Každý, kdo jen letmo pohlédne na fotky, provázející tento článek, rychle pochopí, o čem to tentokrát bude. Ostatně i nadpis je dostatečně výmluvný. Jde zkrátka o to, že asi každý rybář tu a tam vytáhne z vody rybu nesoucí neklamné známky poranění háčkem anebo jí ono zranění sám způsobí. Někdy jsou to jen drobné zanícené vpichy, jindy člověk pomalu ani nechápe, jak mohla ta němá tvář k takovému úrazu přijít.

 

Pokud jde o mě, pamatuji si časy, kdy jsme s kolegy poměrně dost holdovali lovu na plavanou u přítoku přehrady. Bývalo to vždycky zjara, chytaly se desítky ryb na osobu a po pár týdnech se samozřejmě běžně stávalo, že se ty samé ryby chytaly dokola. Často o tom nebylo pochyb, protože zejména plotice měly v tlamkách i dvě nebo tři oteklá zarudlá místa s jasnou stopou po poranění háčkem. Proto jsem na onom místě v průběhu let výrazně omezil krmení a na plavanou tam nejraději chytám úplně bez něj v duchu zimní šoulačky. Ty ryby tam jsou, mají hlad a dají se chytit i takto. Je to náročnější, musíte se pohybovat, mapovat prostor a reliéf dna, pamatovat si pozici vázek i místa, kde opakovaně dostáváte záběry a samozřejmě místo padesáti ryb jich chytnete dvacet.

Pro spoustu lidí a zejména ty se závodnějším duchem je tenhle přístup dost nepochopitelný, ale já ho nikomu nenutím.

 

Daleko snáz se poraní ryba při lovu dravců. Záběry jsou tu divočejší a háčky větší. Navíc jich bývá často víc než jeden.

Takové typické zranění, které se občas stane při lovu štik, je přetržený žaberní oblouk. Dneska už poznám ten divoký křečovitý způsob boje, kdy ryba zpravidla nevelkých rozměrů vyvíjí překvapivou sílu a prostě ji zdolávám opatrně. Jednou, v době svých rybářských začátků jsem to nepoznal…

Tenkrát mi štika utekla se dvěma přetrženými žaberními oblouky, což se rovná jisté smrti ať už v kratším či delším časovém horizontu.

Následující obrázek pocházející z roku 2006 ukazuje štiku, která zabrala na gumu. I když kopyto nakonec skončilo zaseknuté na okraji tlamy, silné krvácení svědčí o poškození žaber. Žádný oblouk ale přetržen nebyl, vlastně jsem poškozené místo ani nenašel. Vzhledem k rozsahu krvácení jsem si rybu dlouhou 62 cm ponechal. Za dvacet let jsem podobnou situaci zažil několikrát a je to jeden z důvodů, proč si myslím, že absolutní chyť a pusť je v případě lovu dravců velmi problematická záležitost.

 

V poslední době mám dojem, že počet podměrečných štik s jedním nebo dvěma přetrženými žaberními oblouky, s nimiž se setkávám, celkem zřetelně roste. Zřejmě si spousta lidí s podobnými otázkami hlavu netrápí anebo je to stále častějším používáním pletených šňůr.

Štika má extrémní srážlivost krve (je možné, že v případě polykání např. okouna dochází k poranění žaber i přirozeným způsobem) a může přežít i přetržení jednoho nebo dvou žaberních oblouků. Ryby s tímto zraněním přežívají celé měsíce, ale jsou ve velmi špatné kondici. Podle mého názoru většina z nich nepřežije následující zimu.

 

Berte to ale tak, že když vám visí na prutu podměrečná ryba, není kam pospíchat, není proč zmatkovat a jediné, co je důležité, je vrátit ji v co nejlepším stavu zpátky do revíru. Jestliže je hluboko zaseklá, pak nejlepší je nezvedat ji píliš k hladině a nechat ji, aby se unavila ve vodě. V rybářově ruce při následné „operaci“ pak bude jen odevzdaně ležet a nebude se tolik házet.

