Ačkoli se na našem území račí mor vyskytuje již desítky let, v poslední době je opět na vzestupu. A protože jeho šíření mohou napomáhat i rybáři, vydal Český rybářský svaz informační leták varující před touto chorobou. V plné verzi (s bohatým obrazovým doprovodem) si ho můžete stáhnout v sekci „Soubory ke stažení“, jeho text je pak náplní tohoto článku - prostě proto, že tady si ho přečte víc lidí.

Ve světě je poměrně běžné, že je rybářská veřejnost oslovována v souvislosti s šířením rybích nemocí či parazitů, známým případem je skandinávský lososí parazit Gymnodactylus salaris, který zlikvidoval populace lososů v řadě tamních řek. Rybáři ve Švédsku i Norsku disciplinovaně dodržují pokyny, na jejichž základě by se mělo šíření nákazy omezit.

U nás je snaha o zapojení rybářů do prevence šíření račího moru jakousi první vlaštovkou a nedělám si iluze, že se čeští rybáři přetrhnou ve snaze zapojit se do boje proti račímu moru. Ale třeba se pletu. Každopádně postoj k téhle záležitosti může být ukázkou vyspělosti toho či onoho jednotlivce.

 

 

CO JE TO RAČÍ MOR?

Jde o závažné infekční onemocnění, které napadá evropské raky a dokáže vyhubit celé jejich populace. U nás patří k citlivým druhům rak říční, rak kamenáč a rak bahenní. Onemocnění se u nich nedá nijak léčit a nakažení raci jsou odsouzeni k smrti.

Naopak, zavlečení raci ze Severní Ameriky jsou vůči nemoci mnohem odolnější, protože původce onemocnění pochází právě z jejich domoviny. Obvykle na nákazu nehynou, ale velmi často fungují jako její přenašeči. Na našem území se invazně šíří dva severoamerické druhy, rak pruhovaný a rak signální. Ohrožují naše raky jednak svou přímou konkurencí a dále pak jako šiřitelé račího moru.

Náš rak říční

 

KDE SE VZAL?

Račí mor způsobil masové úhyny původních raků po celé Evropě už na přelomu 19. a 20. století. Jak se tehdy nákaza ze Severní Ameriky do Evropy dostala, se dodnes přesně neví. Následovalo však pověstné "z bláta do louže".

V reakci na velké ztráty evropských raků začali tehdy lidé vysazovat odolnější druhy právě ze Severní Ameriky, jenže ty původce račího moru nepozorovaně přenášejí. Tito raci se pak začali v evropských vodách samovolně a nekontrolovatelně šířit a dnes jsou jejich populace trvalými zdroji nákazy.

Zavlečený rak pruhovaný - jedinec z ÚN Orlík

 

ČÍM JE RAČÍ MOR ZPŮSOBOVÁN?

Původcem nemoci je plíseň Aphanomyces astaci. Roste na těle raků a do vody uvolňuje pohyblivé spory (výtrusy), pomocí kterých se rozmnožuje. Spory napadají další jedince, klíčí ve vlákna plísně a ta pak vrůstají do račího krunýře. U citlivých druhů však parazit prorůstá hlouběji, v podstatě do celého těla, čímž raka zahubí. Plíseň je výhradně račím parazitem, jiným živočichům neubližuje. Spory mohou přežívat ve vodě týdny, možná i měsíce. Pokud jsou však vystaveny suchu, rychle hynou.

 

OPRAVDU JE TO TAK VÁŽNÉ?

V celé Evropě v současnosti dochází k mizení původních druhů raků v souvislosti s račím morem. Česká republika není výjimkou. Každoročně jsou u nás potvrzeny další případy zdecimování populace původních raků račím morem. Výzkumy však ukazují, že zdokumentované případy jsou pravděpodobně jen špičkou ledovce! Pro srovnání, náš nejvzácnější druh raka, rak kamenáč, se u nás vyskytuje všehovšudy asi na 40 lokalitách. Jen v letech 2005 – 2009 račí mor řádil na třech z nich a zanechal za sebou stovky mrtvých jedinců a dlouhé úseky toků zcela bez raků...

 

JAK SE RAČÍ MOR ŠÍŘÍ?

Primárně vždy z nakažených raků, ať už jde o ty původní či nepůvodní. K přenosu nemoci však stačí i voda infikovaná zoosporami či mokré předměty (např. sítě, holínky či kola aut)!

 

CO DĚLAT, ABY SE NÁKAZA NEŠÍŘILA DÁL?

1) V žádném případě nevypouštějte na jakákoli místa invazní severoamerické druhy raků! Stejně nebezpečný je i únik nebo vylití těchto raků z akvarijního chovu do kanalizace.

2) "Nezachraňujte" přesunem do jiného potoka naše raky, kteří se zdají být ve špatné kondici nebo hynou. Mohou být nakaženi račím morem, který byste tak mohli zavléct do zdravé populace.

3) Často dezinfikujte rybářskou výstroj (horká voda či Savo + dokonalé vysušení), zvláště pokud se pohybujete mezi lokalitami s výskytem nepůvodních a našich druhů raků či pokud narazíte na hynoucí raky.

4) Mějte na paměti, že převoz rybích násad i s vodou z kontaminovaných lokalit na místa s výskytem našich raků je vysoce riskantní! Konkrétní informace o rozšíření jednotlivých druhů u nás vám může poskytnout Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR).

5) V případě podezřelého úhynu raků kontaktujte neprodleně zoologa místně příslušného pracoviště AOPK ČR (www.nature.cz).

6) Chtějte se dovědět víc (např. na http://www.natur.cuni. cz/biologie/ekologie/vyzkum/projekty/raci) a informujte své známé!

 

V NAŠEM POTOCE HYNOU RACI, MŮŽE JÍT O RAČÍ MOR?

Onemocnění se nedá spolehlivě identifikovat jinak než laboratorním vyšetřením hynoucích raků. Některé okolnosti úhynu však mohou naznačovat, že se na lokalitu dostal račí mor:

1) Ryby a vodní bezobratlí jako např. blešivci či larvy vodního hmyzu jsou v pořádku, zasaženi jsou pouze raci.

2) Raci jsou aktivní i přes den, chybí jim únikový reflex, bezcílně bloudí po dně a někdy se snaží jakoby poškrábat.

3) V pokročilejší fázi nemoci lze najít na jednom místě jak raky živé, tak umírající nebo i delší dobu uhynulé ( rozdíl např. proti otravě toku).

4) V průběhu několika týdnů je zřejmé, že hynutí raků se šíří i proti proudu toku

 

Zpracoval a snímky dodal: M. Horáček - Osprey