Velká část ze 49 zaslaných snímků se vyznačovala poměrně nízkou kvalitou a výskytem všech již chronicky uváděných nedostatků. Nicméně část autorů se skutečně snažila prezentovat nějakou myšlenku a šla si za ní, takže kromě určité snahy při samotném pořízení snímku sáhla i k různým formám úprav včetně ořezu. Na výsledku to pak je většinou znát.

Pokusili jsme se vybrat většinu zajímavých obrázků a jako obvykle okomentovat jejich přednosti i nedostatky (samozřejmě viděné subjektivním pohledem poroty). V některých případech přikládáme i navržený způsob úpravy snímku.

 

Vítězná trojice vypadá takto:

 

Kouzlo zimy - autor mates 11 - číslo 893 - První místo

Povedená a osobitá fotka, která obdržela i velký počet hlasů od návštěvníků. Vůbec mi nevadí, že okraje jsou vypálené doběla. Ryba v ledovém okně prozářeném pavučinou trhlin je exponována dobře a snímek má téměř až snovou atmosféru.

 

Ještě to nevzdám - autor Beli luk - číslo 899 - Druhé místo


Dobrá momentka. Ryba je pěkně trefená v pohybu a pochválil bych i slušně provedený ořez.

 

Čekání - autor Beli luk - číslo 897 - Třetí místo


Za tímhle obrázkem je myšlenka. Ačkoli se ji nepodařilo plně zrealizovat, snímek naplňuje to, o čem by fotografie měla být - výtvarně zachytit určitý obraz či situaci a předat tuto informaci divákovi.

Kombinace portrétu ryby a zrcadlící se siluety rybáře je velmi zajímavá. Hlava ryby by měla podle názoru poroty dostat více prostoru a být přesněji zaostřena.

 

Dál už jako vždy následují snímky řazené podle čísel bez pořadí - jen aby bylo vidět, kdo další se ještě mohl ucházet o prvenství a proč na něj z pohledu poroty nedosáhl.

 

Snímek 890


Obrázek se dotýká tématu soutěže (lov na dírkách) poněkud okrajově a působí trochu "obyčejným" dojmem. Hezká zimní momentka spíš pro použití v okruhu přátel a známých.


Snímek 896


Celkem povedený obrázek bojující ryby. Není ale ničím výjimečný a zejména majitelé digitálních zrcadlovek pořídí podobné snímky poměrně snadno.


Snímek 898
Pěkná a dobře oříznutá fotografie štiky. Vítězné snímky ale byly zajímavější a osobitější.

Snímek 925
 

Zajímavá fotografie, která je trochu nevýrazná dík odleskům v dírce (přizvedl bych hlavu štiky, aby bylo oko nad vodou). Ještě větší vadou je poměrně nedomyšlená kompozice snímku. Bylo by lepší fotit na výšku. Zhruba nějak takto:

 


Snímek 926


I když je fotografie celkem přitažlivá, trpí mnoha neduhy. Rybář se do ní v podstatě nevejde, dotýká se horní i dolní hranice snímku, zato vlevo je spousta prázdného místa. Horizont je nakloněný, což jen málokdy bývá dobře.

Celkově to chtělo víc se soustředit při fotografování a pořádně usadit hlavní motiv do obrazového pole. Fotograf si přitom může fotografovaného trochu dirigovat.


Snímek 927


Poměrně povedené foto, ale evidentně by bylo lepší fotografovat na výšku.


Snímek 928


Líbivá fotečka, ale obsahuje spoustu prázdného prostoru. Je třeba jít s fotoaparátem blíž a v nejhorším aspoň přebytečnou plochu oříznout.

Vzhledem k tomu, že snímek je dost světlý, je navíc dobré upravit parametry "Úrovně" a "Kontrast". Pokusil jsem se o to:

 
 

Snímek 931


Tohle je snímek, který se pokouší zachytit atmosféru panující na rybníku. Je poměrně dobře exponovaný, stromy krásně namrzlé a zima z něj jen čiší. Přesto je na něm prázdná dolní třetina, kde chybí jakýkoli výraznější motiv.

Chtělo to zapracovat na ořezu a dát fotce trochu ucelenější kompozici. Například takto:

 


Tolik k obrázkům pořízeným na zamrzlých rybnících a příští měsíc nás čeká daleko bohatěji obsazená soutěž zachycující různá zvířata, která rybáře buď doprovázejí k vodě anebo se tam s nimi setkávají.

 

Text: M. Horáček - Osprey

Foto: jednotliví autoři