To, jestli festival splnil svůj účel a nadchl jednotlivé účastníky, to záleží na cílích, s nimiž se jednotliví návštěvníci, vystavovatelé i obchodníci do Letňan vypravili. Je těžké zařídit, aby každý ze zhruba stovky vystavujících subjektů a bezmála dvaceti tisíc návštěvníků (zhruba stejně jako loni) odjížděl naplněn veskrze pozitivními dojmy, ale myslím, že většina nakonec byla spokojena.

 

Jak už jsem řekl, důležité je, s jakým záměrem ten který návštěvník přišel. Někdo chtěl vidět pohromadě kopici rybářského náčiní, prodírat se lesy prutů a udělat si přehled o nabídce na trhu. Myslím, že v tomto ohledu určitě bylo na co koukat, i když některé značky byly zastoupeny jen okrajově nebo i vůbec. Přesto si myslím, že proti loňsku byla nabídka širší a jako vláčkař jsem byl nakonec docela spokojen.

 

Mnoha návštěvníkům šlo mimo jiné i o možnost výhodného nákupu. V tomto ohledu musela být většina z nich spokojena. Ne snad, že by tu panovala všeobecná láce, ale spousta věcí se nabízela za více než dobré ceny a různých slev a akcí bylo požehnaně. Na to, že letos lze čekat spíše vzestup cen a někteří velcí výrobci (např. Daiwa) už to dávají najevo, na For Fishing tenhle trend příliš znát nebyl.

 

Spousta rybářů si chodí na výstavu nakoupit i krmení pro první jarní výpravy nebo se alespoň podívat, čím budou v nové sezóně podstrojovat svým šupinatým přátelům. Tady je třeba říct, že se zejména kaprařské firmy doslova předhánějí v tom, která nabídne více a zajímavějších produktů. Novinek pro rok 2011 bylo díky velké konkurenci na trhu víc než dost. A je to tak dobře.

 

Někdo touží vidět i exkluzivní výrobky, s nimiž se v běžných obchodech příliš nesetká. Mě v tomto ohledu uchvátila nádherně zpracovaná celodřevěná loď. Miluju dokonalou řemeslnou práci a fakt mě mrzí, že žiju v zemi, kde si takovou věc nemůžu dovolit - a to ne proto, že bych na ni časem nedokázal našetřit, ale proto, že by mi ji pravděpodobně (a možná i hodně rychle) někdo poškodil nebo ukradl.

 

Trošku opomíjené jsou expozice různých rybářských škol, Českého rybářského svazu, cestovních kanceláří, hnutí jako je známá K-70 a podobně. Některé používají jako lákadlo pro návštěvníky i akvária s živými rybami a soudě dle reakcí mnoha návštěvníků je dobře, že tu ty němí tváře jsou, i když si v nádržích a při transportu určitě užijí své.

 

Důležitý je i doprovodný program, který je na For Fishing velmi bohatý, ať už se jedná o záležitosti spojené s gastronomií, prezentace různých výrobků nebo řadu přednášek. Já byl jen na přednášce J. Ouředníčka o lovu na feeder a ještě si mě odtud vytáhl kamarád, s nímž jsem se dlouho neviděl. Doufám ale, že ostatní si setkání s různými slavnými osobnostmi opravdu užili.

 

V neposlední řadě je festival také příležitostí k setkání se spoustou přátel nebo k navázání nových známostí. Někdy si známí jen v klidu popovídají, jindy dojde i na veselejší kousky. Já jsem se mohl zapojit i do veselých šibřinek s vrhací sítí, které za běžného provozu uspořádali kluci ze stánku WFT a jsem rád, že si jestě někteří kolegové dovedou najít čas i na podobné "ptákoviny".

 

Mírné zklamání zažili možná ti, kdo prahli po nejžhavějších novinkách. Nebyla to vina vystavovatelů, často jsem slyšel, že ten a ten model prutu či navijáku ještě do Čech vůbec nedorazil a třeba jerkovací pruty, na které jsem se sám těšil, se údajně zadrhly někde v Německu. Je to ale jen o důvod ke snaze navyšovat prestiž festivalu, aby i světoví výrobci měli zájem prezentovat tady to nejlepší a nejnovější, s čím právě přišli.

Novinek přesto bylo docela dost a organizátoři se pro ně pokusili i vybudovat samostatnou expozici. Hodně vystavovatelů ale dala přednost prezentaci svých novinek na vlastních stáncích.

 

Komise složená z organizátorů výstavy nakonec vybrala jako nejzajímavější z přihlášených novinek feederový prut Trabucco Sygnum MRX-V. Je to tenký lehký prut s příjemnou, spíše zdolávací akcí a s uhlíkovými špičkami o průměru jen 2,2 mm.

 

Soudě dle zájmu návštěvníků, asi nejobletovanější novinkou byly mikroplandavky Jig Swenson, které do soutěže přihlásila firma "U Habakuka". Nebyly sice na veletrhu k prodeji (k dispozici byly jen vystavené vzorky), ovšem vzhledem k tomu, že jsem už dokonce slíbil zaslat jejich detailní snímky jednomu vláčkaři až ze Slovenska, zaslouží si tento výrobek minimálně čestné uznání a jakousi pomyslnou cenu udělenou samotnými rybáři.

