Nilský obr

V pondělí 5. září se připravte na cestu do Afriky. Uprostřed egyptské pouště se nachází další z ohrožených ekosystémů a v něm najdeme robala nilského. Ve vodách, které jsou plné krokodýlů, nebude mít průvodce pořadem Zeb Hogan vůbec lehkou práci. Aby vypátral tohoto starodávně vyhlížejícího tvora a největšího predátora afrických vod, poučí se náš průvodce i o egyptské historii a mytologii.

 

 

Hrůza v Himalájích

Sumec goonch neboli sisora Yarrellova je doslova mamutem mezi rybami. Ačkoliv se normálně živí kapry, parmouny či pstruhy, dokáže údajně zabít a sníst i člověka. Zjistěte, zda je to pravda, a vydejte se 7. září v podvečer spolu se Zebem Hoganem do vzdálených Himalájí.

 

 

Král australského vnitrozemí

Po pět měsíců v roce jsou krokodýli, žraloci, pilouni a trnuchy uvězněni v pasti jedné nádrže. Jde o několik obrovských lovců, kteří mezi sebou soupeří o postavení na nejvyšší příčce potravního řetězce. Jak se tato vodní monstra přizpůsobila prostředí, aby se jim podařilo přežít? A kdo se stane králem nádrže? Má šanci spíše trnucha nebo piloun malozubý či žralok bělavý? Nebo je trumfnou dva megaještěři? To se dozvíte v další epizodě seriálu Na udici: lov rybích příšer, která Vás v pátek 9. září zavede až k protinožcům.

 

 

Invaze kalmarů

Šest set metrů pod hladinou moře se kalmarům peruánským daří velmi dobře. Ale podaří se jim proniknout i na jiná místa? To se dozvíte po boku Scotta Cassella v pondělí 12. září.

 

 

Vetřelci

V severoamerických řekách, např. v Mississippi, najdeme stovky a tisíce nepůvodních druhů ryb. Mnohé z nich se uchytily tak dobře, že vážně narušují už tak vratký ekosystém, a proto se je rybáři a ichtyologové snaží najít a jejich počet zredukovat. Jak těžké bude ulovit zde některé druhy sumců a kaprovců, tolstolobika bílého či pestrého, amura bílého a černého nebo sivena obrovského? Sledujte Vetřelce 12. září.

 

 

Smrtící design

A ještě tentýž den, v pondělí 12. září, odhalíte smrtící design těl několika zajímavých druhů ryb. Naši průvodci se utkají s paúhořem elektrickým, liškounem obecným i pilounem mnohozubým. A nebude to jednoduchý boj, jelikož tito živočichové jsou vybaveni nebezpečnými dary přírody jako je zubatý výčnělek lebky ostrý jako pilka či schopnost vysílat elektrické výboje.

 

 

Lov ryb holýma rukama

I v druhé polovině měsíce Vás čekají náročné úlovky, navíc mnohdy poněkud extrémnějšími metodami, jako např. Lov ryb holýma rukama.

 

 

Ďábelský sumec

Ani tento měsíc pak Nat Geo Wild neopomene pro náš region vysílat dokument s českým rybářem a dobrodruhem Jakubem Vágnerem. Tentokrát to bude epizoda ze seriálu Na udici: lov rybích příšer pod názvem Lidožrouti: Ďábelský sumec. Jakub v ní bude pátrat po lidožravém sumci goonch.

 

Tak neváhejte a v září procestujte svět spolu s Nat Geo Wild!