 

Možná se ptáte, proč to všechno píšu. Dělám to jednak proto, abych se na ty rybí invalidy nemusel dívat – přinejmenším ne v takovém měřítku, protože pak mívám těžká dilemata o smyslu rybařiny. A také bych rád nahlodal víru v oba extrémní mýty, které se kolem ryb v průběhu let vytvořily.

První je ten, že ryba v podstatě necítí bolest. Je nepravděpodobné, že by bolest necítilo stvoření, které s přehledem vybírá patentky z bahna, odhalí nástrahu na tenkém vlasci, umí se zbavit kaprařské montáže, aniž by se swinger pohnul a podobně. Nejsem odborník na fyziologii ryb, ale zkuste mi třeba odpovědět na otázku, proč podseknutý cejn bojuje o tolik víc než když je chycený za tlamu (vím, jde i o místo uchycení háčku na těle, ale podle mě nejen o to).

Druhým extrémem je dnes často šířený slogan, že „ryba je kámoš“. Není a nikdy nebude. Tvrdím, že rybařina je nejušlechtilejší týrání zvířat. Někteří kolegové se zase vyjadřují v tom smyslu, že je to lov, k němuž bychom měli přistupovat s úctou a zodpovědností starých myslivců. Kdo loví, ten zraňuje a zabíjí – ať chce nebo nechce. U rybařiny to jde výrazně omezit (a je to i velice žádoucí), ale nikdy se tomu nelze zcela vyhnout.

 

Velice častým zraněním jsou roztrhané tlamy u bílých ryb. Ty s důvěrou atakují kaprařská krmítka a srkačky, občas se doslova napíchnou a následný zásek čtyřmetrovým teleskopem nebo tříliberní děličkou (zpravidla vedený z předklonu až do záklonu) už udělá své. Rozsah některých zranění je téměř nepochopitelný a moc mě mrzí, že jsem neudělal fotku toho tlouště, kterému kdosi nějakým takovýmhle způsobem utrhl kus hlavy až skoro k očím. No, možná je to tak lepší… Ona stačí i následující sbírka toho, co jsem porůznu nafotil.

 

Je fascinující, že mnohé ryby dokáží s takovými zraněními přežít a dokonce jsou i v poměrně dobré kondici. Cynické žvásty o tom, že jim to tedy evidentně nevadí, neberu. Pro mě je to ukázka vitality divoce živých tvorů, kteří se snaží žít jak se dá a dokud jejich tělo funguje. Když fungovat přestane, tiše zemřou, ale mezi tím se stihnou třeba ještě vytřít. Vždycky mě naplňuje úžasem, když vidím, jak se na trdliště často mezi prvními dostavují ryby s těly pokrytými zanícenými ranami od zobáků kormoránů, postávají někde kolem břehů a čekají, aby se pokusily naposledy splnit svou rodičovskou povinnost.

 

Poslední kapitolou tohohle smutného čtení by mohlo být zamyšlení nad tisíckrát popíchanými obyvateli některých soukromých revírů. Skoro bych řekl, že mám raději revíry s menší hustotou obsádky, kde jsou ryby v lepší kondici a když na to přijde, klidně si dovolí nástrahy rybářů ignorovat. Přesazené revíry, kde musí nachytat každý, se často vyznačují rybami, na jejichž tlamkách najdete ošklivé otevřené rány, do nichž se jakoby naschvál znovu a znovu zapichují háčky rybářů (ono je to tím, že poškozené místo je tvarová anomálie, kde se háček snáz zachytí).

 

Dá se s tím něco dělat? Možná bezprotihroté háčky, paraboličtější pruty a tolik při zdolávání nervat. Ale kapraři si tyhle otázky pořeší určitě sami.

 

Co napsat závěrem? Snad jen to, že pokud člověk něco dělá, měl by o tom přemýšlet a pokud to dělá s živými zvířaty, tak tím spíš. Něčemu se nedá vyhnout, to bychom museli přestat chodit k vodě. Jiné věci není problém si ohlídat. Rybařina by kromě mnoha jiných věcí měla vést k tomu, že díky kontaktu s rybami si zachováme reálný pohled na život, k němuž patří i bolest a utrpení. Ale také úcta k životu a snaha tu bolest a utrpení zbytečně nevyvolávat.

 

Text i foto: M. Horáček - Osprey