 


 

Vrcholem festivalu a samostatnou kapitolou byl Rybářský ples. Osobně jsem se ho neúčastnil a všechny snímky z této akce pořídil Radek Havlíček.

Určitě stojí  za to začít opticky nejpřitažlivější částí plesu a tou bylo vyhlášení soutěže Miss sympatie For Fishing.

 

Nakonec celé klání krásných dívek vládnoucích rybářskými pruty dopadlo takto:

 

Druhá Vicemiss:  soutěžící č. 4  -  Romana Kočová

První Vicemiss:  soutěžící č. 3  -  Kateřina Hanzlíková

MISS SYMPATIE FF 2011:  soutěžící č. 2  -  Marta Hrdličková

 

 

Program plesu byl samozřejmě bohatší. Celou show moderoval P. Martiňák...

 

...k tanci i poslechu hráli Maxim Turbulenc a band Ivo Slámy.

 

 

Ples  byl i výbornou příležitostí ke křtu nového CD Ivo Slámy "Když nás ryby baví...".

 

Samozřejmě došlo i na předání cen vystavovatelům...

 

...a pak už se rozproudila volná zábava.

 


 

Vraťme se ještě k některým doprovodným akcím. Velkou atrakcí druhého ročníku festivalu byl bazén. Probíhala u něj (nebo spíš v něm) celá řada prezentací. Předváděly se tu wobblery Rapala a Lovec - Rapy...

 

...samonafukovací záchranné vesty a obleky na moře,

 

loďky pro zavážení návnad,

 

sit on top kajaky Hobbie - oblíbené zejména u nejmladších návštěvníků...

 

a krom toho si tu mohli návštěvníci některé nástrahy sami vyzkoušet. Mě asi nejvíc zaujala poměrně nová nástraha Rapala Clackin’ Minnow, s níž jsem si v bazénu docela pěkně pohrál. Je to wobbler, který se dá víc než jen tahat a dobře reaguje na udílené impulsy, zkrátka něco pro mě.

 

Pro chytejáckou komunitu by mohlo být vrcholem bazénových hrátek topení HaDa za asistence kamer. S radostí nabonzuju, že ho tam s tichým souhlasem Rudolfa Hrušínského strčil Pavel Tomi:-)

Píšťalka na přivolání pomoci se ukázala být pendrek platná a tak se nakonec musel David na břeh vybrodit...

 

Velkou atrakcí pro návštěvníky byla i soutěž o automobil Peugeot 107 organizovaná firmou Mivardi. Ta poslední dobou vede velmi razantní obchodní politiku, díky níž se u nás vyšplhala na jednu z předních příček mezi firmami podnikajícími v oboru rybářských potřeb. V rámci svého zviditelnění na festivalu nasadila i tento těžký kalibr a každý kdo si za 100 Kč zakoupil tříkilový sáček krmení a vyplnil losovací tiket, mohl vyhrát žluté přibližovadlo na čtyřech kolech.

Zájem byl velký a krmení z navezených palet pěkně mizelo.

 

Krátce před koncem festivalu se kolem autíčka shromáždily zodpovědné osoby, mezi nimiž nemohli chybět ředitel festivalu Martin Chmelík a zástupce firmy Mivardi Václav Freylich.

Za pomoci sličné asistentky byly losovací lístky napřed shromážděny na sedadle řidiče a náležitě promíchány.

 

Pak bylo postupně vylosováno deset šťastlivců, jimž bude postupně za pomoci mobilního telefonu položena soutěžní otázka. První, kdo správně odpoví, vyhrává.

 

Václav Freylich průběžně oznamuje jména vylosovaných finalistů soutěže...

 

...a ta jsou za dohledu kamery zapsána a stvrzena podpisy organizátorů. Výherce soutěže mi ale v době psaní tohoto textu zatím není znám, pokusím se jeho jméno průběžně doplnit, pokud bude zveřejněno na stránkách festivalu.

 


 

Poslední kousek článku věnuji partě lidiček shromážděné kolem našeho serveru. Jsme rádi, že nás navštívily nejen mnohé dávno známé tváře, ale i noví návštěvníci, s nimiž jsme neměli zatím tu čest se osobně setkat. Snažili jsme se s každým z příchozích popovídat, nabídnout místo k sezení a někdy třeba i pomoci při výběru rybářského náčiní. A snažili jsme se věnovat všem bez rozdílu, ať už to byli "jen" návštěvníci našich stránek nebo třeba osobnost formátu R. Hrušínského.

 

Děkujeme všem za návštěvu a doufáme, že jsme nikoho nezklamali.

S těmi, kdo to měli do Prahy daleko nebo jim nezbyl čas, se snad setkáme v Brně.

 

Text: M. Horáček - Osprey

Foto: autor a Radek Havlíček