čest. Ryba si s Jardou dělala, co chtěla.

Po 20 minutách se ji povedlo dostat na dohled. V tu chvíli se nám rozbušilo srdce a začala podlamovat kolena. Byl to nádherný šupináč. Nastaly krásné dohady, kolik vlastně má a jestli vyhrajeme my a nebo pan kapr. Jen neudělat žádnou chybu…

S háčky bez protihrotu to není žádná sranda a rybu musíte držet neustále na napnutém vlasci.

Teď jen, aby vše dobře dopadlo, protože jsme nevěděli, jak je kapr seknutý, nebo aby vydržela montáž. Ještě několik výpadů a ryba je bezpečně v podběráku.
Ihned jsme si oba oddechli, protože bylo jasné, že to bude Jardův rekordní úlovek. Abychom rybu co nejméně trápili, muselo jít vše rychle. Naplnit nádoby vodou, namočit podložku, připravit foťák, kameru, váhu a metr. Už se kolega jen děsil jak ho odneseme od vody, protože to byl opravdu macek. Nádherná kapří maminka nakonec vážila 21,5 kg a měřila celých 100 cm. Pochutnala si na boilie s příchutí „mrtvý korýš“ přizvednutém plovoucím boiliem s příchutí „krev“.

 

Nic podobného jsem ještě na vlastní oči neviděl. Po zhotovení několika fotografií a natočení videa se Jarda patřičně rozloučil a ryba putovala zpět do svého vodního domova. Jardovi se konečně splnil jeho sen, zdolat kapra nad 20 kg. Do konce týdne se už nic podobného neopakovalo. Kapřích záběrů začalo lehce ubývat, proto jsem si řekl, že ještě než ukončíme tuto výpravu, zkusím se zaměřit na lov jesetera.
A opravdu. Ani mi nedalo velký problém přilákat tohoto vodního tvora. Mým osobním rekordem se stal jeseter o váze 15 kg ulovený na halibut pelety, které jsme si nechali dovézt z Dánska s požadavkem na co nejvyšší obsah olejů. Bohužel jsem neměl připravený metr, takže jsem jesetera nestihl změřit. Bylo jasné, že rybu je třeba co nejrychleji dostat do vody a pomoci jí návštěvu na vzduchu „rozplavat“. Vše se povedlo a já byl spokojen.

 


Co dodat, první výprava roku 2010 se nám vydařila a pokud to půjde, určitě se na tento revír budeme vracet. Věříme, že Vám tento článek přinesl inspiraci a bude Vám k užitku.


Touto cestou bychom chtěli poděkovat
Firmě Carpservis Aleše Václavíka za spolupráci a podporu.

Jiří Gottwald a Jarda Rabiňák