Nyní již k samotnému návazci. Ustřihneme asi 12 cm pletené šňůrky, můžeme použít jakoukoli, kterou máme odzkoušenou. Osobně dávám přednost šňůrce Silkworm od Krystonu. Ve výsledku záleží na každém, co použije, ale nevybral bych si žádnou šňůrku, která má menší nosnost než použitý fluorocarbon. Držím se pravidla, že čím blíž k háčku, tím spolehlivější materiál.

A jdeme vázat. Jako první provedu klasickou smyčku pro zarážku na boilie.
1.jpg

 

Pomocí jehly navleču kuličku a nasadím zarážku na boilie. Zarážek je nepřeberné množství druhů a typů. Většinou stačí obyčejná s kuličkami po stranách. Já na boilie přes 20 mm používám z 80 % peletovou zarážku od Kordy. Na menší kuličky lze samozřejmě použít menší zarážky.

 

Dalším krokem bude navlečení kroužku na vlas. I zde si můžeme vybrat z několika variant - od srdíček z dílny Fox přes kroužky různých průměrů až po různé ovály. Použil bych pokud možno matný nebo černý materiál o co nejmenším průměru, tak aby šel bez problémů protáhnout přes protihrot háčku. Kroužek umístíme tak, aby byl nakonec cca naproti hrotu háčku.
4-2.jpg

 

Když máme háček ze silnějšího drátu, dá se použit tenká gumová hadička. Jen by neměla moc klouzat po ramínku.
Na návazec umístíme háček, provlečením koncem vlasu směrem k hrotu háčku.
5-2.jpg

 

Následně těsnými oviny po ramínku háčku (7 obtočení) a protažením očkem háčku dokončíme bezuzlové navázání. Poslední protažení provádíme VŽDY směrem k hrotu.
6.jpg

 

Pořádně dotáhneme, aby nám uzel nepovoloval a netvořil pak nějaké motanice. Vzdálenost háčku od kuličky se změnit nedá, vše musíme usadit tak, aby nám to vyhovovalo pro naši použitou nástrahu. Vlas se dá prodloužit použitím delších zarážek nebo zkrátit použitím tyčinky, ale ani to nám nemusí vytvořit dokonalou sestavu s jiným průměrem boilie.

Dál pokračujeme tím, že si ustřihneme asi 25 cm fluorocarbonu. Na jedné straně asi 4 cm zahneme a utvoříme smyčku. Provlečeme skrz smyčku šňůrku návazce tak, aby návazec z pletené šňůrky měl 4 – 6 cm délky (dle potřeby). Potom začneme oba konce fluorocarbonu omotávat. Směrem k volným koncům uděláme asi 5 ovinů.
7.jpg

 

Následně se vracíme zpět přes původní oviny a to opět 5×. Volný konec návazce provlečeme očkem fluorocarbonu proti druhému konci s háčkem.
8.jpg

 

Následně zatáhneme opatrně za dlouhý konec fluorocarbonu, aby se smyčka zatáhla a pomalu dotáhneme všechny volné konce.
9-2.jpg

 

Na volný konec fluorocarbonu navlečeme trn proti zamotání při náhozu a uděláme klasickou smyčku s jedním provlečením.
10.jpg

 

Na pletenou šňůrku k uzlíku s fluorocarbonem můžeme dát malý broček nebo plastické olovo. Velikost volíme podle toho jestli nám stačí jen návazec potopit, nebo jestli ho chceme udržet na dně i s plovoucím boilie.
12.jpg

 

Nyní máme hotový návazec. Dá se použít na potápivé boilie…
13.jpg

 

…nebo na panáčka…
14-2.jpg

 

…a samozřejmě taky jen s plovoucí kuličkou.

Výhody tohoto návazce jsou hlavně v jeho flexibilnosti a možnostech využití. Obtížnost navázaní je průměrná a každý kaprař by ho měl bez problémů zvládnout.

Ve vodě je prakticky neviditelný. Nedoporučuji ho vzhledem ke slabé oděruvzdornosti fluorocarbonu používat na silové zdolávaní a v místech s větším výskytem vázek nebo třeba nepříjemných škeblí.


Doufám, že vám vše vyšlo minimálně tak dobře jako mně. Přeji mnoho úspěchů při používání tohoto návazce.


Text i foto: Martin Havránek - thundarr