Protože náš server je mediálním partnerem festivalu, nebo chcete-li, výstavy, navštívili jsme s Davidem Havlíčkem v úterý 15. února areál letňanského výstaviště, krátce pohovořili s organizátory a zabrousili i do výstavních hal, kde už se v té době začaly rozbíhat přípravné práce. Celý článek proto budou provázet snímky z loňského ročníku, konfrontované se záběry zachycujícími stav výstaviště devět dní před akcí.

Opuštěný areál kolem poledne 15.2. 2011

Fronty před loňským otevřením výstavy - letos jsme byli ujištěni, že bude otevřeno více pokladen, aby se čekací doba zkrátila

Doufejme, že tyto haly, které 15. února téměř zely prázdnotou...

...budou za pár dní čelit náporu návštěvníků tak, jako tomu bylo loni.

 


 

Zajímalo nás, jak přípravy probíhají i to, jestli mohou návštěvníci skutečně očekávat více, než jim nabídl první ročník.

Protože klíčová pro úspěch výstavy je především účast firem nabízejících produkty související s naším koníčkem, první dotaz logicky směřoval k tomu, jaká bude účast firem a zda se můžeme těšit na některé nové vystavovatele.

Odpověď byla velmi povzbudivá - naprostá většina loňských vystavovatelů se účastní i letošního ročníku a loňský úspěch akce přilákal i další firmy. Díky nim se výstavní plocha zvětší o zhruba 2000 čtverečních metrů, což je téměř o třetinu.

Z nových vystavovatelů je možno jmenovat firmy SPRO (výrobce ryb. náčiní), VM Feichtinger (dovozce značek Okuma, Ron Thomson a dalších), Fiord (dovozce značek Awa-Shima, Carp Linq), Jet Fish (kaprařina), SBS (nástrahy na kapry), Rybolov (dovozce Berkley, Abu, Sensas), Graffishing (velkoobchod rybářských a mysliveckých potřeb), Sona (křesílka, podběráky, vidličky) a řadu dalších.

Podrobný seznam firem, které se veletrhu zúčastní (a zaslaly organizátorům text ke zveřejnění), naleznete zde: http://www.for-fishing.cz/2011/cz/vystavovatele.asp

 

Největší novinkou výstavy bude zřejmě bazén - a ne malý. Vodní plocha umístěná v blízkosti vchodu do hlavního výstavního pavilonu bude mít rozměry 16 x 9 m a hloubku 1,2 m.

V bazénu budou probíhat ukázky a testování prutů, nástrah, loděk pro zavážení návnad apod. Oficiální předváděcí akce tu budou mít firmy Normark (Shimano, Rapala) a Lovec Rapy.

Řadu věcí si budou moci vyzkoušet i návštěvníci, ale s ohledem na konstrukci bazénu (stěny z fólie) budou do značné míry omezeny hrátky s nástrahami vybavenými háčky.

Protože loni bazén na festivalu nebyl, mohu posloužit jen snímky z 15.2. 2010, na nichž je vidět konstrukce, která bude bazén obklopovat a ponese osvětlení. Její rozměry dost přesvědčivě vypovídají o velikosti bazénu.

 

Další novinkou bude speciální expozice NOVINKY, představující výrobky soutěžící o titul Novinka roku.

Samozřejmostí je také každodenní losování vstupenek o hodnotné ceny, které se uskuteční vždy v 16:00 v prostoru expozice bazénu a CHYTEJ.cz.

V zatím krátké historii festivalu je nebývalá i soutěž o automobil Peugeot 107, který může vyhrát každý, kdo si zakoupí sáček krmení Mivardi. Spolu s ním obdrží i los, který vhodí okýnkem dovnitř auta stojícího ve vstupní hale. Na konci výstavy pak ředitel festivalu Martin Chmelík vylosuje výherce.

 

Doprovodný program bude podobný jako loni. V gastronomické oblasti slibují autoři mírné navýšení počtu jednotlivých aktivit. Zůstane loňská nabídka vín a sýrů, novinkou bude např. účast Rybářství Chlumec, které nabídne návštěvníkům bohatý sortiment čerstvých i uzených ryb.

Harmonii barev, chutí, vůní a opečené kůrčičky si připomeňme alespoň několika záběry z loňska.

 

Vstupní hala byla a bude místem konání mnoha doprovodných aktivit, v tuto chvíli ale ještě vypadá dost opuštěně...

 

Součástí doprovodného programu jsou i četné přednášky významných osobností z oblasti rybařiny. Kromě domácích odborníků na jednotlivé techniky se na For Fishing představují i zahraniční specialisté. Letos to budou zejména kapraři - Leon Hoogendijk z Francie a Angličané Ray Dale Smith, Bryan Jarret nebo John Lewellyn.

Kompletní harmonogram odborných přednášek: http://www.for-fishing.cz/2011/cz/dopr.asp

Zatímco výstavní haly zely v době naší návštěvy prázdnotou, přednášková síň budila dojem, že by stačilo jen několik hodin soustředěné práce a kolotoč přednášek by mohl začít.

 

 

Známou osobností, s níž se návštěvníci budou moci na festivalu setkat, je i patron festivalu Rudolf Hrušínský. Pokud se nestane nic nečekaného, budou se s ním návštěvníci moci setkat na rybářském bálu a snad i během jednoho z víkendových dní.

 

Jakýmsi vrcholem celého festivalu bude Rybářský ples, který se bude konat v pátek 25.2. od 19 do 23 hodin. Letos by to měl být ples maškarní a podobně jako před rokem na něm proběhne i vyhlášení Miss sympatie For Fishing.

Stejně jako loni mohou rybáři dát svůj hlas jedné z dvanácti pohledných rybářek a to buď zde na CHYTEJ.cz:

http://www.chytej.cz/ankety/124/

(součástí ankety jsou i fotografie soutěžících)

 

nebo přímo na stránkách festivalu.

http://www.for-fishing.cz/2011/cz/miss-soutezici.asp

 

Pohledem na záběry z loňského bálu a vyhlášení Miss, s nimiž kontrastuje záběr na zatím prázdnou halu, kde se bál uskutečnil, se rozloučíme.

 

 

Přeju všem, kdo čtou tyto řádky a chystají se rybářský festival For Fishing navštívit, aby se jim akce líbila a její návštěvu provázely samé příjemné zážitky.

Samozřejmě budeme rádi, když nás na stánku CHYTEJ.cz navštívíte. A pokud tam náhodou nezastihnete mou maličkost, pak se nejspíš budu pohybovat někde v expozicích, protože bych rád podobně jako loni vyrobil pro ty, kdo se akce nezúčastní, podrobnou reportáž.

 

Text: M. Horáček - Osprey

Foto: Radek Havlíček a autor

 

Něco základních informací:

 

Otvírací doba:

24. února 2011 / 11.00 – 20.00

25. února 2011 / 10.00 – 18.00

25. února 2011 / 19.00 – 23.30

/ Rybářský ples26. února 2011 / 9.00 – 18.00

27.února 2011 / 9.00 – 16.00

 

Vstupné:

základní vstupné     150 Kč

zlevněné vstupné pro členy ČRS     100 Kč(voucher na zlevněné vstupné žádejte na své MO)

čestná vstupenka, děti do 15 let a ZTP     zdarma

vstupenka na RYBÁŘSKÝ PLES – tentokrát maškarní     500 Kč

parkovné v areálu     100 Kč

Pozor - podle sdělení organizátorů bude ve čtvrtek 24.2. od 18.00 do 20.00 vstup zdarma.