Jediné, co jsme si v tu chvíli mohli myslet bylo, že je to nějaký uvědomělý člen rybářské stráže. Těžko jsme se ale mohli více mýlit. Po obligátní výměně několika kolegiálních frází začal pán vyprávět, že je majitelem Pstruhařství Jizerka v Horní Sytové, že pěstuje hlavatky, jak chytá candáty na malé pstruhy, kolik vyder a kormoránů letos vystřílel a podobně.

Poté přešel zcela bezelstně k účelu své relativně daleké cesty: Pravil, že vinou predátorů přišel o velkou část matečních parem a prý zda víme, kde na Jizeře by si mohl odlovit parmy nové – na udici a na základě naprosto normální povolenky. Prý preferuje místa, kde je parem hodně a kde by mohl autem se vzduchovací technikou zajet přímo k vodě (kvůli „pouhým“ 7 kg ryb?).

Nevšímal si našich již poněkud rozpačitých výrazů a nandal svému dotazu korunu douškou, že kdyby mu „někdo“ parmy nachytal a nechal zdravé v haltýři, tak že mu je i zaplatí. Protože se od nás nic nedozvěděl (bohužel ani náš názor, který se po nechápání dostavil až po jeho odjezdu), ještě cosi povykládal a vydal se dál po proudu pídit po vhodném lovišti a ochotnějších pomocnících.

 

Jeho záměr a postoj považujeme za neuvěřitelný a naprosto nepřijatelný. Nejen, že hodlá jednat neeticky (obohacování se na svazových vodách), ale i přímo nabádá k porušování RŘ ostatní rybáře a to mimořádně zavrženíhodných způsobem (prodej ulovených ryb pro komerční účely).

Více než zarážející je i jeho bezelstný postoj k věci: Jádro jeho dotazu spočívalo v tom, kde nám (členům místní organizace svazu obhospodařující daný revír) může prakticky, nikoliv dle práva, ukrást vzácný druh ryb. Podnikatel, který považuje svazové vody za rezervoár matečných ryb pro svůj komerční podnik...

Je možné namítnout, že dotyčný shání parmy za účelem jejich dalšího výtěru a tedy v posledku za účelem vyššího zarybnění touto rybou. Nicméně, je stále třeba mít na paměti, že jistě odlovem matečných ryb poškozeným organizacím násadu nedaruje, ale prodá. V tomto smyslu se domnívám, že svérázný podnikatel by měl požádat hospodáře daných organizací o provedení řádného odlovu např. pomocí agregátu a tuto akci uhradit, ať již přímo finančně anebo právě darováním určitého množství násady.

 

Nezbývá než varovat členy MO ČRS Mnichovo Hradiště, Bakov n. Jizerou, Mladá Boleslav, Benátky n. Jizerou a Předměřice před tmavým pick-up offroadem Pstruhařství Jizerka, resp. p. Kelimanem, s jeho profesionálně deformovanými představami o etice lovu ryb ve svazových vodách pro soukromé pstruhařství.

 

Rudolf Havelka, MO ČRS Mladá Boleslav

 

P.S. Uvědomuji si vážnost jmenování konkrétní osoby v této souvislosti. Nicméně identifikace jmenovaného je nepochybná.